BRYTEHUSET PÅ SOFIEMYR

SKAL BEVARES: Brytehuset på Sofiemyr ble satt opp på dugnad i 1983. Kommunen ville rive brytehuset i forbindelse med Fram-prosjektet, men etter at dette prosjektet ble stoppet har kommunen besluttet å la brytehuset bli stående på stedet.

Fornøyd med kommunens beslutning

– Brytehuset blir stående og blir ikke berørt utover at den får skolen som nabo, sier virksomhetsleder Aud Val i Byggeprosjekt Nordre Follo.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektplanen for bygging av Fram ungdomsskole med ny idrettshall, som skulle stå ferdig i Sofiemyr næringspark i 2022, la opp til at brytehuset til Kolbotn idrettslag (KIL) skulle rives i første kvartal 2020. Brytegruppen ville da få nye lokaler i nybygget.

Brytehuset ble satt opp på dugnad i 1983. Tomten er festet fra gamle Oppegård kommune. Da Fram-prosjektet ble vedtatt, ville gamle Oppegård kommune si opp festeavtalen og omregulere tomten for å kunne rive brytehuset og realisere Fram-prosjektet slik det var planlagt, men etter kommunesammenslåingen i 2020 vedtok flertallspartiene i Nordre Follo å stoppe hele prosjektet.

FRAM SKOLE SKULLE ÅPNES I 2022: Elever som sogner til Hellerasten og Fløysbonn ungdomsskoler skulle begynne på Fram skole i Sofiemyr idrettspark i 2022, men sommeren 2020 ble prosjektet utsatt. Nå skal det istedenfor bygges en ny barneskole på den aktuelle tomten.

Istedenfor ble det vedtatt sommeren 2020 å bygge en ny barneskole på stedet. Skolen, som skal erstatte dagens Sofiemyr skole, skal stå ferdig (med utearealene) innen januar 2024.

I slutten av januar 2022 ble ferdigstillelsen av prosjektet utsatt til mai-juni 2024. Kommunedirektøren varslet da også at byggestarten skulle utsettes fra oktober 2022 til desember 2022.

Les også: Forsinkelse for ny Sofiemyr skole

Festeavtale i elleve år til

I forbindelse med den ovennevnte saken har Oppegård Avis fått flere henvendelser fra våre lesere som er bekymret for hva som skjer med bryterhuset, som er en del av planområdet for den nye skolen.

DETTE ER PLANOMRÅDET: Planområdet til den nye skolen grenser mot Kongeveien i øst, Sofiemyr stadion i nord, eksisterende boligbebyggelse langs Jonas Lies vei og Holbergs vei, Fløysbonn skole og Sofiemyrhallen i vest samt friområder/idrettsbaner i sør.

Virksomhetsleder for Byggeprosjekt i Nordre Follo, Aud Val, beroliger alle sammen og sier at brytehuset skal bestå.

– Brytehuset blir stående og blir ikke berørt utover at den får den nye barneskolen som nabo. Det er kommunen som eier grunnen, mens KIL eier klubbhuset. Det er en festeavtale med brytergruppen på 50 år fra 1983 (1983-2033), sier Val.

– Blir synlig for mange barn

FORNØYD: Styreleder for brytegruppen til KIL, Frode Øverås, er fornøyd med kommunens beslutning om å la brytehuset være stående på dagens lokalisering.

Ifølge Frode Øverås (43) fra Sofiemyr, som har vært styreleder for brytegruppen i KIL i ett år, er brytegruppen veldig fornøyd med at brytehuset ikke skal rives.

– Vi var jo i full gang med å finne nye lokaler til oss da gamle Oppegård kommune ønsket å realisere Fram skole. Det var mye styr med det. Nå trenger vi ikke å stresse med det lenger. Det er bra at brytehuset blir stående der det er i dag. Da blir det synlig for mange barn, sier Øverås.

Den lokale bryteklubben, som er en av Norges ledende bryteklubber med lange tradisjoner, har nå mellom 160 og 170 aktive medlemmer i alderen fra fire til 74 år.

Vil utvide med ny garderobe

Det er flest gutter og menn som driver med bryting, men styrelederen i KIL sier at de ønsker å satse på rekruttering av jenter.

Den lokale bryteklubben har også lange tradisjoner på kvinnefronten, med blant annet Ine Barlie fra Sofiemyr som den fremste representanten med to VM-gull og 18 NM-medaljer.

– Bryting er en mannsdominert idrett, men vi ser ingen grunn til det. Bryting er en fantastisk sport for alle, påpeker Øverås.

Ifølge ham vil brytegruppen utvide brytehuset med en ny jentegarderobe, som de ønsker å bygge i det høyre hjørne ved inngangen til brytehuset.

– Vi er i dialog med kommunen om dette, men vi har ikke søkt ennå, sier Øverås.

Les også: Bli med på gratis brytelek

Har ikke bestemt plassering ennå

Oppegård Avis har bedt virksomhetslederen i kommunen om å sende oss en illustrasjon eller skisse som viser hvor konkret den nye skolen skal bygges og hvilket av de tre alternativene som er valgt.

– Dette vil være på plass litt nærmere påske, sier Aud Val.

Den nye skolen på Sofiemyr skal bygges med like stor elevkapasitet som den nye skolen på Kolbotn (784 elever), men det er foreløpig bevilget kun 225 millioner kroner til dette prosjektet, som er under halvparten av det Kolbotn skole kostet kommunen (532 millioner kroner).

I april i fjor ble bruttokostnaden for ny Sofiemyr skole estimert til 377 millioner kroner, men dette beløpet inkluderer også rivning av den gamle barneskolen. Endelig bevilgning skal behandles av kommunestyret først etter et endt forprosjekt. Oppegård Avis har nylig skrevet at både reguleringsplanen og forprosjektet, som skulle behandles politisk i juni 2022, er nå utsatt til september 2022.

Les også: Dette er planen for den nye barneskolen på Sofiemyr

Powered by Labrador CMS