– Supert å vite at jeg blir fulgt opp etterpå også
Kristin Engelien fra Greverud har brystkreft. Når hun blir skrevet ut fra sykehuset kommer hun til å følges opp gjennom nysatsningen Pakkeforløp hjem.
Det har ikke gått alt for lang tid siden Kristin Engelien fra Greverud fikk diagnosen brystkreft. Selv om hun hadde sine mistanker kom diagnosen brått på. Med ett var hun en del av pakkeforløpet som følger med kreftdiagnosen. Den opplevelsen er noe av det mest skremmende hun har vært med på, men i ettertid er hun meget imponert over hjelpen hun har fått.
Kreft =pakkeforløp
I det kreftdiagnosen stilles blir du en del av et pakkeforløp hvor hensikten i følge helsedirektoratet sine nettsider er å gi forutsigbarhet og trygghet for den kreftrammede og pårørende. Pakkeforløp er nasjonale standardiserte pasientforløp, der målet er å bidra til rask utredning og behandlingsstart uten unødvendig ventetid.
Engelien er fortsatt under behandling på sykehus, og har derfor ikke fått tilbud om Pakkeforløp hjem, oppfølgingsprogrammet av kreftpasienter når de skrives ut av sykehuset. Men at det finnes et system som skal ta vare på henne også når behandlingen er over, setter hun stor pris på.
Hun forteller at hun kjenner en del på helseangst etter hun har fått diagnosen, og frykten for spredning er jo der.
– Pakkeforløpet jeg er i nå er noe av det mest skremmende jeg har vært med på, fordi du blir slengt hit og dit. Men i etterkant er jeg veldig imponert. Det er kanskje slik fordi det skal undersøkes. Men jeg har jo ikke vært syk som dette før, forteller Engelien om sitt første møte med helsevesenet som kreftsyk.
Å ikke skulle stå alene er fint
Engelien forteller at det har vært mye inn og ut på A-hus, og at alt har gått på skinner. Hun er imponert av oppfølgingen hun har fått, både på Ski sykehus og A-hus. Om Pakkeforløp hjem, sier hun dette:
– Det er veldig fint med et pakketilbud etterpå. Pakkeforløp hjem virker å gå på deg som person, og man blir følsom av dette. Du får jo spørsmål i pakkeforløpet, men du er jo redd for svaret. Det er det å ikke skulle stå alene som er fint, sier Engelsen når hun får høre hvordan kommunen tar vare på kreftpasienter, også etter at de er kommet ut av sykehuset.
Fornøyd med kommunen
Engelien sier at hun har et stort nettverk hvor flere har kunnskap om, eller erfaring med brystkreft, og at hun derfor ikke føler seg alene. Men hun ser ikke bort i fra at hun etter hvert vil kjenne på behovet for å prate med noen om alt hun opplever.
En ting hun vil trekke frem er hvordan kommunen har hjulpet henne også i forhold til barna.
– Jeg er veldig fornøyd med skolehelsetjenesten som har tatt godt vare på mine to gutter som går på samme skole, og lærerne ikke minst. Helsesykepleier følger veldig godt opp, det gjør også lærerne. Det er veldig rørende, sier hun.
Engelien jobber selv som lærer, og har kjent på dårlig samvittighet for at hun for tiden ikke strekker til, men hun sier hun har møtt mye støtte hos både leder og kollegaer.
– Så er det supert å vite at jeg blir fulgt opp etter jeg er ferdig med behandling også. Det er noe med det å kunne snakke med folk som kjenner til situasjonen.