– Det er lov å si nei
Foreldre bør av og til våge å være upopulære, mener politikontakt i Oppegård, Andreas Bjørnteig (34). – Det er lov for foreldrene å si nei til sønnen eller datteren som spør om å få være med på en russetur til Hellas, sier han.
Oppegård Avis skrev i forrige uke om Oppegård-russen 2019 som var direkte involvert i slåsskampen på den greske øya Ios 1. august, som resulterte i at en russegutt fra Eikeli videregående skole i Bærum brakk begge bena.
De fem pågrepne ungdommene må trolig møte for den greske retten som følge av dette.
Les også: Oppegård-russ involvert i voldshandlingene i Hellas
Avventer svar fra Hellas
– Kripos, som er det internasjonale kontaktpunktet opp mot utenlandsk politi, venter fortsatt på rapporten fra greske myndigheter når det gjelder Ios-saken, så det er alt for tidlig å bekrefte noe eller si noe om konsekvenser, sier politikontakten i Oppegård, Andreas Bjørnteig.
Ellers viser han til straffelovens paragraf fem som sier noe om hva som skjer med nordmenn som begår lovbrudd i utlandet.
Noen voldsepisoder
Bjørnteig, som har jobbet i politiet i ni år, sier at på generelt grunnlag kan han ikke si at Oppegård-russen er verre enn russen ellers i landet.
– Samtidig kan jeg bekrefte at vi har hatt mye å gjøre med Oppegård-russen de siste to årene. Det har også vært noen voldsepisoder i år hvor Oppegård-russen har vært involvert.
– To av guttebussene fra Oppegård har vært i politiets søkelys de siste to årene. Det har åpenbart vært veldig liberale holdninger i forhold til bruk av cannabis på begge bussene, sier Bjørnteig.
Ifølge ham har det vært enkeltpersoner som har ødelagt for bussens rykter.
– De siste årene har det også blitt rivalisering mellom russebussene som har ført til negative hendelser. Vi ser også at ungdommene har blitt mer aggressive mot hverandre.
Les også: Beslagla narkotika hos russen
Skal følges opp
– Hvordan skal Ios-saken følges opp lokalt?
– Den skal følges opp i det forebyggende sporet. Vi skal jobbe konkret med de ungdommene det gjelder og årets russekull, og i samarbeid med skolen og foreldrene, sier Bjørnteig.
Han setter spørsmålstegn ved turoperatørene som arrangerer disse turene og legger til rette for festkulturen som den har blitt på Ios.
– De bør ta ansvar for det, og det gjelder ikke bare det økonomiske ansvaret, sier politikontakten.
– Under et press
Bjørnteig påpeker at foreldrene også har et ansvar og de er de viktigste rollemodellene for barna sine.
– Det er lov for foreldrene å si nei til sønnen eller datteren som spør om å få være med på en russetur til Hellas. Vi ser at ungdommene er under et press, som gjør at det er vanskelig for foreldrene å si nei til det, men foreldrenes rolle er av og til å ta de upopulære avgjørelser som er for barnas beste, sier Bjørnteig.
Politikontakten reagerer på at det er mye penger russ bruker på busser og utenlandske turer, og at de planlegger disse turene allerede fra det første skoleåret. Han påpeker at videregående ikke bør dreie seg om russefeiringen.
– Russetiden har dessverre blitt en arena som handler om hvem som er med og hvem som er utenfor. Det er viktig å se på rammene rundt russefeiringen. Det er et samfunnsansvar, ikke bare politiets. Foreldrene bør snakke sammen og ikke være redd for å be oss om hjelp. Vi kan bidra med råd og veiledning samt hjelp til konkrete problemer, sier Bjørnteig.
– Tenk deg om to ganger
Politikontakten har også en oppfordring til russen:
– Det kunne være mulig å ha det gøy uten å ødelegge fremtiden deres eller til noen andre. Husk at lover og regler gjelder også i russetiden. Det er veldig dumt å ødelegge karaktersnittet og framtidsutsiktene i russetiden. Tenk deg om to ganger. Tar du én feilvurdering på et kritisk tidspunkt, kan dette ødelegge for resten av livet ditt, sier han.