– Vi har ikke kontroll på smitteutbruddet i Nordre Follo
Det er kun smitteutbruddet på Langhus bo- og servicesenter som er under kontroll.
Under pressekonferansen klokken 12:00 presiserte ordfører Hanne Opdan at kommunen har kontroll over den pågående smittesituasjonen på Langhus bo- og servicesenter (LBS).
– Vi opplever at smitten på LBS er isolert, og at den var raskt og godt håndtert, sa Opdan.
Når det gjelder smittesituasjonen i resten av kommunen, er status fortsatt uendret:
– Vi har ikke kontroll på smitteutbruddet i Nordre Follo kommune, sa ordfører Hanne Opdan.
28 prosent av alle mutasjonstilfellene
Hittil er det påvist totalt 90 tilfeller av den britiske virusvarianten i Norge hvorav cirka 28 prosent av tilfellene er påvist i Nordre Follo, ifølge FHI.
FHI mottok cirka 350 prøver gjennom helgen 22.-24. januar fra Nordre Follo. Disse skulle kartlegges for mulig tilknytning til de påviste tilfellene av den engelske virusvarianten.
Mandag formiddag fikk kommunen resultater på kun cirka 120 av disse prøvene. Kommunen venter på rundt 200 nye prøvesvar i løpet av dagen i dag.
Søndag opplyste kommunen at 74 personer hadde testet positivt på Covid-19 etter utbruddet i Nordre Follo startet tidligere i januar. Hittil har kommunen bekreftet 25 positive tilfeller av UK-varianten av viruset, men dette tallet kan snart stige etter hvert som flere prøveresultater kommer inn i dag og i løpet av de påfølgende dagene.
Åtte av de 25 ovennevnte tilfellene med mutasjonssmitte har blitt bekreftet tidligere i dag.
Flere får innkalling til ny testing
Som følge av det sistnevnte har kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold varslet under dagens pressekonferanse om at flere innbyggere vil bli innkalt til en ny runde med koronatesting.
– Dette er et ledd i kartleggingen. Smittesporingsteamet jobber nå med å finne ut hvem som er aktuelle nærkontakter av dem som har fått påvist den engelske mutasjonen. Vi skal kontakte både de som allerede var i isolasjon/karantene og er ferdige med den, de som har vært friske hele tiden, men også de som er i karantene/isolasjon i forbindelse med pågående smitte. Folk skal testes på dag syv og dag ti, sa Myhrvold.
Ett av åtte er ukjent
Sju av de åtte ovennevnte tilfellene med mutasjonssmitte har direkte tilknytning til LBS og Tussestien barnehage på Langhus. Det siste tilfellet av det muterte viruset vil kreve mer arbeid å spore.
Ordføreren har påpekt at i tillegg til LBS og Tussestien barnehage, ser de at det muterte viruset har forgreninger til flere skoler og barnehager i kommunen.
– Vi ser at ett av de åtte påviste tilfellene med mutasjonssmitte ikke kan kobles til LBS og Tussestien barnehage. Vi jobber nå med å finne ut hvor denne smitten kommer fra, og vi jobber med å hindre en videre smittespredning i vår kommune, sa ordføreren.
– Ser på muligheter rundt nye lokasjoner
Ordføreren har også besvart spørsmålet fra redaktør i Oppegård Avis, Sigbjørn Vedeld:
– Med situasjonen vi har nå, aktualiserer dette igjen debatten som har vært om å etablere en ekstra teststasjon i den nordlige delen av Nordre Follo?
– Ja. Rådmannen ser på muligheter rundt nye lokasjoner for koronatesting i tidligere Oppegård, sa Hanne Opdan.
– Det er helt ukjent for oss
I forbindelse med det pågående smitteutbruddet og dødsfallene på LBS har kommunen tidligere sagt at smitten kom fra en ansatt.
– Oppegård Avis har nylig fått flere tips fra våre lesere i forbindelse med det pågående utbruddet på LBS, om at en ansatt ved LBS hadde kommet hjem fra England, og ble bedt om å komme på jobb til LBS før karantenen til vedkommende var utløpt. Kan dere bekrefte dette?
– Det er helt ukjent for oss at noen ansatte ved LBS har brutt karanteneregler. Vi kjenner ikke til hvordan denne smitten (mutasjonssmitten med den engelske varianten av viruset) har kommet inn i LBS, sa kommuneoverlegen til Oppegård Avis.
Samtidig bekreftet kommuneoverlegen at smitten har skjedd i romjulen. Etter at det før helgen ble bekreftet at to beboere på LMS som døde av Covid-19 hadde den britiske varianten av viruset, mener hun de kan være sikre på det.
– Vi er trygge på at smitten har skjedd i romjulen, perioden mellom 26. desember og 31. desember. Sykehjemmet (LBS) var stengt før dette, men det var åpent for besøk den 27. desember, og det var også anledning for permisjon, sa Myhrvold under pressekonferansen.
500 doser denne uken
Oppegård Avis har også stilt spørsmål til både FHI og kommunen rundt den trege vaksinereringen i Nordre Follo.
Ifølge VGs oversikt over vaksinedoser satt hittil, ligger Nordre Follo blant de dårligste i landet med 1,1 prosent doser satt per 100.000 innbyggere. Utsira kommune ligger på topp med 9,6 prosent og de fleste andre kommune ligger godt over 2 prosent. Flere av våre lesere reagerer på at vaksinedosene fordeles så skjevt, og at Nordre Follo i den situasjonen vi er i nå, kommer særdeles dårlig ut.
– Dosene fordeles likt etter anslag over antall innbyggere i de aktuelle gruppene som nå skal vaksineres, som sykehjemsbeboere og eldre. Siden minstelevering er et hetteglass med fem doser, kan små kommuner, som Utsira, få en litt større andel enn de rent matematisk skulle hatt, forklarer overlege Preben Aavitsland i FHI.
Ifølge kommuneoverlegen har kommunen kapasitet til å vaksinere mange flere enn de har klart å vaksinere hittil. Myhrvold sa at de har mulighet til å vaksinere en fjerdedel av de totalt 45.300 innbyggerne over 18 år hvis det skulle være aktuelt, men foreløpig er kommunen ikke der.
Hittil har kommunen satt kun 599 doser. I løpet av denne uken forventer de å få cirka 500 doser, inkludert dose to til de innbyggerne i risikogruppene.
Vil ikke gi flere doser til Nordre Follo
FHIs direktør Camilla Stoltenberg sa søndag 24. januar at Nordre Follo kommune og de andre kommunene i den rammede regionen hadde bedt FHI om å bli prioritert for vaksinering.
– FHI vil foreløpig ikke endre våre anbefalinger om vaksinestrategien. Vi vil ikke gjøre slike endringer for fort. Vi vil ha gode faglige vurderinger før vi eventuelt gjør slike endringer, sa Stoltenberg.
– Kan være fornuftig å ringvaksinere
Assisterende helsedirektør Espen R. Nakstad sa til VG mandag morgen at den ovennevnte problemstillingen om økt vaksinering i Nordre Follo er vanskelig.
– Utfordringen her er at man ikke helt vet hvor smitten er. Det kan fortsatt være i Nordre Follo, og det kan være i nabokommunene. Klarer man å definere ett område hvor det pågår smittespredning, kan det være fornuftig å ringvaksinere, altså vaksinere personer som har vært i kontakt med mulig smitteførende mennesker, sa Nakstad til VG.