De etterlatte dyrene
Hvem tar seg av de etterlatte dyrene ved dødsfall?
Det er en ubehagelig tanke, men det er langt fra bare penger som skal fordeles når noen dør. De fleste etterlater seg både stort og smått, men hva skjer med dyr som mister eieren sin?
Det spørsmålet er årsaken til at begravelsesbyrået Fonus, med kontor på Kolbotn og i Ski, nå har tatt initiativet til et samarbeid med Dyrebeskyttelsen Norge. Sistnevnte organisasjon har tross alt lange tradisjoner for å ta seg av dyr som mennesker forlater.
Ønsker å hjelpe alle
Fonus har derimot lagt merke til at det ofte er liten vilje eller mulighet hos de etterlatte til å overta dyrene som blir igjen når noen går bort. Samarbeidet går derfor ut på å forsøke å ta seg av alle etterlatte dyr.
– Vi i Fonus Begravelsesbyrå hjelper mennesker å si farvel. Mennesker i en vanskelig situasjon, som kanskje «arver» et kjæledyr, uten å være i stand til å ta vare på det. Fonus skal derfor bistå Dyrebeskyttelsen Norge med omplassering av dyr som har blitt overlatt til seg selv, etter at eier har gått bort, sier Camilla Bergan, markedsansvarlig i begravelsesbyrået.
Sammenfallende interesser
På den måten kan Dyrebeskyttelsen Norge og Fonus hjelpe både dyr og mennesker til å få et bedre liv sammen, tror Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
– Vi bistår med praktisk hjelp til dyr i nød og omplasserer tusenvis av dyr hvert eneste år. Derfor var det også naturlig å samarbeide om kampanjen «De etterlatte dyrene». Dette handler om våre sammenfallende interesser, og har som mål å knytte enslige mennesker sammen med dyr som trenger et nytt hjem, sier Roaldset.
I første runde vil samarbeidet være i Oslo, Viken, Hedmark, Ringerike og Vestfold, men både Dyrebeskyttelsen Norge og FONUS håper prosjektet kan utvides til å omfatte hele landet.