GLEDER SEG: Gry Sandberg og Christian Pedersen har totalrehabilitert huset siden de flyttet inn i det i mars 2019. Om tre uker får huset solcellepaneler. Disse skal monteres slik at de vil fremstå som en integrert del av taket ved å erstatte mesteparten av taksteinene der.

Sikret solceller på taket i grevens tid

Gry Sandberg og Christian Pedersen fra Sofiemyr er blant de mange som står i kø for å få solceller installert på taket.

Publisert Sist oppdatert

– Det er mange blant dem vi kjenner som tenker på å få solceller installert på taket, men vi er blant de få som har tatt steget videre og gjennomført det, sier tobarnsforeldre Gry Sandberg (42) og Christian Pedersen (49), som bor i Holbergs vei på Sofiemyr.

GAMMELT TAK: Det var mye mose på taket, som var gammelt og dårlig.

Det var i mars 2019 at småbarnsfamilien flyttet inn i den gamle eneboligen fra 1965. Mye har skjedd i løpet av de siste tre og et halvt årene. Huset har fått et løft, både innvendig og utvendig, og skal skille seg ut i nabolaget om cirka tre uker når solcellepanelene blir montert på begge sider av taket.

– Vi gleder oss til å få dette på plass. Vi håper også på at det blir et rush av folk som vil gjøre det samme som oss, sier de to.

Over 50 år gammelt

– Hele huset måtte totalrehabiliteres, inkludert taket. Da vi så det gamle og slitte taket med takstein som var over 50 år gammelt, visste vi med en gang at vi måtte gjøre noe med det ganske snart, men med alle de igangsatte prosjektene måtte vi utsette tak-prosjektet frem til i år, sier Sandberg og Pedersen.

De startet med å skifte ut det elektriske i huset, så byttet de ut alle rør og vinduer, bygde om alle vegger og verandaen, lagt inn varmekabler i gulvet i alle rom, etterisolerte huset, skiftet ut utvendige paneler og felte flere høye trær på eiendommen.

– Da elektrikeren spurte oss om vi ville ha solceller på taket, svarte vi ja. Selv om strømprisene i 2019 var ganske lave, ønsket vi å investere i solceller. Vi tenkte først og fremst på miljøaspektet og ønsket å gjøre vår innsats med det vi kunne, men det hadde også vært gøy å kunne produsere egen strøm for å dekke noe av vårt eget behov for strøm med fornybare energikilder som sol, sier Pedersen.

ENERGISPARING: Huset i Holbergs vei fikk nye og større vinduer. Husk at å bytte ut gamle vinduer som gir kulderas og energitap kan være en smart investering, spesielt med tanke på de rekordhøye strømprisene.

Gjorde forarbeidet selv

Visste du at...?

  • En dårlig isolert bolig kan koste deg mye på vinteren. Når temperaturen kryper ned til minus ti grader koster eldre boliger mye mer om dagen i oppvarming enn nyere boliger.
  • Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning.
  • Luftlekkasjer merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører, i overgang mellom vegg og gulv/tak og langs gulv.
  • Når du først renoverer boligen din, lønner det seg å velge moderne energiløsninger samtidig. Sjekk mulighetene for støtte via Enova.
  • Med en varmepumpe, som er flere ganger mer effektiv enn en tradisjonell panelovn, får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Det kan også lønne seg å installere en vedovn eller pelletsovn.
  • Varmeisolasjonen til vinduene måles i U-verdi, og desto lavere tallet er, jo bedre isolerer vinduet. Kravet i dagens byggeforskrift (TEK17) er en U-verdi på 0,8 eller lavere inkludert karm. Til sammenligning har eldre vinduer med kun et enkelt vanlig glass U-verdi på rundt 5,0.
  • Sørg for at det er gode tettelister rundt vinduer og dører.
  • Godt isolerte vinduer og dører halverer varmetapet sammenlignet med vanlige vinduer og dører. Det gir deg bedre innemiljø, økt komfort og lavere energikostnader.

– Vi fikk tilbud på over 500.000 kroner, men har redusert utgiftene med cirka 200.000 ved å gjøre forarbeidene selv, sier Pedersen.

Alt av forarbeidene til takprosjektet gjorde 49-åringen selv, siden han jobber til daglig som tømrer.

– Jeg har sikkert spart på bare dette minst 100.000 kroner. Har man et nytt tak, kan man bare legge solcellepanelene oppå takstein. Taket vårt måtte rives. Jeg måtte legge inn ny papp, lekter og bord samt nye takrenner, sier Pedersen.

Minst 25 år

Interessen for solenergi øker i takt med de rekordhøye strømprisene, men mange lurer på om det er lønnsomt å investere i privat solkraft.

Solceller er en langsiktig investering som vil gjøre at du sparer penger over tid, og kan være med på å øke verdien på boligen din. Siden solen er en fornybar energikilde, bidrar du også til å ta vare på miljøet.

Lønnsomheten til et solcelleanlegg beregnes ut fra investeringskostnad og forventet inntjening. Hvordan strømprisen utvikler seg de nærmeste årene er også svært viktig for lønnsomheten, men alle som spår om utviklingen i strømprisene er enige om at prisene skal opp.

Husk også at et solcelleanlegg har en livslengde på minst 25 år. Det regnes med at virkningsgraden går ned til omtrent 90 prosent etter 25 år. Dette vil redusere lønnsomheten noe, men ikke så mye.

350.000 kroner pluss Enova-tilskudd

Familien Sandberg Pedersen investerte 350.000 kroner i de 50 solcellepanelene (beløpet inkluderer levering og montering av solcellene), som skal fordeles på begge sider av taket (154 kvadratmeter i areal). De får også inntil 47.500 kroner i støtte fra Enova når de begynner å produsere deres egen elektrisitet.

– Vi må vite hvor mye strøm vi klarer å produsere. Først da vil vi klare å beregne hvor mye vi klarer å spare. Beregningene til solcelleanlegget vårt viser at det potensielt kan produsere strøm i minst 30 år, eller minst 15 år med maks ytelse før det begynner å avta noe. I 2019 regnet vi på at det ville ta omtrent 20 år med inntjening av det. Nå er denne tiden trolig halvert på grunn av de skyhøye strømprisene. Vi tror også at vi får ganske stor produksjon av strøm. Det blir et sted på mellom 18.000 til 27.000 kilowatt per år, sier Sandberg.

Signerte avtalen i mai

Familien Sandberg Pedersen sier at de fikk tilbud fra fem ulike leverandører før avtalen med den valgte leverandøren (Solceller.no og underleverandør Sol365) ble signert i begynnelsen av mai. Det ser ut som at de bestilte akkurat i tide, for at strømprisene har begynt å gå igjen til værs.

– Vi valgte entreprenøren ut ifra leveringstiden på solcellepanelene. De fleste leverandørene opererte med ett års ventetid, med levering av solcellene i 2023. De største leverandørene hadde også dyrere priser, men kunne by på lengre garantitid med de samme panelene, sier Sandberg.

Hun sier at de nå vurderer å kjøpe et batteri, som koster mellom 50.000 og 100.000 kroner for å kunne utnytte varmestyringen fra taket bedre, men også for å selge overskuddet fra strømproduksjonen.

– Vi ønsker å være selvforsynt med strøm, inkludert lading av vår elbil, sier Gry Sandberg.

For å få flere ideer og innspill følger hun Facebook-gruppen Solceller og alternativ energi, etter tips fra en nabo som selv vurderer solceller hjemme.

– Vi har ikke tenkt å stoppe med dette. Vi ønsker gjerne å utnytte alternative energikilder. Sol-, men også og vindkraft er fornybare og miljøvennlige energiformer, som flere burde ha investert i, sier 42-åringen.

Dette sparer du /tjener du på strømmen:

  • Du tjener mest på den strømmen du sparer, det vil si bruker selv.
  • Solcelleanlegget ditt produserer strøm på dagtid. Det er den strømmen du bruker i boligen på den tiden den produseres at du slipper å kjøpe fra strømnettet.
  • Siden du bare kan bruke strømmen der og da, må du kunne selge overskuddsstrømmen til strømselskapet du bruker.
  • Du vil få mye mindre betalt for strømmen du selger fordi det bare er spotprisen du vil få for strømmen du selger.
  • Mesteparten av strømmen du selger vil være på sommeren.
  • Jo mer du bruker selv av strømmen du bruker, jo høyere gjennomsnittlig verdi blir det på strømmen som du produserer.
  • Når du installerer et solcelleanlegg, vil du kunne få et grønt boliglån fra en rekke banker.

Vær veldig tydelig

Familien Sandberg Pedersen innrømmer at det har oppstått flere misforståelser med den valgte leverandøren når det gjelder både typer solceller og underlaget til taket.

– Vi måtte gjøre om bestillingen vår underveis, for at det har gått litt for fort i svingene hos leverandøren. Det var mye stress, sier de to.

De anbefaler å være veldig tydelig når det gjelder kravene til entreprenøren før selve avtalen skal signeres.

– Det var vanskelig for oss å forstå kontrakten. Alt om solceller var gresk for oss. Du bør stille mange spørsmål til leverandøren og nevne alle de minste spesifikasjonene i kontrakten før du signerer dokumentet. Ikke vær redd for å stille spørsmål. Spør heller en gang for mye enn én gang for lite. Oppsøk andre som har erfaring , anbefaler Pedersen og Sandberg.

Her kan du lese om enda flere nyttige tips:

  • Pass på at alle kostnader er med i oppsettet. Monteringen av anlegget er en betydelig kostnad, og må være med i totalkostnaden. Også andre kostnader om reisekostnader, og stillasleie må med.
  • For å få et bindende tilbud må du ha en befaring av leverandørene.
  • En annen faktor er hvilke garantier (produktgaranti eller effektgaranti) som gis og på hvor mange år. Disse garantiene er viktige fordi et solcelleanlegg har lang levetid.
  • Det er også betydelige forskjeller i både forslag til antall paneler, og hva det koster for anlegget.
Powered by Labrador CMS