– Blander epler og dårlige italienske bremseklosser
"Bortsett fra at Tønnes Steenersen (FrP) som vanlig blander epler og bremseklosser fra en Fiat, modell 1975, så har faktisk han noen poeng denne gangen", skriver Jarle Halvorsen i sitt debattinnlegg.
Var prosessen for sammenslåing til Sjøvoll & Co gjennomført på en noenlunde moralsk og etisk måte? Definitivt nei! Dette var demokrati på sitt aller verste, med «galluper» og noen trivelige telefonsamtaler til noen få mennesker, og deretter så forlot toget perrongen, … med første og eneste stoppested: Nordre Follo kommune (NFK).
Vet ikke hvordan Hanne Opdan valgte å gjøre dette i Ski, men går uten videre ut ifra at Tønnes må ha helt eller delvis rett i sin påstand om dette.
Jeg er likevel (dum nok?) til fortsatt å ønske meg NFK fremover, og er ikke rede til å ta to steg baklengs før dette har vært ordentlig prøvd ut, så jeg med min NFK-optimisme beviselig kan karakteriseres offentlig som en godtroende tosk.
Les også: – Man kan jo prøve å gjøre en ny undersøkelse nå, og se hva svaret blir
Epler vs. dårlige italienske bremseklosser
Når det gjelder Tønnes forferdelse over at de samme menneskene som vil reversere Viken ikke vil reversere NFK, så har det en relativt logisk forklaring.
Dette er muligens det beste eksempelet på min påstand om sammenligning av epler og dårlige italienske bremseklosser.
Viken strekker seg fra syd for Halden, vestover til Hardangervidda, videre nordover forbi Hemsedal og deretter til lang nord forbi Minnesund. Disse ekstremt forskjellige geografiske beliggenhetene og like ekstremt differensiert næring, kombinert med et Viken-folketall som greit passerer 1,2 millioner innbyggere (cirka 22-23 prosent av Norges befolkning), gjør at det å sette spørsmåltegn ved Viken IKKE er det samme som å stille spørsmåltegn ved NFK.
Det er tross alt en viss forskjell på skiheisdrift, turisme, fly og våpenindustri, jordbruk, skogbruk og videre til grensehandel-utsatt næring i Halden. Fullt SÅ stor forskjell er det vel ikke på Ski og Oppegård?
Sladder, sludder & vås, eller «hearsay»
Når det gjelder påstanden til Tønnes om 350 millioner på IT-system «som jeg har fått vite ikke fungerer»... Dette er ikke et argument for noe som helst, men noe han muligens har hørt på bakrommet, i kantinen eller en sen lørdagskveld.
Fortell oss hvorfor og hvem som mener noe om dette, og rapporter deretter med kildehenvisning i rett fora!
Inntil videre er dette dermed klassifisert som sladder, sludder & vås, eller «hearsay» på engelsk om du vil...
Dette argumentet er vel det som er en gjennomgående massiv feil i USA for øyeblikket; «Jeg har hørt at, så derfor …».
Har du virkelig ikke visst om dette?
Videre så sier han altså at han aldri har hørt at Oppegård har dårlig økonomi?
OK, så skolene i begge kommuner, svømmehaller og annen offentlig bygningsmasse forfalt over natten når FrP sov eller hadde ferie? Gjennomførte Oppegård Høyre alene dette massive forfallet i uke 28-32 når det var ferieavvikling i FrP?
Bak denne påstanden til Tønnes ligger det ikke matematikk, men magi! Jeg har heller ikke dårlig økonomi før maks-overtrekket på mine tre kredittkort går til inkasso, men da her jeg til gjengjeld veldig dårlig økonomi… Inntil det skjer kan jeg spandere f. eks. en øl og en skøytebane på alle... Slutt og tull! Jeg velger å tro at du vet bedre!
Demonstrativ kunnskapsløshet
Akkurat der rører han ved essensen i min oppfatning av denne typen argumentasjon; ved å komme med udokumenterte påstander om IT-systemer og (bevisst?) demonstrativ kunnskapsløshet om økonomiske utfordringer vi tok med oss inn i NFK, så tenker med dyp skepsis på andre, lignende påstander, det være seg ROBEK-spøkelser eller annet som måtte komme fra den kanten.
Aristoteles satte tre krav for å bli oppfattet som troverdig. 1: Kunnskap, 2: Kommunikasjon, 3: Karakter.
Karakteren til Tønnes vet jeg absolutt ingenting om, men han stryker lett i min bok på punkt 1 og 2.
Satsing på urbant landbruk
Videre... Jeg er selv ikke MDG-mann, men synes faktisk forslaget til MDG om urbant landbruk ikke er så verst.
Billig, nærmest gratis for innbyggere, et pusterom utenfor korona-maskene våre i form av en lånt hagelapp med en ripsbusk og kanskje noen gulrøtter… Jeg kan ikke vite, men mistenker at mange ville satt pris på dette. Symbolsk? Tja, men kanskje et helt OK symbol i disse tider?
36 eldre som kastes ut fra sykehjemmene
Som et siste punkt kaster han inn, uten sammenheng ellers, at 36 eldre skal kastes ut fra sykehjemmene 1 januar.
De har alle min fulle empati, men jeg stiller meg like undrende til denne påstanden som til alt annet fra Tønnes. Snakker han sant, helt eller delvis, denne gangen? Har han vikarierende populistiske motiver. Argumenter basert på å fremkalle visse følelser hos leseren/mottakeren er sjelden gode av natur, derfor økes «vinnersjansen» ved å snike inn f. eks. litt skyldfølelse.
Drittdårlig argument
Kan jeg f. eks. bruke restaurantbesøkene til Tønnes i en retorikk?
Påstand: Ettersom Tønnes bruker en del av sine penger på den lokale restauranten, så ønsker han ikke at Arman (5 år) fra Syria skal få proteser?
Kunne ikke Tønnes gått mindre på restaurant og på den måten betalt for dette? Dette ville vært rent uspiselig sprøyt fra min side med en retorikk utelukkende basert på å fremkalle visse følelser, og dermed også sympati, for min sak, hos leser! Selve argumentet mitt er, i beste fall, vel... dritdårlig!
Påstand: Ettersom vi prioriterer sammenslåing, skoler og/eller barnehager fremover, så bryr vi oss ikke det minste om de eldre, med andre ord; vi setter 36 av dere «gamlinger» ut på fortauet 1 januar 2021… Er dette et godt sammenligning eller spiller jeg her på følelsene hos leser?
Det er godt mulig du har rett, helt eller delvis, i mange påstander og meninger, men argumenter skikkelig, finn dekning for påstander og ikke argumenter ved hjelp av epler & bremseklosser. Slikt blir du «arrestert» for 😊