FRIVILLIGHET I OPPEGÅRD
– De har truffet blinken!
Demens rammer også yngre personer. Turgruppen til Oppegård Røde Kors sørger for det viktige tilbudet til denne gruppen.
– Det er veldig viktig å ha slike dagaktivitetstilbud til yngre personer med demens. Tilbudet med turgruppen i Oppegård er et flott lavterskeltilbud i regi av frivillige. Dette vil jeg ha mer av i norske kommuner, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol mandag ettermiddag da hun var på vei fra Østre Greverud Idrettshall til Pinnåsen sammen med turgruppen til Oppegård Røde Kors.
Kjerkol påpeker at demens rammer både yngre og eldre, og det rammer mange. Folkehelseinstituttet anslår at minst 100.000 nordmenn har en demenssykdom i dag, og det er ventet at tallet vil øke kraftig de neste årene.
Ifølge Demenskartet hadde Nordre Follo 1.084 personer med demens i 2020 (disse utgjør 1,83 prosent av lokalbefolkningen). Dette tallet vil øke til 2.594 personer eller 3,81 prosent i 2050.
Minst én aktivitet per uke
Ifølge helseministeren er hun svært opptatt av forebygging, aktivitet for eldre og folkehelse.
– Det er kjempeviktig for alle, også eldre, å komme seg ut sammen med andre og å gjøre noe med mening. Det har stor betydning for dem med helseproblemer. Det er også viktig å få opp dagaktivitetsplasser og flere tilbud for dem med demens, også med tanke på avlastning for de pårørende. Kommuner bør ha minst én aktivitet per uke. Nordre Follo kommune er et godt eksempel på hvordan kommune og frivillighet sammen skaper gode tilbud, sier Kjerkol.
Hun mener det er viktig å ha et like godt tilbud over hele landet.
– I dag varierer tilbudet fra kommune til kommune. Flere kommuner har utviklet ulike demensvennlige tilbud og kulturaktiviteter. I Oslo finnes blant annet tjenesten som kalles Ruter aldersvennlig transport (RAT), også kalt «Rosa buss», som er et samarbeid mellom Ruter, Oslo kommune og fylkeskommunen, sier helseministeren.
Drives av frivillige
Helt siden høsten 2017 har frivillige fra Oppegård Røde Kors (ORK) sørget for de ukentlige torsdagsturene hvor målgruppen er yngre personer med demens.
Hver tirsdag klokken 11:00 samles det en gruppe på fem til seks turglade deltakere. Sammen med turleder Trond Dahl-Olsen (54) fra ORK og et par andre frivillige drar de på ulike skogsturer i nærmiljøet.
– Vi har deltakere fra litt under 60 år til litt over 70 år. Det er snakk om turer på halvannen til to timer. Vi går mellom seks og ti kilometer hver gang, og deltakerne storkoser seg på tur. De smiler, prater, spiser lunsj sammen og har det hyggelig. Hunden min, Luna, er alltid med på tur. Det er alltid noen som ønsker å leie Luna. Vi skal fortsette med dette tilbudet, for at vi ser hvor viktig dette tilbudet er for dem som har demens, sier Dahl-Olsen, som er også leder for besøksvenn med hund i ORK.
Kyststien og Branntårnet
– Dette er et kjempebra tilbud til innbyggerne med demens. Dessverre har vi veldig få slike tilbud for de yngre personer med demens (under 64 år) i Nordre Follo. De som fremdeles er unge, sprekke og er i tidlig fase av sykdommen har kun dette tilbudet i vår kommune, sier Heidi Borgen Larsen (54), som har jobbet som demenskoordinator i kommunen i tolv år.
Det var Borgen Larsen som tok kontakt med ORK om turtilbudet i 2017. Siden den gang har turleder Trond Dahl-Olsen arrangert mange turer for mennesker med demens. Han har lagt opp ruter til alt fra kyststien på Svartskog til branntårnet på Tårnåsen.
Kreves flere ansatte
– Ellers har kommunen et fellestilbud med blant annet en trimgruppe og en treffpunkt-kafé. Den sistnevnte arrangeres i samarbeid med det lokale historielaget en gang i måneden i KOMBO. Vi har også en turgruppe for par. De møtes på torsdager klokken 12:00, sier Borgen Larsen.
– Hva kreves for å kunne utvide dagaktivitetstilbudet med flere aktiviteter?
– Det kreves flere ansatte, endringer av tjenester og noen nye aktiviteter, sier 54-åringen.
Flere og flere norske kommuner tilbyr dagaktivitetstilbud til personer med demens som bor hjemme. Dette kommer frem i Demensplan 2025, som er den tredje nasjonale demensplanen og er regjeringens femårsplan (2021–2025) for å forbedre tjenestetilbudet til personer med demens og deres pårørende.
– Vi er likevel ikke i mål. Vi vet at personer med demens får ulik oppfølging avhengig av hvor i landet de bor.
Fremdeles aktiv
Vigdis Thomassen (73) fra Kolbotn har vært med på seks torsdagsturer med ORK og er veldig takknemlig for dette tilbudet. I tillegg er hun ofte på turer med familien og venner.
– Jeg har en mann, fire barn og flere barnebarn, og er ofte på turer med enten familien eller venner. Ellers liker jeg godt å jobbe i hagen, gå på kafé eller på konsert samt å gå på bibelskolen sammen med venner, sier 73-åringen.
I mange år før hun pensjonerte seg i alderen av 65 år, var Thomassen veldig aktiv og jobbet som sykepleier på dagavdelingen på Bjørkås sykehjem. Livet stoppet ikke etter at demenssykdommen ble diagnostiert for noen år siden.
– Jeg er fortsatt veldig aktiv, men blir sint når jeg ikke husker så mange detaljer og navn lenger. Selv om jeg har gått mange turer med ORK, glemmer jeg navnet til turlederen hver eneste gang, sier hun.
Vil ikke ligge på sofaen
– Jeg er veldig glad i å gå på tur. Jeg pleier å gå tre til fire turer per uke, sier Kjell Øverland (61) fra Kolbotn.
Han måtte slutte i jobben som ingeniør da han ble diagnostiert med demens.
– Det var min kone som oppdaget dette. Hun kunne spørre meg om noe flere ganger uten at jeg responderte på dette, forklarer 61-åringen.
Ifølge ham blir han aldri sint, men veldig lei seg når han glemmer ting som følge av sykdommen.
– Jeg har tre barn og fire barnebarn, og er fortsatt veldig aktiv på tross av sykdommen. Jeg kjører bil og klarer å lage mat helt fint, og jeg er for ung for å gå på gamlehjem. Torsdagsturene med Røde Kors er derfor et flott tilbud som passer perfekt for meg og hvor jeg føler meg godt ivaretatt. Alternativet for meg skulle være å ligge hjemme på sofaen, sier Øverland.
Behov for støtte og flere frivillige
Oppegård Røde Kors får økonomisk støtte fra Stiftelsen DAM for å kunne gjennomføre denne aktiviteten.
– For at vi skal kunne arrangere slike turer, trenger vi midler for å kunne kjøpe litt turutstyr, brodder og ikke minst mat. Våre turkamerater glemmer lett å ha med passende klær og mat, forklarer Elisabeth Bjørnstad Skaugerum, leder for omsorg i Oppegård Røde Kors.
I tillegg til det ovennevnte brukes det en del penger på å utdanne nye besøkshunder, som Røde Kors bruker til slike turer.
– Vi har alltid behov for flere frivillige. Hvis du vil melde din interesse for å bli frivillig hos oss, kan du registrere deg på vår hjemmeside. Eventuelt kan du kontakte meg direkte på e-post (elisabeth.skaugerum@rodekors.org), så kan jeg informere mer om hvilke aktiviteter vi har, sier Skaugerum.