– Investering i kvalitetstid og hygge
50-årsgaven i form av en vedfyrt pizzaovn har blitt en suksess, og bidro til mye kos og glede under pandemien for familien Kronlund på Tårnåsen.
Det finnes enormt mange ulike pizzaoppskrifter i bøker og på nett, og du finner mange ulike tips og meninger om hva som er riktig og galt i pizzaens verden.
Det finnes også ulike produsenter av ost, tomater, mel og andre ingredienser som produsentene mener spiller en viktig rolle for det endelige resultatet.
Jeg liker flammer og så er det litt macho å lage pizza i en vedfyrt ovn.
Espen Kronlund
La oss heller ikke glemme om de ulike teknikkene og utstyr som brukes av pizzabakerne, og de ulike produsentene som kan by på alt fra ved- og gassovner til kullovner og elektriske ovner i alle prisgrupper.
Pizzaens verden omfatter mye, men det er ikke sikkert at du trenger absolutt alt som anbefales i bøker og på nett for å nyte "la dolche vita" hjemme.
Italiener på Tårnåsen
Oppegård Avis har besøkt familien Kronlund fra Tårnåsen, som foretrekker å steke italiensk pizza i en vedfyrt bakerovn i hagen.
– Vi bestilte en italiensk vedfyrt ovn i mars i fjor, men fikk den levert et halvt år senere, i september, og brukte den hele høsten og vinteren, sier Lene Kristine og Espen Kronlund.
De sier ovnen, som kostet 36.000 kroner, er verdt hver eneste krone og har vært lenge på ønskelisten hos dem, men i fjor ble drømmen realisert takket være en spesiell anledning.
Spleisegave til jubilanten
– Det var en spleisegave til min mann som fylte 50 år i fjor, og det var både venner og familien som var med på spleisen, sier Lene Kristine Kronlund (47).
– Hvorfor har dere valgt en vedfyrt pizzaovn og ikke noe annet?
– Hehe, jeg liker flammer og så er det litt macho å lage pizza i en vedfyrt ovn, sier Espen og ler.
Det er Espen som har ansvar for vedfyring og steking av pizza, mens kona sørger for deigen. Den sistnevnte skal helst lages dagen før. Se pizzaoppskriften i faktaboksen nederst i saken.
– Det er veldig hyggelig å sitte ute med et glass vin og se på at mannen steker pizza, sier Lene.
Hun anbefaler også å sjekke Facebooksiden Pizzabakerne for de som er opptatt av hjemmelaget pizza. Her finner du mange tips fra pizzaeksperter og alle som ønsker å dele egne erfaringer.
Svigerforeldrene hennes, som bor på Kolbotn, setter også stor pris på italieneren i hagen, spesielt i en tid hvor man ikke er anbefalt å møtes inne.
– Pizzaen som Lene og Espen lager er kjempegod, og kan ikke sammenliknes med pizza kjøpt i butikken, sier Terje Kronlund (79).
Non solo pizza
Pizza er ikke bare et måltid. Familien Kronlund deler denne oppfatningen. De sier at den vedfyrte ovnen har blitt en god investering i kvalitetstid og hygge med familien og venner.
– Det er også noe vi har satt utrolig stor pris på under pandemien med Covid-19. Det er veldig sosialt og hyggelig å ha et pizzaverksted og så kose seg med det man har laget i et godt selskap i hagen, sier Espen og Lene.
De høster av erfaringene med pizzabaking i en vedfyrt pizzaovn og sier at den helhetlige opplevelsen blir bare bedre og bedre.
– Vi har stekt pizza hele høsten og vinteren, i høljregn, i mørket og i snøstorm. Når deigen er klar, er det ingenting som stopper oss, sier den pizzaglade familien fra Tårnåsen.
Alt fra pizza til ribbe og kongekrabbe
– Hvilken pizzatype liker du best?
– Det må være italiensk pizza med spekeskinke, pepperoni og diverse oster, men vi liker å eksperimentere og prøver ofte noe nytt, sier Kronlund.
Det er ikke bare pizza som tilberedes i den italienske ovnen i hagen til familien Kronlund.
– Vi har også stekt ribbe, kongekrabbe og grønsaker i den, og er veldig fornøyd med resultatet, sier de.