SUKSESSESONG
Magiske uker for Carl Fredrik Hagen
27-åringen fra Tårnåsen har hatt en strålende avslutning på 2018-sesongen. Proffkontrakt i boks, og en VM-debut han sent vil glemme.
– Det er de to desidert største høydepunktene i 2018, sier Hagen, vel hjemme igjen etter sin VM-debut i landeveissykling i Innsbruck.
Det etterlot et solid inntrykk på Tårnåsen-mannen.
– Det var en helt sinnssyk opplevelse. Tilskuerne, livet, feltet, opplegget rundt. Det er det råeste jeg har vært med på noen gang. Jeg kjente at det var spesielt. Stort, sier han.
Gode bein
Klatrespesialisten satt med i feltet ut på sisterunden. Helt frem til bunnen av den siste, og kraftige, stigningen i den knallharde VM-løypa.
– Jeg var på vei fremover i feltet, og hadde bra bein. Jeg tenkte at nå skulle jeg være med på moroa.
Men. Etter seks og en halv time på sykkelsetet punkterte Hagen. På et helt kritisk punkt i løypa.
Dermed forsvant feltet raskt, et felt som virkelig hadde tatt opp jakten på utbryterne i front.
Sekunder ble til minutt.
– Det er en del av gamet. Jeg har vært heldig og unngått uhell tidligere i år. At det skjedde nå får jeg ikke gjort noe med.
Han innså det nok, at dette gamet var over, men kastet seg allikevel etter - og oppover. Der fikk klatrespesialisten kjenne på hvorfor den siste stigningen blir kalt "Highway to Höll".
At bakken var brutal er det liten tvil om. Med 28% helling på det bratteste, måtte selv klatrespesialist Hagen melde pass.
Jeg kom meg over det bratteste partiet, men på det siste stykket klarte jeg rett og slett ikke å tråkke pedalen ned.
Carl Fredrik Hagen
– Måtte av sykkelen
– Det var helt forferdelig, for å si det rett ut. Jeg hadde 250 km i beina, var mør og sliten, i tillegg hadde jeg lettere overtenning. Den kombinasjonen ga meg sinnssyke kramper.
– Jeg kom meg over det bratteste partiet, men på det siste stykket klarte jeg rett og slett ikke å tråkke pedalen ned. Jeg måtte av sykkelen og løpe, forteller 27-åringen.
Toppidrettsutøvere samler gjerne ikke på 54. plasser, men Hagen gjorde en svært god figur blant verdenseliten.
Jeg kjente i VM at jeg har nivået til de beste i verden inne.
Carl Fredrik Hagen
– Jeg kjente i VM at jeg har nivået til de beste i verden inne. Det er veldig betryggende å vite når du skal kjøre på det nivået der stort sett hele tiden, sier han.
Grand Tour og OL
Carl Fredrik Hagen tatt store steg som landeveissyklist hvert eneste år. For en snau måned siden ble det klart at Tårnåsen-mannen skal sykle for Lotto Soudal fra og med neste sesong.
Hagen har satt sitt navn på en toårskontrakt med det belgiske profflaget. Han er forberedt på en rolle som læregutt og hjelperytter. Han forstår at han må tilpasse seg nivået gradvis, men den ambisiøse 27-åringen ser som regel forbi neste bakketopp.
– Jeg håper å etablere meg på nivået, og forhåpentligvis debutere i en Grand Tour (Tour de France / Giro d' Italia / Spania Rundt, journ. anm.) neste år, sier han, som torsdag reiser til Belgia for å møte sitt nye lag, coacher og sportsdirektør for første gang.
Over neste bakketopp igjen ligger et annet stort mål. OL i Tokyo i 2020. En knallhard løypeprofil, som favoriserer 27-åringen.
Jeg kan trene ekstremt mye, og kroppen responderer uten at jeg blir syk eller skadet.
Carl Fredrik Hagen
Dermed et naturlig mål, der fremme.
– Den er litt over 5000 høydemeter. Den er hissig. Hardere enn Innsbruck, forteller han.
Allsidig idrettsbakgrunn
Det er altså kun tre og et halvt år siden Carl Fredrik Hagen stilte opp i sin første konkurranse på landeveissykkelen. Progresjonen har vært oppsiktsvekkende.
– Det er litt uvirkelig at jeg er der jeg er nå, og får de utfordringene som venter, innrømmer han, før han legger til:
– Jeg er glad i å være utenfor komfortsonen. Det er skummelt om det blir for trygt.
Selv om han ikke har all verdens erfaring på landeveien, har Hagen trent som en toppidrettsutøver i mange år. Han har allsidig bakgrunn fra løping, langrenn og terrengsykling. Han har sanket NM-gull, og flere sammenlagtseiere i norgescupen i terrengsykling maraton. Han gikk til topps i det prestisjefylte Birkebeinerrittet i 2015. Hagen har også U23-gull i VM i vintertriathlon fra 2013, og et par individuelle sølvmedaljer i duathlon.
Det har på ingen måte kommet av seg selv.
Enorme treningsmengder
– Jeg har ikke ligget på sofaen. Løping og langrenn har vært en veldig fin base. Den er med på å gjøre at jeg restituerer fort, og tåler masse trening. Det har gjort at jeg kan ta steg fortere enn andre. Jeg kan trene ekstremt mye, og kroppen responderer uten at jeg blir syk eller skadet, forteller han.
Treningsmengden han legger ned er formidabel. Han ligger på rundt 1250 treningstimer i året.
– Timene er ikke fokus. Det er innholdet som er nøkkelen for å utvikle seg videre, understreker han.
Base på Tårnåsen
Men selv om hans nye arbeidsgiver har base i Belgia kommer ikke 27-åringen til å flytte. Hagens base er, og blir, Tårnåsen.
– Jeg trives veldig godt med å trene her. Det er trygt, og jeg kjenner alle veier og bakker. Her kan jeg fortsette å gjøre det jeg vet fungerer, sier Carl Fredrik Hagen.