OSLOFJORDEN: Fylkesråd, Solveig Schytz, er utålmodig og ber regjeringen utvide vernesonene i Oslofjorden.

Vil innføre totalforbud mot fiske i Oslofjorden i ti år

Fylkesråden fra Venstre utfordrer regjeringen. Tør de å stoppe all fiske i Oslofjorden de neste ti årene?

Publisert

NB: Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Skal vi lykkes med å redde Oslofjorden må det tas store grep både for å hindre avrenning fra landbruk, sikre bedre rensing av kloakken vår og begrense fisket i Oslofjorden. Og vi må gjøre alle tiltakene samtidig. Nå må regjeringen følge opp fiskeridirektoratets anbefaling om strenge restriksjoner på fiske i Oslofjorden.

Fylkesrådet i Akershus ønsker at det lages større vernesoner i Oslofjorden der fangst og fiske er forbudt frem til et sunt liv i fjorden er gjenopprettet. Det er nødvendig med strengere tiltak nå for å sikre at vi kan fiske og høste av fjorden igjen om noen år.

Mens vi har ventet på at regjeringen skal sette inn tiltak er Oslofjorden nær økologisk kollaps. Nå har fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss mulighet til å vise at hun er en modig politiker som lytter til faglige råd fra sitt eget fiskeridirektorat.

Tidligere i år fikk Fiskeridirektoratet i oppdrag å «i samarbeid med Miljødirektoratet levere faglige råd om nye tiltak innen fiskeri i Oslofjorden, for å bygge opp fiskebestandene og et velfungerende økosystem.” I sommer kom fiskeridirektoratet sine anbefalinger. De beskriver tre alternativer; Å fortsette som før, justere bittelitt, eller “alternativ 3”: å stanse fisket i indre Oslofjord og i nasjonalparkene i ti år. Og anbefalingen er klar: Skal vi redde livet i Oslofjorden, må økosystemene få ti års pause fra fiske. Nå gjenstår det å se om regjeringen har nok politisk mot og gjennomføringsvilje. Til tross for faglige råd diskuterer vi fortsatt om vi skal tillate bunntråling i nasjonalparkene våre. Det er absurd.

Spørsmålet er ikke om vi har råd til å gjennomføre nødvendige tiltak, vi har ikke råd til å la være. Fylkesrådet i Akershus tar ansvar og legger penger på bordet for satsing på rein og levende Oslofjord mens vi venter på handlekraft fra regjeringen.

Det er svært gledelig at Fiskeridirektoratet nå har kommet med forslag til tydelige begrensninger i fiske i Oslofjorden, og forslag om forbud mot fiske i deler av Oslofjorden, inkludert Indre Oslofjord, Ytre Hvaler Nasjonalpark og Færder Nasjonalpark. Nå må regjeringen lytte til fagfolk og ta nødvendige beslutninger for å redde Oslofjorden.

Gjennom den internasjonale naturavtalen har Norge forpliktet seg til å verne og restaurere 30% representativ natur innen 2030. Å ta vare på og restaurere naturen og økosystemene i Oslofjorden er noe av det viktigste vi kan gjøre i vår region for å nå målene. Fylkesrådet i Akershus gjør det vi kan for å ta vare på naturen, både gjennom konkret støtte fra Oslofjordfondet, og gjennom vår rolle som regional utviklingsaktør og planmyndighet. Oslofjorden kan ikke vente lenger. Fiskeridirektoratet skriver «Vi er ikke i tvil om at alternativ 3 vil ha positive effekter på økosystemet og spesielt forventer vi positive effekter for de artene som er stedegne innenfor områdene som beskyttes. Videre mener vi det er godt dokumenter at størrelsen på områdene har betydning for hvilken effekt tiltaket får.»

Hvor modig er regjeringen?

Solveig Schytz 
Fylkesråd plan, kulturminnevern, klima og miljø
Akershus fylkeskommune

Powered by Labrador CMS