Romteknologen fra Trollåsen
– Jeg skjønte elektriker ikke var noe for meg. Jeg er langt mer interessert i teknologi og verdensrommet.
Det sier Christoffer Blomquist (18) fra Trollåsen, som vi treffer på Andenes lengst nord i Nordland. Der tar han nå tredjeåret på videregående skole, etter å ha gått elektro og data og elektronikk på Ås de to første årene.
Han er en av 40 elever på landets eneste romteknologilinje. De fleste dagene er «romlingene», som de kalles, ordinære elever på Andøy videregående skole. To halve dager i uka tilbringer de på Andøya Space Center, der det stadig skytes opp raketter for å drive romforskning.
Variert
Det var rådgiveren på Ås videregående som fortalte meg om denne linja. Jeg hadde aldri hørt om den før, men den er jo midt i blinken for meg som er opptatt av både teknologi og verdensrommet. Jeg liker nok bedre å holde på med datamaskiner og matematikk enn det jeg måtte igjennom for å bli elektriker.
– Jeg liker teori og er veldig glad i å bruke hodet, tenke logisk. I tillegg er dette en linje som gir påbygging for å komme seg inn på universitet, sier Christoffer Blomquist.
– Hva holder dere på med på denne linja?
– Det er veldig variert. Vi lager kart, vi jobber med datamaskiner, vi har mye fysikk, og spesielt interessant er romfysikk, hva som skjer i verdensrommet og hvordan raketter oppfører seg der.
– Det faglige er veldig mye mer interessant enn jeg forventet. Det er mye vi skal igjennom og lange dager, men det gjør ingenting, for vi som går her er svært opptatt av dette. Det er heller ikke altfor krevende. Jeg mener alle kan gå denne linja om man ønsker det.
Skulle til USA
Mot slutten av skoleåret var det to viktige ting på programmet, det elevene hadde gledet seg mest til. Det ene en studietur til USA, der de over to uker skulle besøke museer og andre romfartsdestinasjoner. Turen er nå avlyst.
Den andre er at de selv skal bygge innmaten til en rakett som de skal være med på å skyte opp fra Andøya Space Center. Dette prosjektet håper de å kunne gjennomføre, men også det kan ryke på grunn av Koronaviruset.
Saken fortsetter under bildet!
Likevel er ikke skoleåret på noen måte bortkastet ifølge Christoffer Blomquist. Pensumet er gjennomgått, karakterer og vitnemål får de.
– Veldig synd at USA-turen ble avlyst, for vi hadde sett frem til den. Samtidig er den bare en bonus. Litt verre hvis rakettoppskytingen blir avlyst, men uansett har det vært et svært verdifullt skoleår, sier Christoffer Blomquist.
Programmering
Christoffer Blomquist har alltid vært interessert i verdensrommet, stjerner og stjernetegn, men han trodde aldri han skulle ende opp med å studere det.
Han har heller ikke tenkt seg videre innenfor akkurat romteknologi, men datavitenskap, også det noe som romteknologilinja gir gode kvalifikasjoner til. Programmering er en stor del av det de holder på med.
– Hva skal du bli når du blir stor?
– Jeg er usikker, men jeg antar at jeg kommer til å jobbe med datamaskiner, programmere apper eller jobbe med design.
– Hva med astronaut?
- Det hadde absolutt vært spennende, Hadde jeg fått muligheten, så hadde jeg tatt det, men det er nok ikke aktuelt. Jeg har et hørselsproblem, for jeg født uten stigbøyle på venstre øre.
Variert vær
Christoffer har vært mye i Bodø, der han har besteforeldre. Det var der han oppdaget nordlyset allerede da han var liten, og dermed begynte å interessere seg for verdensrommet. Og det var der han ble vant til nordnorsk klima.
– Det er veldig variert vær her på Andenes. En dag kan det blåse 30 meter i sekundet, neste dag vindstille og sol. Men det gjør ingenting. Man blir vant til det, sier 18-åringen, som heller ikke synes mørketida var noe problem. Men han har fått med seg at en del klassekamerater synes det er krevende at det er mørkt døgnet rundt.
Fotballkeeper
Christoffer kombinerer romteknologilinja med å være keeper på 4.divisjonslaget Høken, som han var det på Kolbotns A-lag før han flyttet.
– Hva savner du hjemmefra når du er på Andenes?
– Storby. Alt man har tilgjengelig nært en storby. Det være seg bowling eller kafeer eller masse andre ting. Her er det ikke så mye å velge mellom på fritida, sier Christoffer Blomquist.
PS! Intervjuet med Christoffer ble gjort like før det norske samfunnet ble nedstengt i midten av mars. Han var i Trondheim da det ble kaotisk, men ble med kjæresten til Holmestrand, hvor han fortsatt er. Christoffer forteller at planene for å bygge innmaten til raketten ser ut til at skal fortsette som planlagt - foreløpig.
– Det blir veldig spennende å se hvordan ting vil utvikle seg nå i etterkant siden skolene åpner igjen. Jeg gleder meg, skriver Christoffer i en melding til Oppegård Avis.