
– Den store styrkeprøven
Oddbjørn Lager Nesje advarer mot vonde konsekvenser.
NB: Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innholdet representerer innsenders meninger.
Nordre Follo står overfor en enorm utfordring. Kommunedirektøren skal snart legge frem en kuttliste på flere hundre millioner kroner, med konsekvenser for alle tjenesteområdene i kommunen.
Ingen vil gå upåvirket gjennom denne omstillingen.
Det blir en stor styrkeprøve, ikke bare for kommunen som organisasjon, men for alle som bor og jobber her. Vi kommer til å bli berørt av det på en eller annen måte, alle sammen. I den store styrkeprøven må vi være åpne for å se på ulike alternativer, for at de negative konsekvensene ikke skal bli så store, for deg og for meg, våre barn, eldre og syke.
For å rydde opp i kommunens økonomi har vi folkevalgte tre alternativer:
Øke inntektene og omstille.
Kutte i innbyggernes tjenester og omstille.
Ikke gjøre noe og overlate problemet til dem som kommer etter oss.
Vi i Arbeiderpartiet mener at løsningen ligger i alternativ 1.
Vi må finne måter å øke inntektene på, samtidig som vi omstiller i tett dialog med ansatte og dem som rammes direkte av endringene. På bakgrunn av de store økonomiske utfordringene på flere hundre millioner kroner, og de demografiske utfordringene med flere eldre og pleietrengende, bestemte vi i Nordre Follo Arbeiderparti i høst å foreslå innføring av skatt på næringseiendom. Fordi alternativet er så mye verre: store kutt i tjenestene våre. Tjenester som spesielt mennesker i sårbare livssituasjoner trenger.
Vi frykter derimot at Høyre heller vil lene seg på alternativ 2 og 3 – kutte i tjenester og skyve problemene foran seg. Dette er ikke en farbar vei, og eventuelt en direkte ansvarsfraskrivelse, siden det er dem som sitter på det politiske flertallet i kommunen, sammen med FrP, Sp og PP.
Tydelige forskjeller
Situasjonen kommunen står oppe i, tydeliggjør den grunnleggende forskjellen mellom våre politiske standpunkter. Vi mener at fellesskapet må ta større ansvar når tidene er krevende, og at det er nødvendig å øke inntektene for å opprettholde en god kommune. Høyre nekter å ta dette ansvaret. De vil heller kutte i kommunens tjenester, noe som vil forandre kommunen slik vi kjenner den i dag.
Vi frykter at innbyggerne vil få oppleve en kommune som er ganske så annerledes i fremtiden. En kommune der tjenester forsvinner eller reduseres kraftig. De som rammes hardest er alltid dem som er mest sårbare. Barna vil merke det gjennom et redusert barnehagetilbud og mindre ressurser i skolene. Eldre vil merke det gjennom et dårligere aktivitetstilbud. For mange kan dette få alvorlige konsekvenser.
Og vi vet at ingenting er fredet i denne prosessen. Det blir tydelig når det kommer signaler om diskusjoner som foregår i den kommunale organisasjonen. Som at det diskuteres å droppe 17. mai-feiringen. Vi har altså kommet til et punkt der selv barnas feiring av nasjonaldagen vurderes som en luksus vi kanskje ikke har råd til.
Hva blir fremtidens kommune?
Dette reiser et viktig spørsmål: Hvor mye skal kommunen plukkes fra hverandre før vi legger de ideologiske kjepphestene til side og sier til oss selv: "Jeg ønsker ikke å ta del i denne demonteringen lenger. Jeg erkjenner at flere må ta ansvar for å opprettholde tilbudet gjennom å heller øke inntektene enn å kutte i tjenestene." Dette er den store styrkeprøven vi står i nå. De neste to månedene vil det politiske ordskiftet dreie seg om hvor store kutt og konsekvensene av disse vi er villig til å ta. Og om vi er villig til å se på alternativene. Rett og slett hvordan kommunen skal se ut i fremtiden.
For de ansatte blir denne reisen alt annet enn enkel. Derfor er det viktigere enn på mange tiår at ansatte i kommunen organiserer seg. Vi vet at det blir ekstra krevende fremover, og at vi kan havne i en situasjon med overtallighet på enkelte områder. Det er som kjent de ansatte som står i første linje når kuttene skal gjennomføres. Fagforeningene gir medlemmene en sterkere stemme i omstillingsprosesser og sikrer at endringene skjer på en måte som ivaretar de ansatte. Organisering betyr trygghet, fellesskap og en reell påvirkningskraft når beslutningene tas. Alle har krav på trygge arbeidsvilkår, rettferdige prosesser og en tryggere fremtid. Alle som ennå ikke er organisert, bør ta steget nå.
Vi lever i en urolig tid. Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er skjør, og USAs alenegang betyr at vi må ta større ansvar for vårt eget fellesskap. Dette er ikke tiden for å bygge ned velferden. Tvert imot: Det er nettopp i urolige tider vi trenger sterke institusjoner og velfungerende sosiale tjenester. Det er i urolige tider vi må stå sammen. Det er i urolige tider vi må bidra mer, enten vi er innbyggere, næringsliv eller del av frivilligheten. Det finnes mange måter å gjøre dette på, men en av de viktigste er å sikre at vi tar vare på hverandre. Vi må være rause, og vi må dele rettferdig.
– Må ta grep nå
Vi som er folkevalgte i dag har et ansvar for å overlate kommunen i bedre stand til de som kommer etter oss. Dette betyr at vi må ta grep nå, selv om det kan være krevende. Å ikke gjøre noe, eller å kutte uten en helhetlig plan, er en uansvarlig strategi. Vi kan ikke la være å ta upopulære beslutninger nå, og så forvente at kommende generasjoner skal rydde opp etter oss.
Situasjonen er en stor utfordring, men den gir oss også en mulighet til å tenke nytt. Ved å øke inntektene og gjennomføre en klok omstilling, kan vi sikre at Nordre Follo blir en god kommune å bo og jobbe i også i fremtiden. Det krever mot å ta de rette valgene, og det krever samhold for å stå i dem. Vi er klare til å ta ansvar. Spørsmålet er om de andre partiene er det, eller om de velger å sette skylappene på og skyve problemet foran seg.
Tiden for enkle løsninger er forbi. Nå kommer den store styrkeprøven og da må vi velge en vei som bygger opp, og ikke ned, kommunen vår for fremtiden.