Full seier for barna: Kolbotn skole forblir barneskole
Kommunalsjefen fikk kraftig kritikk i fagutvalget onsdag kveld. Snudde i den betente skolesaken.
Kommunen har fått omfattende kritikk etter det ble kjent at det var satt i gang et arbeid med å utrede alternativ bruk av Kolbotn skole. Saken ble kjent torsdag 7. januar, og det som vekket mest oppsikt var alternativet om å utrede muligheten for å omgjøre den nye Kolbotn skole til ungdomsskole, mens dagens ungdomsskole på Ingieråsen skulle bli barneskole.
Rådmannen forsvarte
Utredningen om alternativ bruk fikk sterke motforestillinger fra både barn, foresatte og ansatte ved Kolbotn skole. Store og små satte i gang kampanjen med emneknaggen #detvarikkeavtalen, en kampanje som etter hvert ble synlig på både vinduer, vegger og broer på Kolbotn.
Lokalpolitikerne reagerte også kraftig, og i kommunestyret 15. januar kom en tirade fra Knut Oppegaard (H), hvor han rettet sterk kritikk til prosessen i saken.
I etterkant av kommunestyremøtet gikk konstituert rådmann Jane Short Aurlien ut i Oppegård Avis og forsvarte utredningen av alternativ bruk.
– Dette kan gi så store besparelser for kommunen at vi mener vi har plikt til å utrede dette, for at vi skal oppfylle det oppdraget som de folkevalgte har gitt rådmannen, sa hun.
Tirade av kritikk
Onsdag kveld kom saken opp i Utvalg for oppvekst, idrett og kultur. Igjen fikk administrasjonen ved kommunalsjef Sten Tore Svennes sterk kritikk. Det startet med utvalgsleder Camilla Hille.
– Jeg vil bare si, at jeg er nesten litt målløs. jeg skal prøve å si dette på en ryddig måte. Jeg mener jeg er tillagt ting jeg har sagt i et møte før jul i denne presentasjonen. Jeg har ikke godkjent noe. Jeg ante ikke hva slags møte jeg var innkalt til. Jeg synes det er kritikkverdig at utvalget ikke var informert tidligere. Her må jeg si at prosessen er satt litt på hodet. Vi i utvalget har også stilt spørsmål om Kolbotn skole kunne bli en 1 til 10 skole, men dette er blitt avvist. Jeg synes det er underlig at vi har fått beskjed så sent, sa en opprørt utvalgsleder, ifølge Østlandets Blad (betalingsmur), som omtalte saken først.
Camilla Hille fikk også støtte fra ordfører Hanne Opdan som har talerett i møtet. Ordføreren gikk også ut i Oppegård Avis tidligere i januar og var klar på at Kolbotn skole er en barneskole.
Deretter fortsatte ifølge avisen kritikken mot kommunalsjefen fra flere andre politikere.
Bare ett alternativ igjen
Kommunalsjef Sten Tore Svennes svarte etter hvert på kritikken.
– Denne saken kan vi lære av. Jeg lytter og noterer, og synes det kan komme mye godt fra dette. Den nye kommunedirektøren er også veldig skeptisk til alternativ 2 og 3. Vi jobber videre med alternativ 1, jobber aktivt med hvordan arealene skal benyttes best mulig, sa blant annet Svennes ifølge Østlandets Blad.
Snuoperasjonen og parkeringen av utredningens andre alternativer vekket ifølge avisen såpass oppsikt at Nesanet Hailemariam (V) måtte spørre om hun hørte riktig. Deretter bekreftet Sten Tore Svennes av kommunedirektøren ikke vil gå videre alternativ 2 eller 3 i utredningen.
Dermed gjenstår bare alternativ 1: «Alt går som først planlagt og Kolbotn skole forblir en ren barneskole. Ved dette alternativet må man jobbe videre med å finne løsning for Hellerasten og Fløysbonn.»
– Kampanjen gjorde mye
Møtet i fagutvalget varte til over midnatt natt til torsdag. Oppegård Avis var i kontakt med utvalgsleder Camilla Hille like etter møtet. Hun var overrasket over vendingen saken tok onsdag kveld.
– Ja, at kommunalsjefen snudde i møtet var overraskende, men det har vært mange negative reaksjoner både fra politikere, ansatte og elever, så de har vel skjønt at dette er et forslag som kom altfor sent.
– Er dette en seier for barna som har aksjonert?
– Elevenes engasjement har gjort stort inntrykk. Det er viktig at elevene opplever både forutsigbarhet og at voksne holder det de lover. Det var ikke avtalen-kampanjen gjorde nok veldig mye for at mange tenkte seg grundig om. Løfter skal holdes, særlig de gitt til barn, sier Camilla Hille.