Denne uken får vi dobbelt så mange vaksinedoser
Denne uken får kommunene dobbelt så mange vaksiner enn tidligere planlagt, men mens smitten stenger ned Nordre Follo og flere andre kommuner rundt oss, holder FHI fast på prinsippet om å fordele vaksiner jevnt i landet.
Den ovennevnte strategien til FHI innebærer at rundt 11.100 enkeltdoser med vaksine har blitt fordelt til 96 kommuner som ikke har registrert noen smittede så langt i år.
Som følge av den samme strategien blir ikke Nordre Follo prioritert frem i vaksinasjonskøen. Hittil har kommunen vår klart å vaksinerte kun litt over 1000 av de totalt 45.300 innbyggere over 18 år.
Nordre Follo fikk en leveranse på totalt 183 hetteglass med Pfizer-vaksine i hele januar. Siden kommunen klarer å trekke ut seks til syv doser av hvert hetteglass, betyr det at kun mellom 1098 og 1281 vaksiner har allerede blitt satt. Dette tilsvarer kun en andel på cirka 2,4 prosent av kommunens 45.300 innbyggere over 18 år som får tilbud om å vaksinere seg mot covid-19.
Får stor levering denne uken
Ifølge FHIs oppdaterte leveranseplan, får Nordre Follo 158 hetteglass (eller cirka 1000 enkeltdoser) med Pfizer-vaksinen denne uken (uke fem), som er en fordobling fra uke fire.
- Uke 1: 35 hetteglass (dose 1) eller cirka 210-245 doser
- Uke 2: 34 hetteglass (dose 1) eller cirka 204-238 doser
- Uke 3: 27 hetteglass (dose 1) eller cirka 162-189 doser
- Uke 4: 87 hetteglass (dose 1+2) eller cirka 522-609 doser
- Uke 5: 158 hetteglass (dose 1+2) eller cirka 948-1106 doser
- Til sammen: minst 2046 vaksinedoser i uke 1-5.
Nordre Follo er nå i gang med å vaksinere innbyggere over 85 år. Kommunen har 1190 innbyggere i denne aldersgruppen, og håper på å kunne vaksinere disse innen uke seks (innen midten av februar).
250 frivillige og helseutdannede
Fredag 29. januar publiserte Oppegård Avis en artikkel på oavis.no hvor kommunen ba innbyggerne om hjelp i forbindelse med vaksineringen.
Det viser seg at flere enn 250 frivillige og helseutdannede har meldt seg til å hjelpe med vaksinering.
– Det betyr at vi ikke trenger at flere melder seg i denne omgang. Det er et utrolig engasjement og ønske om å bidra. Alle som har meldt seg vil bli kontaktet via telefon, vi håper å komme gjennom lista i løpet av uka, sier frivilligkoordinator Gunn Elise Saltveit.
Hun henvender seg til de frivillige som har meldt seg, men som ikke har sendt inn taushetserklæring.
– Vi oppfordrer dere til å gjøre det så raskt som mulig. De som melder seg som helsepersonell må også sende inn autorisasjon på epost til gunnelise.saltveit@nordrefollo.kommune.no, sier Saltveit.
Får økte leveranser i tiden som kommer
– Kommunene får omtrent dobbelt så mange Pfizer-vaksiner denne uken enn det som var opprinnelig planlagt. I tillegg får Norge økte leveranser fra Moderna de nærmeste ukene, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI.
Han sier økt forutsigbarhet i vaksineleveranser bidrar til at FHI kan doble utsendelsen av vaksinedoser til kommunene.
Leveringsproblemene for BioNTech/Pfizer-vaksinen har blitt mer kortvarige enn først varslet. Norge får dermed noe økte leveranser i tiden som kommer. Endringen innebærer at det skal distribueres om lag 95.000 doser til kommunene i uke fem.
Tredje koronavaksine godkjent i Europa
AstraZeneca fikk betinget (midlertidig) godkjenning for sin vaksine fredag 29. januar. Betinget godkjenning gis før man har fullstendige data, inklusive langtidsdata om effekt og bivirkninger. Vaksineprodusenten må derfor fortsette med studiene, og fortløpende oversende legemiddelmyndighetene data etter hvert som de blir klare.
– Antagelig har vi nå nok doser til å vaksinere risikogruppen og kritisk helsepersonell innen 1. juli, sier Bukholm.
Den voksen befolkningen som ikke er i en risikogruppe vil antagelig måtte vente til etter sommeren før de får tilbud om vaksine, ifølge FHIs smitteverndirektøren.
En annen type vaksineteknologi
AstraZeneca-vaksinen bygger på en annen vaksineteknologi enn Pfizer og Moderna.
AstraZeneca er en virusvektorvaksine som består av DNA som er pakket inn i ufarlige svekkede forkjølelsesvirus, og inneholder oppskriften for spike-proteinet på covid-19-viruset.
Dette viruset kan ikke formere seg i kroppen. Når viruset kommer inn i kroppens celler, vil kroppscellene bruke informasjonen til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset.
– Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette, understreker Geir Bukholm.