INGENTING Å SKRIVE HJEM OM: Nå håper Leif Alnes at det skjer noe i demensomsorgen.

Har tre ønsker til kommunalsjef Kjersti Vevstad og ordfører Cecilie Dahl-Jørgensen Pind

Leif Alnes var ikke fornøyd med kommunens tilsvar etter demens-debatten forrige uke. 

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentens meninger. Kommunalsjef Kjersti Vevstad og ordfører Cecilie Dahl-Jørgensen Pind fått innlegget til gjennomlesning, men de ønsker ikke kommentere det.

Jeg håper at ordfører og kommunalsjef for helse og mestring ser det absurd-komiske i at de skal skape et demensvennlig samfunn gjennom tiltak som i hovedsak retter seg mot andre enn de 6.500 som lever tett med sykdommen (1.300 med diagnose og 5.200 nære pårørende). Dette gjør de samtidig som de vet at demens- og pårørendeomsorgen har betydelige reelle mangler.

Jeg har ikke hørt at handelsstanden, taxinæringen eller vektere har hatt store problemer med demenssyke, og heller ikke omvendt. Snarere tvert om. De vekterne vi har møtt er dyktige. Det er selvsagt fint at noen får kurset, men kurset bidrar ikke vesentlig til et demensvennlig samfunn. Det når ikke ut til flertall er av de 63.000 innbyggerne i kommunen, og har liten holdningsskapende effekt. Kurset omhandler kun syke tidlig i sykdomsforløpet.

Skulle ønske kommunen gjør noen vesentlige endringer

Jeg har ikke hørt at handelsstanden, taxinæringen eller vektere har hatt store problemer med demenssyke,

Leif Alnes

Jeg har ikke noe ønske om å stoppe kurset, som isolert sett er OK. Men jeg skulle ønske at ordfører Cecilie Dahl-Jørgensen Pind og kommunalsjef Kjersti Vevstad gjør noe vesentlig rettet mot dem som er syke nå, og mot pårørende Jeg skulle ønske at Anemarie og jeg kunne få:

1. Et sted å søke råd og få konkret hjelp om personlig hygiene, introduksjon av bleier, renslige toalettbesøk, nattevandring, sove med tursko og vindjakke, tannpuss, valg av klær, slippe å stå opp tre-fem ganger om natta osv. Det har ikke jeg klart å finne.

2. Fleksible avlastningsordninger. Feks en helg to-tre ganger i året. Både for å kunne sove åtte timer sammenhengende en gang, og kanskje kunne gå på kino. Jeg har ikke hørt om noen slike ordninger, selv om det virker som at Kjersti Vevstad vet noe annet.

3. Trygghet for at korttidsopphold på sykehjem er trivelig. Jeg har ikke fått lov til å besøke stedet på forhånd for å se hva jeg sender min kone til. Tillitsvekkende? Der Anemarie var på avlastning en gang, sa de rett ut at det var et lotteri om de hadde tid til å ta seg av henne eller ikke.

«Ingen ting å skrive hjem om»

Jeg tror at ordføreren og kommunalsjefen, når de tenker seg om, innser at slike tiltak som jeg etterspør er det som skaper et demensvennlig samfunn. 90 minutters kursing er i og for seg bra, men «ingen ting å skrive hjem om».

19.09.2024 kl 15.00-17.00 åpner en kunstutstilling om demens i resepsjonen i Nordre Follo rådhus i Ski. Den arrangeres i tilknytning til den internasjonale Alzheimers-dagen 21. september, og i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen Follo. Det vil være et godt møtepunkt for kommuneadministrasjon, politikere, demenssyke, pårørende og andre som vil bidra til et demensvennlig samfunn.

Powered by Labrador CMS