– Det er veldig uklokt å ikke tro på Covid-19
Som konsul i enorme Mumbai gir Henrik Width sitt bilde av hvordan han opplever den fortvilte situasjonen i India.
Henrik Width (68) har i snart to år jobbet ved generalkonsulatet i Mumbai, som er den mest befolkningsrike byen i India med en anslått befolkning på over 23 millioner.
Før han ble ansatt i Utenriksdepartementet (UD) for 15 år siden, jobbet han som journalist og nyhetsleder i Østlandets Blad, og senere politisk reporter i Aftenposten.
68-åringen, som er oppvokst på Kolbotn, bodde her også lenge som voksen, men forlot Kolbotn da han flyttet til Stockholm som Norden-korrespondent for Aftenposten i 2000. I UD har Width blant annet vært stasjonert i Finland, New York, Israel og Bangladesh.
– Veldig alvorlig og dramatisk
I Norge ser vi svært dramatiske bilder fra India, med tusenvis av mennesker som utslettes av korona-mutasjonen og kremeres ute i gata døgnet rundt. Over 238.000 er døde så langt i pandemien, og krisen forverrer seg dag for dag. For første gang er det registrert over 4.000 døde av Covid-19 på én dag.
– Du har bodd i Mumbai i snart to år. Hvordan opplever du den fortvilte pandemisituasjonen i India?
– Situasjonen er veldig alvorlig og dramatisk. Indiere flest er direkte berørt av å miste nære og kjære familiemedlemmer i pandemien. De som har minst fra før er de som lider mest. I Mumbais enorme slumområder bor millioner med minimal tilgang på vann, uten noen form for sanitæranlegg, og på grunn av nedstengingen også uten de magre inntektene de pleier å ha, sier Width, som bor i Mumbai sammen med sin kone, Terhi Width.
- Terhi Width jobber som journalist. Sjekk gjerne hennes blogg om hennes oppleverser i India, Lesserwisser in India – A newbie’s experiences in Mumbai.
– Lever et beskyttet, men forsiktig liv
– Hvordan takler dere situasjonen?
– Det er en slags balansegang. For oss så handler det om å bli forsiktig uten at vi blir hysteriske. Vi lever et beskyttet, men forsiktig liv, hvis jeg beskriver det i stikkord. Det er ikke så lett, men vi prøver så godt vi kan, sier konsulen.
Han forteller at flere av generalkonsulatets lokalansatte har vært smittet, men kommet seg igjen.
– Vi har et strengt regime på jobben, hvor våre fem ansatte går i turnus, med maks én til stede, sier Width.
Tung stemning
– Det er store kontraster i India. Vi bor i en bedre del av byen og jobber i et moderne bygg et stykke unna, så vi ser ikke så mye av det dramatiske bildet av India som dere ser i media, men situasjonen er veldig alvorlig og dramatisk. Det er mange som dør som følge av Covid-19 i India og det merkes på stemningen. Den er tung og alle er preget av det som skjer for tiden, fortsetter Width.
Han påpeker at den andre Covid-19-bølgen har rammet India med full kraft.
– Hverdagen for millioner av indiere er preget av usikkerhet, mangel på sykehus-plasser, død og fortvilelse. Når samfunnet er stengt, mister utallige mennesker sin daglige inntekt. Vanlige arbeidstagere får ingen lønn eller annen støtte når jobben forsvinner, sier Width.
Portforbud
Width sier at han og kona følger de lokale anbefalingene fra de indiske myndighetene.
– Det er innført portforbud, så det er veldig få mennesker ute i gatene. Gjestearbeiderne og migrantene har reist vekk, mens alle de som bor på gata og i slummen, bor fortsatt der. Alle butikker er stengt, med unntak av apoteker og matvarebutikker som holder åpent fra klokken 07:00 til 11:00 på formiddagen. Det er påbudt å bruke munnbind ute. Vi spriter hendene med Anitibac og vi holder avstand, sier 68-åringen.
Samtidig påpeker han at det ikke alltid er så lett å holde god avstand når man er inne i matvarebutikkene.
– Vi må bare bruke sunn fornuft til enhver tid, sier Width.
Fikk første vaksinedose
Width bekrefter at vaksinemangelen i India er stor. 68-åringen fikk første vaksinedose i slutten av mars, men vet ikke ennå når han får dose to.
Oppegård Avis har skrevet at AstraZeneca-vaksine, som produseres en rekke forskjellige steder i verden, ble stanset i Norge og flere andre land for snaue to måneder siden. I Europa foregår produksjonen i to fabrikker i Belgia og Nederland.
– Pfizer- og Moderna-vaksiner, som produseres bare i Europa og USA, brukes ikke i India. Her brukes det stort sett vaksiner fra AstraZeneca og Bharat Biotech, som begge er lokalprodusert i India, sier Width.
Både han og kona fikk den indisk produserte Astra Zeneca-vaksinen.
– Vi har ikke hatt noen bivirkninger og var ikke bekymret for disse. Vi er mer bekymret for å få Covid-19 enn å få bivirkninger etter vaksinering, sier konsulen.
Gleder seg til ferie
Neste uke har Henrik Width og kona planlagt å reise tilbake til Norge på ferie hvis det blir praktisk mulig å gjennomføre denne reisen.
Noen av nabolandene, blant annet Bangladesh og Nepal, har stengt flytrafikk, og flere andre land nekter innreise fra India. Det er også slik at flere europeiske land, blant annet Tyskland, nekter transitt til utenlandske diplomater.
Også i Norge innføres det strengere regler fra klokken 12:00 søndag 9. mai. For å begrense risikoen for importsmitte blir hovedregelen nå at alle som kommer til Norge fra land utenfor EØS/Schengen skal i karantene på karantenehotell.
– Det er ikke så lett, men vi vet at UD som arbeidsgiver bistår ved hjemreise, og vi gleder oss til å komme tilbake til Norge, sier Width.
Etter sommerferien må han tilbake til Mumbai for å jobbe der i en måned til før han er ferdig med oppdraget.
– Bør forholde seg til virkeligheten
– Og til slutt, hva vil du si til Covid-19-fornekterne?
– Jeg håper at det ikke er mange av disse nå. De bør i alle fall forholde seg til virkeligheten. Den er en skummel pandemi som tar livet av tusenvis av mennesker her i India hver dag. Det er veldig uklokt å ikke tro på dette, sier Width.
De offisielle tallene sier at over 21,9 millioner indere nå har blitt smittet av Covid-19-viruset, men eksperter tror det faktiske tallet i det kriserammede landet kan være opp til ti ganger høyere.
Mens smitten har begynt å flate ut i storbyer som New Delhi og Mumbai, sprer viruset seg raskt i Sør-India og på landsbygda, og også i Vest-Bengal med storbyen Kolkata.