FORFATTER: Ronnie Sørlie fra Ingieråsen er aktuell med sitt livs første bok.

– Jeg ble sjokkert hvor omfattende det var

Mener slaveri og menneskehandel er et mye større problem i dagens samfunn enn vi kanskje tror.

Publisert Sist oppdatert

NB: Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentens meninger. 

Ronnie Sørlie fra Kolbotn er aktuell med boken, «Dukkefabrikken». En bok som handler om moderne slaveri. I dette leserinnlegget skriver han hvorfor dette temaet opptar han. 

Jeg leser mye historie og slaveri er en historisk fellesnevner for de fleste folkeslag og menneskehandel må anses er et av de eldste profesjonene i verden. Det var den sterkestes rett til å selge krigsfanger som slaver, som en del av krigsbyttet. Det var en universal regel som alle de store sivilisasjonene etterlevde og som ble oppfattet som naturens lov. Når man først var blitt slave var det så godt som umulig å bli fri igjen. Samtidig ble slavenes barn automatisk slave og herrens eiendom. Og det er en brutalitet vi ikke kan forestille oss i dag, at familiemedlemmer kunne kjøpes og selges hver for seg.

Å snakke om slaveri i dag virker så fjernt, at vi ikke klarer å relatere til det, selv om slaveriet kun har vært ulovlig i omtrent 150 år. Det lett å tenke at slaveri er et av historiens avsluttede kapitler. Sannheten er at til tross for at slaveri er forbudt nasjonalt og internasjonalt, blomstrer industrien som aldri før. FN anslår at omtrent 50 millioner ofre for menneskehandel i dag, hvor en fjerdedel er barn.

Jeg begynte å lese å interessere meg for "moderne slaveri" for noen år siden og jeg ble sjokkert hvor omfattende det var. FN anser menneskehandel som verdens nest største illegale industri, men ingen prater om det. Det er til tider på den politiske agendaen, men nye lovforslag og manglende domfellelser forteller sitt tydelige språk. Stortinget stemte nei til Kristelig folkepartis forslag om strengere straffer for menneskehandel, så sent som 22.05.2023 og det var ingen domfellelser i 2023. Det blir ikke prioritet.

Menneskehandel er ubehagelig å prate om. Man støtter heller barnebyer, leger uten grenser, regnskog og truede dyrearter. Det føles godt for samvittigheten. Det er fint, men om vi ikke klarer å rydde opp i noe så grunnleggende som de menneskerettighetene, hvordan skal vi da kunne løse andre problem?

Norge har god økonomi, innflytelse i EU og FN og vi kan gjøre en forskjell. Det starter med meg og deg. Så politikerne, som kan skape strengere straffer og bemidle politiet til å håndheve lovene. Men politikeren lever av stemmer og vil tilpasse partiprogrammet etter velgernes ønsker.

Powered by Labrador CMS