UNG OG AMBISIØS: Charlotte Rødland Kristiansen er innstilt som nummer tre på SVs liste til kommunevalget.

Sosialistenes nye ansikt

Charlotte Rødland Kristiansen (21) er den yngste kandidaten på SVs valglister til høsten, og attpåtil innstilt som nummer tre på listen.

Myrvoll-jenta Charlotte Rødland Kristiansen er ikke redd for å si hva hun mener. Som nummer tre på SVs liste til kommunevalget, håper barnehagelærer-studenten å komme inn i kommunestyret fra høsten av.

– Jeg vet ikke helt hvordan det skjedde, men jeg ble spurt om jeg ville komme på intervju, og etter å ha gått noen runder med meg selv, takket jeg ja. Jeg har lyst til å være med å forme Nordre Follo, forteller Kristiansen.

Noen uker senere ble hun ringt opp og tilbudt tredjeplassen på listen.

– Det er veldig spennende, det er både en stor glede og litt skummelt, fordi jeg er så ung.

Utgjøre en forskjell

Hun har alltid vært engasjert i samfunnet rundt seg. Som barn vokste hun opp i gangene til Norsk Folkehjelp, som femtenåring ble hun selv medlem, og hun er fortsatt aktiv der i dag.

– Jeg er et organisasjonsmenneske, og jeg trives veldig godt i folkehjelpen Jeg har lyst til å utgjøre en forskjell. Gjennom folkehjelpen får jeg utgjort en forskjell når noen skader seg, og i politikken håper jeg folk kan ha det bedre. Det er en drivkraft, sier 21-åringen.

Nå er hun spent på hva politikken vil bringe, og håper blant annet på påvirke boligpolitikken.

– Man må jobbe med at det legges til rette for unge, det er fult mulig å få boligpolitikken og boligprisene lavere enn det de er satt til, mener hun.

Skeives rettigheter

Kristiansen er lesbisk, og har vært åpen om sin legning i seks år, men det har ikke bestandig vært like lett.

–  Jeg får ofte drittslenging på gata fordi jeg er skeiv, og man får ofte slengt kommentarer etter seg. Det er ikke riktig, men jeg tar ikke den kampen, for det er ikke vits å gi dem oppmerksomhet, sier hun bestemt.

Det er likevel noe som har preget den unge politikeren, og som har vært med på å styre retningen hun har bestemt seg for innen politikk.

ENGASJEMENT: Den unge SV-politikeren står opp for skeives rettigheter.

Saken fortsetter under bildet!

 

– SV er veldig flinke på skeives rettigheter. Og så synes jeg det er viktig at man skal ha samfunn for de mange, ikke de få, at man får en jevn fordeling i samfunnet, sier Kristiansen.

Hun tar med seg erfaringene, og er ikke er redd for å stå i de tøffe politiske kampene.

– Jeg vil påstå at jeg kan takle det. Jeg har vært gjennom litt av hvert, selv om jeg bare er 21 år, og jeg er heldig som har veldig støttende foreldre som heier på meg og hjelper meg hvis glasset renner over.

Vil rense Kolbotnvannet

21-åringens hjertebarn er rensingen av Kolbotnvannet.

– Høyest på lista står å rense Kolbotnvannet. Jeg har vokst opp ved vannet, men har aldri fått badet der, det vil jeg gjøre noe med. Problemet er dette med fosfor; det kommer som regel fra dyrket mark, men det er jo ingen dyrket mark, det er kloakk og avløp. Vi må fikse opp i kloakk og avløp for å starte en rensingsprosess, sier Kristiansen entusiastisk.

Hun tror det kan være fint med yngre stemmer i politikken.

– Er man så heldig å komme inn i kommunestyret vil man ha andre synspunkter enn de som har sittet lenge. Å få inn noen som aldri har gjort dette før, men som er superengasjert, er bra for den nye kommunen, sier Myrvoll-politikeren som skal bruke sommerferien til å lese seg opp.

– Det blir mye lesing. Jeg skal lese meg opp på alt av saker i begge kommunene før vi slår oss sammen, smiler Kristiansen.

Det hun er aller mest spent på, naturlig nok, er hvem som kommer til å styre i den nye kommunen.

– Det blir spennende å se om det blir høyresiden eller venstresiden. Det er veldig likt slik det ser ut nå, men det svinger jo hele tiden.

– Valgtorget er gull

Kristiansens tips til andre unge som ønsker å ta del i politikken er, for eksempel, å begynne ved skolevalget.

– Går du på videregående har du skolevalget til høsten. Snakk med ungdomspartiene på valgtorget. Valgtorget på skolen er gull, der får du høre hovedsakene til ungdomspartiene. Ikke vær redd for å ta kontakt med folk. Det er ikke skummelt, selv om det kan virke sånn, smiler hun.

De som er ferdig med videregående råder hun til å lese seg opp på hovedsakene til partiene.

– Start i det små, kanskje meld deg inn i ungdomspartiet, og så kan du bygge deg opp til hovedpartiet, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS