Nå kan vi bade her!
Akkurat nå er det nesten ikke cyanobakterier i Kolbotnvannet, og det er svært liten fare for oppblomstring av algene de nærmeste ukene.
Kommunen sjekker ikke badevannskvaliteten i Kolbotnvannet siden det ikke er offentlige badeplasser her, ifølge virksomhetsleder Heidi Tomten i UTE Oppegård.
– På badeplasser tas det jevnlig bakterieprøver for å sjekke badevannskvaliteten. Disse prøvene skal tas akkurat der folk bader, det vil si nærme land. Denne typen prøver tas ikke Kolbotnvannet, sier hun.
Normalt lave verdier
I forbindelse med den økologiske overvåkingen av vannet tas det imidlertid bakterieprøver midt ute i vannet en gang i måneden.
– Disse prøvene viser normalt lave verdier, men vi vil anta at bakterieverdiene er høyere inne ved land, spesielt der bekkene Augestadbekken, Skredderstubekken og Midtoddveibekken renner ut i vannet, sier Tomten.
Saken fortsetter under bildet.
Cyanobakterier
Som et ledd i den økologiske overvåkingen av Kolbotnvannet tas det jevnlig prøver for å sjekke konsentrasjonen av giftproduserende alger (cyanobakterier). Tomten sier at dersom denne konsentrasjonen er stor tas det også giftprøver.
Les også: Asfalteringen har begynt
– Akkurat nå er det nesten ikke cyanobakterier i Kolbotnvannet. Ifølge Trond Stabell hos FAUN Naturforvaltning er det svært liten fare for oppblomstring av algene de nærmeste ukene. Det er altså ingen risiko for badende på grunn av gift nå, sier Tomten.
Hun minner om at gravide ikke bør spise fisk fra Kolbotnvannet fordi fisken inneholder kvikksølv.
Saken fortsetter under bildet.
Gjersjøen
– Når det gjelder Gjersjøen, som er kommunens egen drikkevannskilde, er det fortsatt lov å ta seg et bad slik som før, men organisert bading er ikke lov, sier Tomten.
Hun sier forbudet er knyttet til konsesjonen om å produsere drikkevann. Det er heller ikke lov til å arrangere sportsstevner, anlegge campingplass eller bensinstasjon ved Gjersjøen.