COOP ØST ARENA

STOR USIKKERHET: Coop Øst Arena, som skulle ferdigstilles mot slutten av dette året, er utsatt som følge av økonomien. – Vi er veldig skuffet, men vi gir oss ikke, sier anleggsansvarlig i KIL, Einar Engedahl, og den nybakte lederen av anleggskomiteen i KIL, Morten Keiserud.

Utsetter Coop Øst Arena på ubestemt tid

Coop Øst Arena på Sofiemyr, som skulle ferdigstilles i år, er nå utsatt på ubestemt tid. – Prisoverslagene vi har fått er langt over budsjettet vårt, sier anleggsansvarlig i KIL, Einar Engedahl.

Publisert Sist oppdatert

Coop Øst Arena på Sofiemyr er navnet på det store prosjektet, som Kolbotn idrettslag (KIL) hadde planlagt å realisere i år. Den nåværende kunstgressbanen på Sofiemyr skulle da bygges om og integreres med et nytt klubbhus og det nye tennisanlegget.

– Målet vårt var å sette i gang med dette prosjektet tidlig i år og ferdigstille det mot slutten av året, sier anleggsansvarlig i KIL, Einar Engedahl.

DOBLET SEG: Prisen på Coop Øst Arena har doblet seg etter pandemien. Budsjettet til KIL for arenaen var på rundt 35 millioner kroner, mens det laveste tilbudet de fikk etter anbudsrunden i fjor høst var på rundt 60 millioner kroner.

Doblet seg

Budsjettet på fotballanlegget var på 30 millioner kroner da KIL satt i gang med en anbudsprosess høsten 2021 med et komplett servicebygg, garderobefasiliteter for fotballen, ny storstue for hele idrettslaget og integrert tribune som oppfylte krav til toppfotball for kvinner. Dessverre gikk det ikke som planlagt.

– Prisen på det planlagte prosjektet har doblet seg. De tre tilbudene vi fikk var alle langt over det budsjettet vi hadde. Det laveste tilbudet var på rundt 60 millioner kroner. Dette gjør at vi er nå langt unna å inngå en avtale med en entreprenør. Vi er veldig skuffet, men vi gir oss ikke, sier Engedahl.

Han mener at så stor sprang i prisen skyldes stor usikkerhet i anleggsbransjen som følge av den enorme prisstigningen på byggevarene etter pandemien. Krigen i Ukraina har også skapt mye uro, i tillegg til flere utfordringer med å få tak i arbeidskraft og enkelte byggevarer, blant annet stål.

Uten tribuner

KIL prøvde å nedskalere prosjektet kraftig ved å dele det inn i to byggetrinn. Tribunen, som hadde gjort at anlegget var rigget for Toppseriefotball for kvinner, måtte tas bort fra det første byggetrinnet. Tribunen skulle gjennomføres på et senere tidspunkt, og være frittstående.

En ny anbudsrunde, som dreide seg kun om det første byggetrinnet, var ferdig i begynnelsen av mai, men resultatet av den var også nedslående. KIL fikk ingen bindende tilbud.

– Vi fikk ingen bindende tilbud, men kun tre prisoverslag, og de lå 25 prosent over budsjettet vårt, sier anleggsansvarlig i KIL skuffet.

Mangler minst 10 millioner

– Estimatet for det laveste prisoverslaget vi fikk lå på over 40 millioner kroner. Budsjettet vårt strekker dessverre ikke til noe av dette. Vi mangler minst 10 millioner kroner for å kunne sette i gang, sier Engedahl.

Han sier KIL har kun 30 til 35 millioner kroner å rutte med, så idrettslaget vurderer derfor å avvente med prosjektet til situasjonen roer seg litt, sier Engedahl.

43 år gammelt

– Det å ha gode sosiale møteplasser og aktiviteter i trygge rammer er en del av samfunnsoppdraget vårt. Klubbhuset, som møteplass for mange barn og unge, spiller en viktig rolle i lokalsamfunnet. Vi er per i dag et stort idrettslag med nesten 4.000 medlemmer, så det er ingen tvil om at vi har vokst fra det gamle klubbhuset, som er 43 år gammelt, sier anleggsansvarlig i KIL.

KLUBBHUSET: Klubbhuset til det lokale idrettslaget er 43 år gammelt.

Han sier at dagens klubbhus skaper daglige utfordringer både for ansatte som har dårlige arbeidsforhold, men også for spillerne og alle frivillige. Det er også svært utfordrende å holde arrangementer der.

– Behovene er store. Det viktigste for oss er gode garderobefasiliteter til fotballgruppen. I dag må vi klare oss med brakker. Vi har også behov for kontor, lagringsplasser og styrketreningsrom i nærheten av banen, påpeker den nybakte lederen av anleggskomiteen i KIL, Morten Keiserud.

BRAKKER I DAG: Fasilitetene til KIL er dårlige og behovene er store. Det viktigste for KIL er gode løsninger for garderober og toaletter.

Sofiemyrhallen

I påvente av at det nye klubbhuset blir realisert ønsker KIL å se på alternative løsninger og muligheter til å kunne tilrettelegge for noen av funksjonene og fasilitetene de ikke har plass til i dag.

– Sofiemyrhallen, som eies av kommunen, kan bli en slik løsning. Det finnes flere lokaler der som er av interesse for oss, blant annet kiosken, møterom og andre arealer, som vi kunne bruke til ulike aktiviteter for barn og unge før og etter trening, sier Engedahl.

Han legger til at KIL tror på et godt samarbeid med kommunen om det ovennevnte.

– Kommunen er kjent med våre utfordringer, og har gitt oss en tomt til å bygge det nye klubbhuset og garanti for å ta opp lån på 44 millioner kroner. Våre estimater tilsa en kvadratmeterpris på rundt 20.000 kroner. Nå har denne prisen doblet seg, sier Engedahl og Keiserud.

SER PÅ ALTERNATIVE MELLOMLØSNINGER: På bildet ser du anleggsansvarlig i KIL, Einar Engedahl, og den nybakte lederen av anleggskomiteen i KIL, Morten Keiserud.

Nytt kunstgress i 2023

Kunstgresset på Sofiemyr er nedslitt og må byttes, men ansvaret for dette ligger hos Nordre Follo kommune, som eier Sofiemyr kunstgressbane.

LAPPETEPPE: Kunstgresset på Sofiemyr er nedslitt. Etter planen skal det byttes i 2023.

– Vi er i god dialog med kommunen om dette. De jobber nå med et forprosjekt om å skifte dagens kunstgress. Vi er optimistiske og håper at selve prosjektet blir ferdigstilt i 2023, sier Keiserud.

Han sier KIL gleder seg stort til dette. De ønsker at selve utskiftingen skal gjøres utenom fotballsesongen, det vil si i løpet av sommerferien neste sommer.

Tømtebanen

Om bare en måned blir det ferdigstilt Tømtebanen kunstgress (TBK), som ligger sør for Sofiemyr kunstgress og er en splitter ny kunstgressbane med undervarme.

SLIK DET SER UT I DAG: På bildet kan du se hvordan TBK-prosjektet på Tømtebanen ser ut i dag.

– Den nye banen skal ferdigstilles i juli. Vi gleder oss stort til å kunne åpne banen i august. Det er allerede planlagt et stort arrangement der. Oslo Buss Cup, som skal gjennomføres i september, vil samle mange barn og unge der, sier Engedahl.

Det er kommunen som bygger selve kunstgressbanen, mens KIL må dekke alle kostnadene knyttet til brønnparken, som er etablert under deler av kunstgressbanen. Bygging av energisentralen har kostet KIL godt over 10 millioner kroner.

BLIR VINTERÅPEN: TBK blir ikke en fullverdig 11'er-bane. Kommunen forholder seg til den vedtatte reguleringen som sier at den nye banen må løses innen målene 51x89 meter. Om vinteren må banen brøytes og bruksarealet på banen blir mindre på grunn av snøen som blir liggende i sikkerhetssoner. På bildet kan du se hvordan TBK-prosjektet på Tømtebanen ser ut i dag.

Ti millioner ekstra

Budsjettet til TBK har økt fra 13,6 millioner kroner i 2018 til 17,95 millioner kroner i 2020.

I tillegg til dette er det varslet av merkostnader. Disse skal dekkes av KIL, ifølge den tidligere inngåtte avtalen mellom KIL og kommunen.

10 MILLIONER KRONER: Det er KIL som sørget for brønnparken, som er nå etablert under deler av kunstgressbanen. Bygging av energisentralen, som du ser på bildet, koster KIL godt over 10 millioner kroner. Den vil sørge for vinterdrift av både TBK og Sofiemyr kunstgress. I fjor sommer fikk KIL 4 millioner kroner i tilskudd fra Enova til bygging av energisentralen.

I midten av mai skrev Oppegård Avis at totalentreprenøren til KIL, Båsum Boring AS, varslet på et tidligere tidspunkt om forsinkelser på grunn av diverse forhold internt i prosjektet. Dette gjorde at kommunens totalentreprenør, Bane- og entreprenørservice AS (BES), ikke kunne fortsette arbeidene med banen som planlagt. BES varslet om forsinkelser og kostnadskonsekvenser for ventetid og urasjonell drift på grunn av manglende tilgang til området de skulle jobbe på, men størrelsen på de økonomiske konsekvensene for KIL er ikke kjent for oss ennå.

Ønsker flere bidragsytere

Det lokale idrettslaget takker alle sponsorer og spesielt Coop Øst og BEU AS for den økonomiske støtten i en vanskelig tid. Samtidig vil de appellere til både store og små næringsdrivende samt private personer.

– Vi er utrolig glad for hjelpen vi har fått, men vi ønsker oss flere bidragsytere som kan hjelpe oss med å få realisert det planlagte prosjektet, som er så viktig for lokalsamfunnet. Det er bare å ta kontakt med oss, sier Engedahl og Keiserud.

Powered by Labrador CMS