COVID-19 I NORDRE FOLLO
− Ingen planer om å åpne flere teststasjoner
Nordre Follo opplever stor pågang med lange køer på teststasjonen, men har ikke planer om å utvide tilbudet. Det er også slik at kommunens eneste teststasjon brukes nå også til testing av innbyggerne i Frogn og Ås i helgene.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er bekymret over omikronutbruddene som dukker opp flere steder i landet. Hun varsler at det kan komme strengere tiltak denne uken.
Det er foreløpig ikke meldt om noen omikrontilfeller i Nordre Follo, men den økte smittesituasjonen i Nordre Follo har ført til stor pågang med lange køer på kommunens eneste teststasjon på Langhuset, som ligger sentralt på Langhus.
Sist helg fikk Oppegård Avis mange henvendelser fra innbyggerne som var frustrert med opplegget på Langhuset.
− Maken til dårlig organisert testing skal man lete lenge etter. Vi bestilte tid i går, og det vi møtte var en like lang kø som i dag. Alle som var der hadde bestilte timer, på avtalt tid! Men det kunne umulig fungere. Er man syk når man står i køen, blir en i hvert fall ikke friskere. Det var minst én time venting ute. Vi dro til Mortensrud hvor du kan sitte i din egen bil, kjøre gjennom og bli testet i en garasje. Så hvorfor en stor kommune som Nordre Follo har blitt, gjør det på denne måten, er å gi sine borgere et utrolig dårlig tilbud? skrev Snefrid Bergseth i en kommentar.
− Godt fornøyd med Langhuset
Mange av innbyggerne i gamle Oppegård etterlyser også drive-in-tilbudet og en teststasjon på Kolbotn i tillegg til det eksisterende tilbudet på Langhus, men kommunen har ingen planer om en slik utvidelse av tilbudet.
− Vi er godt fornøyd med teststasjonen på Langhuset, og har ingen planer per i dag om å åpne flere teststasjoner enn denne, sier Lene Svendsen, som er avdelingsleder for smittevernteamet i Nordre Follo.
Kan teste 600 om dagen
Tidligere i høst ble det bestemt at kommunen skulle gå tilbake til en løsning med kun én teststasjon (på Langhuset i gamle Ski kommune) i hele kommune i stedet for den tidligere løsningen med to teststasjoner (Verkstedveien i Ski og gamle rådhuset på Kolbotn).
Ifølge Svendsen ble teststasjonen på Langhuset valgt fordi det lå relativt midt i kommunen.
− På vinteren var det krevende for de ansatte å teste i den kalde hallen i Verkstedveien (Ski) når de sto og testet i flere timer av gangen i smittevernutstyr. Vi fikk også flere tilbakemeldinger om at innbyggerne syntes det var ubehagelig å være inne i hallen sammen med andre med symptomer. På Langhuset kan de ansatte stå inne, og vi har klart å tilrettelegge det slik at vi kan teste i overkant av 600 innbyggere om dagen ved behov, gitt at vi har vår ordinære bemanning på plass, sier Lene Svendsen.
Hun legger til at kommunen er fornøyd med den valgte løsningen.
− Vi er positive til videre drift av teststasjonen på Langhuset, og har fortsatt god kapasitet der, sier Svendsen.
− Hvorfor er det ikke lagt opp til testing med drive-thru?
− I starten av pandemien testet vi drive-thru, men våre erfaringer med dette er at det blir en vel så bra logistikk med å teste gjennom luke, og det er vanskelig å legge til rette for gode arbeidsforhold for de ansatte ved å jobbe ute, sier Svendsen.
− Mange måtte stå lenge i kø i kulden i går. Hvordan ser dere på dette med tanke på smitterisiko?
− Ute er det mulig å holde avstand, uavhengig av det så beklager vi ventetiden som ble i helgen, sier Svendsen.
Ikke alle får gratis hurtigtester
I tillegg til å teste innbyggerne har kommunen nå fått i oppgave å dele ut gratis hurtigtester til innbyggerne.
− Det har vist seg at mange henter hurtigtester. Vi har stor pågang av det som vi også håndterer, sier Svendsen.
Ifølge henne har kommunene fått beskjed om at det er begrenset antall hurtigtester til utdeling, fordi det er mangel på hurtigtester på landsbasis. Videre sier hun at Helsedirektoratet har laget en prioriteringsliste for utdeling av hurtigtestene, slik at det skal være nok tester til de som trenger disse aller mest. De som jobber på teststasjonen må følge denne prioriteringslisten (se faktaboksen under).
− Dette er det mange av innbyggerne som ikke er enige i, sier Svendsen.
Hun sier de som jobber på teststasjonen på Langhuset får en del negative tilbakemeldinger og det blir diskusjoner i lukene om hvorfor ikke alle kan få hurtigtestene.
− I helgen har det dessverre vært flere situasjoner hvor de ansatte har fått kjeft når de ikke har kunnet utlevere hurtigtestene på grunn av den ovennevnte prioriteringslisten. Vi har forståelse for at man kan bli frustrert, men vi oppforer til at man allikevel holder en god tone, sier Svendsen.
Testet også Frogn og Ås i helgen
Oppegård Avis har bedt Svendsen om å redegjøre for lange køer på teststasjonen i helgen som var. Det viser seg at teststasjonen hadde redusert kapasitet som følge av akutt sykdom blant ansatte i tillegg til økt pågang fra Nordre Follo, men også fra Frogn og Ås kommuner.
− Nordre Follo har inngått en avtale med Frogn og Ås kommuner om at vi skal teste deres innbyggere i helgene. Dette var den første helgen vi gjorde det, og det var vanskelig å forutse hvor stor pågang vi skulle få, innrømmer Svendsen.
− Hvorfor inngikk Nordre Follo en avtale om dette?
− Kommunene oppfordres til regionalt samarbeid, og på bakgrunn av henvendelser fra våre nabokommuner som har et lavere testvolum i helgene, er det hensiktsmessig å samle testingen på ett sted. Ordningen evalueres fortløpende, vi har god dialog med de aktuelle kommunene, sier Svendsen.
Hun sier at i tillegg til at kommunen har doblet antall testede denne uken for Nordre Follo, testet de også 83 innbyggere fra andre kommuner denne helgen.
− Det er variasjoner vi er vant til å håndtere. Vi har til sammen testet 2.471 personer i uke 48, som er en dobling av uken før, sier Svendsen.
Fikk akutt sykdom på teststasjonen
Siden teststasjonen brukes også til utdeling av hurtigtestene, har kommunen registrert en stor økning i utdeling av hurtigtestene.
− Det er krevende å ha en dobling av arbeidsoppgaver i løpet av en uke, men vi har håndtert det godt inntil vi fikk sykdom i helgen. Det som skjedde denne helgen var at vi fikk akutt sykdom på teststasjonen, både lørdag og søndag, som vi dessverre ikke klarte å dekke opp for, sier Svendsen.
Hun understreker at det ikke var flere som testet seg i helgen enn de foregående dagene.
− Bemanningen holdt dessverre ikke til det antallet som bestilte test. Dette har vi nå demmet opp for, og har leid inn ytterligere personell for å unngå denne helgens situasjon, sier Svendsen.
− Flere av innbyggerne valgte å benytte seg av tilbudet på Mortensrud teststasjon i Oslo, siden byen har bedre testkapasitet. Hva synes dere om dette?
− Gjennom hele pandemien har våre innbyggere fått time samme dag eller senest dagen etter. Som tidligere nevnt beklager vi at vi ikke klarte å bemanne til helgens tester, sier Svendsen.
Deles ut på tre steder
Per i dag deles hurtigtestene ut på Langhuset (kommunens teststasjon), OMA på Kolbotn Torg og innbyggertorget på rådhuset i Ski.
− Det er viktig å påpeke at det ikke skal hentes tester på OMA og innbyggertorget hvis man har symptomer. I disse tilfellene må hurtigtestene hentes på Langhuset. Det er kun prioriterte grupper som kan få selvtester per i dag. Personer som ikke er i en prioritert gruppe, som likevel ønsker å teste seg, kan kjøpe selvtester på apotek og i enkelte butikker. Testene må da betales av den enkelte.