Busstreik og Covid-19 i Nordre Follo
Frykter buss-streiken vil føre til økt smitte
Nå som alle busser står på grunn av streik og smittesituasjonen utvikler seg negativt både i Nordre Follo og i vår nabokommune, er kommuneoverlegen bekymret for økt trengsel på togene.
Prøv å unngå i størst mulig grad ansikt til ansikt-kontakt som passasjer på kollektivt. Stå med ryggen til hverandre hvis mulig.
Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, kommuneoverlege i Nordre Follo
– Vi er i en pandemi, det må vi ikke glemme. Det viktigste vi gjør er fortsatt å holde avstand, holde deg hjemme hvis du er syk og teste deg ved mistanke om korona-sykdom, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.
Kommuneoverlegen sier hun er bekymret for økt trengsel og enda mer smitte under streiken. Hun understreker at innbyggerne må holde en meters avstand også når de tar kollektivtransport.
– Nå som det er streik er det kanskje ikke mulig. Du må da vurdere ditt behov for å ta kollektivt i det hele tatt, og vurdere om du kan ta et senere tog om det er fullt. Dersom du kommer i situasjoner hvor det er umulig å holde en meters avstand må du vurdere tiltak for å sikre avstand. Prøv å unngå i størst mulig grad ansikt til ansikt-kontakt som passasjer på kollektivt. Stå med ryggen til hverandre hvis mulig, anbefaler kommuneoverlegen.
Streiken fortsetter videre
Selvfølgelig håper vi på en snarlig løsning, men vi er redd for at staten bruker smittesituasjonen i hovedstadsområdet mot oss.
Sven Nordgård (49), tillitsvalgt for Unibuss AS på Rosenholm
Busstreiken, som startet natt til søndag, fortsetter videre. Sven Nordgård (49), som er tillitsvalgt for Unibuss AS på Rosenholm, sier at blant kravene fra arbeidstagerne under den første streiken i bransjen på 22 år er bedre tid til å utføre sikkerhetskontroller, og ikke minst høyere lønn.
– Vi opplever arbeidsgiverorganisasjonene som lite velvillige til å øke lønnen vår, noe som de har lovet oss i flere år. Det gjenstår 8 til 10 prosent, og det er på høytid at vi får tak i det vi ble lovet for å komme opp på nivået med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Vi har ligget så langt etter i forhold til industriarbeiderlønn. Nok er nok, sier Sven Nordgård (49), som har jobbet som bussjåfør i 20 år.
Han trekker også frem andre krav, blant annet om å få bedre tid til rutiner som sikkerhetskontroller på bussen, som inkluderer alt fra sjekk av bremser, lys og dekk til å sjekke om setene er rene før bussen overtas. Nordgård sier det er satt av seks minutter til å kontrollere bussen både utvendig og innvendig, og flere sjåfører tar sikkerhetskontrollen ubetalt.
Les også: Busstreiken fortsetter
Over 300 sjåfører på Rosenholm
Etter brudd i forhandlingene mellom bussjåførenes fagforeninger og næringslivets representanter, ble 3.800 bussjåfører tatt ut i streik fra klokken 06:00 søndag morgen.
Over 300 av disse sjåførene tilhører det lokale bussanlegget på Rosenholm.
– Alle ansatte er nå hjemme utenom de to streikevaktene fra hver av de tre foreningene vi representerer. Selvfølgelig håper vi på en snarlig løsning, men vi er redd for at staten bruker smittesituasjonen i hovedstadsområdet mot oss, sier Nordgård.
Les også: Fire ansatte blant de smittede ved Ski sykehus
55 prosent pendler til Oslo
Det er nå økt press på tog og andre transportmidler enn buss i hele hovedstadsområde. Busstreiken påvirker også mange innbyggere i Nordre Follo, spesielt de som bor i den nordlige delen av kommunen.
Fjorårets statistikk viser nemlig at over halvparten (55 prosent) av 4793 sysselsatte i tidligere Oppegård pendlet til Oslo, ifølge Ruter.
Oppegård Avis har skrevet om det nye utbruddet av covid-19 tilknyttet Ski sykehus, som ble kjent fredag forrige uke.
– Vi må forberede oss på at dette kan være starten på et større utbrudd, sa ordføreren i Nordre Follo, Hanne Opdan, under en pressekonferanse på fredag.
Det er fire ansatte blant de totalt 10 smittede ved Ski sykehus, og 67 personer er satt i karantene, ifølge den siste innrapporteringen til kommunen.
Alle bydeler i Oslo er nå røde
De siste to dagene ble det meldt inn seks nye smittetilfeller i Nordre Follo. Ett av de siste smittetilfellene har tilknytning til et utbrudd ved en helseinstitusjon i Oslo.
Situasjonen i nabokommunen vår i nord har også utviklet seg dårlig. De siste to ukene har det blitt registrert over 20 smittede per 100.000 innbyggere i de samtlige bydelene i Oslo. Alle bydelene i hovedstaden er nå "røde" på smitterangeringen.
– Det er klart at hvis de 300.000 som skulle ha tatt buss, kaster seg på trikken i rushtida, så vil det øke smittefaren vesentlig, sa helsebyråd Robert Steen til NRK mandag morgen.
Til tross for at ledelsen i Oslo er bekymret over smittesituasjonen, har de foreløpig ikke bestemt å sette inn flere tiltak. Helsebyråden mener fortsatt at det viktigste tiltaket er å holde én meters avstand.
– Mye av smitten foregår i private sammenhenger og sosiale lag som bryllup, konfirmasjoner og fødselsdagsselskaper. Hvis smitten fortsetter å øke, må vi kutte ned gruppestørrelsen fra 20 til 10 i private sammenhenger, sa Steen til NRK.
Les også: 36 personer testet etter to smittetilfeller ved Ski sykehus