VENSTRE-DUO: Nesanet Hailemariam og Even Ifar Fossland i Venstre uttrykker sin mening om hva de synes om den økonomiske handlingsplanen.

Vil ha mer innovasjon, men ikke til 40 millioner

Kommunedirektøren har nå lagt frem sitt forslag til budsjett, der han sier noe om hvor mye, og på hva, kommunen skal bruke penger på i 2025. Venstre reagerer på at han ikke sier hvor mye, og hva, som kuttes. 

Publisert Sist oppdatert

NB: Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentenes meninger. 

De foregående årene har både innbyggere og folkevalgte fått en konkret liste over kutt eller økninger, men denne gangen har kommunedirektøren tenkt «utenfor boksen». Og utenfor boksen, der kan man virkelig tenke nytt og annerledes.

Vel, der ute befinner kommunedirektøren i Nordre Follo seg akkurat nå. Hva er det som er så nytt og innovativt i årets økonomiplan? Jo, han har kommet med en budsjettplan som sier at vi må kutte – men ikke i hva.

Smart, ikke sant? Vi skal altså spare penger, mye penger, men hvor disse kuttene kommer, det forblir en liten hemmelighet. Litt som en julekalender: Hver dag kan vi åpne en ny luke og finne ut hvilken tjeneste som får mindre penger. Skal barnehagene få mindre ressurser? Skal skolene kuttes enda litt til? Hva med omsorgsboligene?

Det er ikke mye mer informasjon tilgjengelig enn at kommunen må spare 360 millioner kroner over de neste fire årene, og at vann- og avløpsgebyrene vil øke betraktelig fra 2025.

For å dempe den økonomiske smerten fra denne gebyrøkningen, foreslår kommunedirektøren månedlig fakturering. Dette høres kanskje praktisk ut, men realiteten er at om du betaler 100 kroner i måneden eller 300 kroner hver tredje måned, så er den totale summen den samme. Lommeboka vil fortsatt kjenne den betydelige økningen, og det vil uten tvil påvirke hverdagen til mange av oss.

Men når det er sagt, er det lite kommunedirektøren kan gjøre med dette gebyret. Vann må vi ha i springen, og det er Oslo som leverer vann til deler av kommunen og selger til oss for blodpris.

Perfekt storm

Har du fulgt med i lokalavisene de siste dagene? Da har du garantert fått med deg reaksjonene fra opposisjonen. «Demokratisk problem», «Dårligere tjenester til innbyggerne», «Situasjonen utvikler seg til krise» – sterke ord og store overskrifter. Men det er jo opposisjonens jobb å være kritiske til budsjettframleggelsen.

Men rett skal være rett – det er en grunn til at de er opprørte. Budsjettet slik det er nå gir lite forutsigbarhet når folkevalgte ikke vet hva som skal kuttes. Det skaper usikkerhet både for dem som jobber i kommunen og for innbyggerne som er avhengige av tjenestene.

Du finner imidlertid få kommentarer fra posisjonen i lokalavisa. Flertallet diskuterer nok både hva de skal si og hvordan de skal si det. Kanskje de får et tips eller to fra FrP, som har sin egen PR-guru på laget – selveste grunnleggeren av First House. Med en slik ekspert i rekkene kan de sikkert selge inn kutt som noe positivt. Men selv den beste PR-strategen kan ikke trylle – kutt er fortsatt kutt, uansett hvor pent de pakkes inn.

Hva med oss i Venstre?

Vi i Venstre vil ha mer innovasjon, men ikke på bekostning av åpenhet og forutsigbarhet. Når kommunen står overfor tøffe prioriteringer, må vi involvere innbyggerne i prosessen. Fortelle dem hva som står på spill. Si klart fra hva vi må kutte i, og hvorfor.

Vi skal ikke frykte debatten – vi skal dyrke den!

Derfor undrer vi oss over prioriteringen som nå legges frem. Samtidig som vi blir bedt om å kutte blindt og spare, legges det planer for store, kostbare prosjekter uten tydeliggjøring av hva vi ofrer i bytte.

Nå er det «alle mann til pumpene», sa kommunedirektøren i samme åndedrag som han viste frem visjonen om signalbygget som skal samle innovasjonsmiljøene til rådhuset i Ski. Summen for dette signalbygget? 40 millioner kroner.

For å sette det i perspektiv: 40 millioner kunne finansiert rundt 130 barnehageplasser i ett år, dekket lønnen til omtrent 67 lærere, eller blitt brukt på forebyggende arbeid innen helse og ungdomsaktiviteter, som vi vet sparer store summer på lang sikt.

Når vi står overfor så store kutt, er det vanskelig å forstå at et slikt prosjekt prioriteres, når vi heller kunne investert i tiltak som gir tilbake til samfunnet over tid.

Her kunne kommunedirektøren trengt litt PR-hjelp. For dette signalbygget harmonerer lite med budskapet om dugnad og innsparing og kutt.

Best i test?

Kommunedirektøren er stolt av at Nordre Follo er kåret til Norges tredje mest effektive kommune. Vi har drevet skolene våre på en kostnadseffektiv måte og fått mye igjen for hver krone. «Førsteklasses tjenester til First Price-pris», vil noen kanskje si.

Men nå ser vi at det pekes på enda mer effektivisering som innsparingstiltak. Og da er spørsmålet: Hvor mye mer kan vi egentlig effektivisere? Hvordan kan vi fortsette å opprettholde kvaliteten på tjenestene våre samtidig som vi reduserer kostnadene enda mer?

Vi mener innbyggerne fortjener mer tomme ord som effektivisering – de fortjener løsninger som virkelig fungerer.

Tilliten fra innbyggerne kommer gjennom ærlighet om de valgene vi tar – og hvorfor vi tar dem.

Vi går inn i en tid der modige valg må tas, og de må tas med åpenhet og respekt for de menneskene vi er her for å tjene.

Nesanet Hailemariam og Even Ifar Fossland 
Kommunestyrepresentanter for Venstre

Powered by Labrador CMS