Østre Greverud kunstgress

SKULLE REHAVILITERES I 2018 OG 2020: Kunstgresset på Østre Greverud er nå nedslitt og har nådd sin forventede levetid.

Rehabilitering av Østre Greverud kunstgress ble utsatt igjen

Kunstgressbanen på Østre Greverud skulle ha vært rehabilitert i sommer, men det viser seg at også dette prosjektet er nå stanset av kommunen. Det betyr at både Kolbotn IL og Oppegård IL med sine 2000 fotballspilere kan stå helt uten baner i vinter.

Kommunen har nylig avlyst anbudskonkurransen som omfattet rehabilitering av kunstgresset på Greverud. Rehabiliteringsprosjektet, som skulle settes i gang for to år siden, har dermed blitt utsatt igjen. Dette bekreftes av Gry Larsen, virksomhetslederen for Vei og park i Nordre Follo.

    Østre Greverud kunstgressbane

  • Er 13 år gammel og har store utfordringer, spesielt når det gjelder undervarmen.
  • Driftes av KIL og OIL.
  • Eies av Nordre Follo kommune.
  • Kunstgresset er nå nedslitt og har nådd sin forventede levetid.
  • Skulle rehabiliteres i 2018, men prosjektet ble utsatt.
  • Nordre Follo kommune skulle rehabilitere kunstgressbanen nå i sommer, men har nå avlyst anbudskonkurransen.
  • I beskrivelsen av prosjektet skriver kommunen følgende: "Fokuset på mikroplast i forbindelse med kunstgressbaner har skapt usikkerhet i forhold til kostnader og fremdrift for gjennomføring av rehabiliteringen. Dette har vært under utredning, og Nordre Follo kommune er invitert til å være med i et pilotprosjekt i forbindelse med rehabilitering av kunstgressbanen i Østre Greverud idrettspark."

Konkurransen ble avlyst da de totalt tre tilbyderne ikke leverte tilbud i henhold til kravspesifikasjonen som gjaldt beskrivelsen av innfyll i kunstgresset, sier Gry Larsen.

Ifølge henne beskrev konkurransegrunnlaget at tilbudet skulle gis med kunstgress uten innfyll av sand, mens alle tre tilbydere tilbød kunstgress med innfyll av sand.

Med tanke på eventuelle tilbydere som valgte å ikke gi tilbud på grunn av dette kravet, så ble konkurransen avlyst med hjemmel i forskrift om offentlige anskaffelser, som sier at oppdragsgiver kan avlyse konkurransen med øyeblikkelig virkning dersom det foreligger saklig grunn, sier Larsen.

Hun påpeker at dersom  kommunen ikke rekker å rehabilitere Greverud kunstgress før vinteren, vil banen holdes åpen og rehabiliteringen planlegges mot våren/sommeren 2021.

Videre er det kommunens intensjon å holde Sofiemyr kunstgress åpent i vinter, sier Larsen.

Skuffet nok en gang

Det er skuffende at rehabilitering og investeringer til idretten hele tiden utsettes.  Det er nesten 2000 spillere i alle aldre som spiller fotball i gamle Oppegård, og med så få baner er det veldig sårbart når dette skjer, sier daglig leder for Oppegård IL, Hege Frøyna.

– Banen vår er veldig slitt. Vi vet også at mange spillere får skader på grunn av dårlig underlag, så situasjonen er kritisk.

Hege Frøyna, daglig leder i OIL

Hun påpeker at kunstgresset på Østre Greverud skulle ha vært byttet i 2018, men rehabiliteringen utsettes stadig av ulike årsaker som miljøhensyn og økonomi.  

Vi krysser fingrene for at rehabiliteringen skjer i 2020. Banen vår er veldig slitt. Vi vet også at mange spillere får skader på grunn av dårlig underlag, så situasjonen er kritisk. Banene vi leier utenfor kommunen er ikke i nærheten av nok for at alle spillerne kan få et treningstilbud til vinteren. Kommunen ligger på bunn i landet når det gjelder idrettsanlegg og banekapasitet. Det betyr at fotballspillere ikke kan få tilbud om å trene i gymsaler eller haller, sier Frøyna.

SLIK SER KUNSGRESSET I DAG: Slitt dekke fører til skader hos spillerne.

– Vi vil forsøke å få til at også Sofiemyr kunstgress kan holdes åpen i vinter.

Camilla Hille (V), utvalgsleder i Nordre Follo

Optimistisk rundt fremdriften

– Det kan innebære forsinkelser, men jeg håper vi rekker å bli ferdig med rehabiliteringen av Greverud kunstgress før vinteren, sier utvalgsleder  Camilla Hille (V) på vegne av samarbeidspartiene i Nordre Follo (Ap, MDG, KrF, SV, V og Sp). 

Hille påpeker at det er mye god folkehelse i at folk er i aktivitet hele året, og legger til at flertallspartiene vil forsøke å få til at også Sofiemyr kunstgress kan holdes åpen i vinter.

Seks baner med vinterdrift i Nordre Follo kommune:

  • Ski kunstgressbane i Ski idrettspark (kommunal bane): Driftes av kommunen.
  • To kunstgressbaner på Langhus (kommunale baner): Begge driftes av Langhus IL.
  • Siggerud kunstgressbane (kommunal bane): Driftes av Siggerud IL.
  • Kråkstad kunstgressbane (privat bane): Driftes av Kråkstad IL.
  •  Østre Greverud kunstgressbane (kommunal bane): 13 år gammel og med store utfordringer. Hadde store problemer med undervarmen de siste årene. Driftes av KIL og OIL.

Én mot fem baner med vinterdrift

Oppegård Avis har skrevet mye om situasjonen med manglende banekapasitet og vinterstengte baner i tidligere Oppegård.

Sofiemyr kunstgress, som ble bygget for vinterdrift for 20 år siden, har aldri hatt undervarme om vinteren. Rørene ligger klare under kunstgresset, men undervarmen har aldri vært koblet til varmekilde. Kommunen har ikke vært villig til å betale for det og KIL har ikke hatt penger til dette.

SLITT DEKKE: Kunstgresset er nedslitt, noe som fører til skader hos spillerne.

Rundt 2000 aktive spillere fra KIL og OIL er rammet av den oppståtte situasjonen. Flere lag hos KIL ser seg nødt til å leie treningsbaner utenfor kommunens grenser. Fotballspillerne i OIL leier også baner utenfor kommunen og av for eksempel Viken fylkeskommune (Drømtorp) for å kunne gi et tilbud til spillerne sine.

Med bare én kunstgressbane (som er veldig slitt) med vinterdrift i tidligere Oppegård kommune mot fem kunstgressbaner med vinterdrift i tidligere Ski kommune, ville ikke Ski dele sin banekapasitet med Oppegård. Kun Siggerud IL var et unntak i fjor.

Kjenner oss ikke igjen i dette

Virksomhetslederen for Vei og park i kommunen er ikke kjent med problematikken rundt ledig banekapasitet i tidligere Ski kommune.

At enkelte idrettslag i tidligere Ski kommune har for mye kapasitet på banene vinterstid kjenner vi oss ikke igjen i. Aktiviteten i Nordre Follo kommune er så stor at det alltid er behov for tilgjengelige anlegg. Bygging av den nye Tømtebanen vil i så måte bli et godt supplement til de allerede eksisterende anleggene i Nordre Follo kommune, sier Gry Larsen.

– Når det gjelder kommunale baner, har kommunen langt større handlingsrom. Det er ledig kapasitet på flere baner om vinteren.

Camilla Hille (V)

Blir alle lagene i kommunen likestilt i vinter?

Nå er Ski og Oppegård slått sammen, men vil det bety at banekapasiteten skal deles likt, speisielt med tanke på at anleggsarbeidene med Tømtebanen kunsgress ikke ennå er satt i gang?

Dersom prosjektet med Tømtebanen tar veldig lang tid, så mener jeg alle barn og unge i kommunen bør kunne dele litt på treningstidene andre steder inntil Tømtebanen er ferdig, sier Camilla Hille (V), utvalgslederen for oppvekst, idrett og kultur i Nordre Follo kommune.

Vedrørende deling av banekapasiteten i vinterhalvåret sier hun følgende:

– Det er ulike avtaler ulike steder i kommunen, for eksempel Kråkstadbanen er privat, men likevel strekker de seg langt for å tilby andre lag å trene der, sier Hille.

– Det er ikke sikkert alt blir likt, det kan være ulike ønsker og behov i de ulike klubbene.

Camilla Hille (V)

Oppegård Avis presiserer at kun én av de totalt seks banene med vinterdrift i Nordre Follo er privat. Fem baner er i kommunal eie. Oversikten finner du i faktaboksen ovenfor.

– Når det gjelder kommunale baner, har kommunen langt større handlingsrom. Det er ledig kapasitet på flere baner om vinteren, de minste spillerne trener da ofte inne og det avholdes ikke seriekamper. Dette føler jeg meg trygg på at idretten klarer å løse. Nordre Follo Idrettsråd vil være en viktig aktør inn i dette arbeidet, sier Hille.

Les også: Vil ikke dele banekapasitet med Oppegård

Det er ikke sikkert alt blir likt i vinter

– Hver enkelt klubb har et selvstendig ansvar for å stå opp for og formidle sine egne behov.

Camilla Hille (V)

– Skal banekapasiteten på de kommunale banene med vinterdrift deles likt mellom alle lagene i kommunen i vinter som kommer?

– Det er ulike lag med tilhørighet på de ulike banene. Det er ulike avtaler ulike steder, mellom idrettslag og kommunen, sier Hille.

Samtidig påpeker hun at det er startet et politisk arbeid for å få oversikt over alle avtalene som ligger.

– Likebehandling av alle idrettslag vil være et grunnleggende premiss i arbeidet. Det er ikke sikkert alt blir likt, det kan være ulike ønsker og behov i de ulike klubbene, sier utvalgslederen.

– Denne prosessen ble satt i gang før kommunesammenslåingen. Hvorfor har dere ikke gjort endringer i disse avtalene siden i fjor vinter, etter fjorårets krisesituasjon hos KIL og OIL?

Vi har holdt på med sammenstilling av avtaler i gamle Ski kommune i flere år. Der fikk flere idrettslag, blant annet Langhus Fotball, en driftsavtale. I gamle Oppegård har det vært andre samhandlingsmodeller. Dette arbeidet har ikke vært prioritert nå på grunn av korona og redusert kapasitet. I utvalget nå i juni ble det fremmet et kort notat om at arbeidet er i gang. Vi kommer til å følge dette arbeidet i utvalget fremover, sier Hille.

Samarbeidsavtale til høsten

Hille sier kommuner skal alltid jobbe for at alle skal ha de samme mulighetene, dette uansett idrettsgren eller idrettslag.

Hver enkelt klubb har et selvstendig ansvar for å stå opp for og formidle sine egne behov. Idrettsrådet har også her et særlig ansvar for å løfte alle idretter, både små og store, sier utvalgslederen.

– Situasjonen med manglende banekapasitet i tidligere Oppegård er godt kjent. Tidligere Oppegård ligger på jumboplass i hele Akershus på dette. Slik Oppegård Avis kjenner til har både KIL/OIL og Idrettsrådet formidlet sine behov ganske tydelig, eller tar jeg feil?

Ja, Idrettsrådet jobber nå sammen med kommunen for å få på plass en samarbeidsavtale. Den vil bli politisk behandlet til høsten, sier Hille.

Les også: Går i strupen på lokalpolitikere og kommunen

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS