Rosa sløyfe-aksjonen 2024:

GODE NYHETER: Regionleder Christine Lager Nesje fra Kreftforeningen har gode nyheter om brystkreft.

Rekordmange beholder brystet

Mer presis kirurgi gjør at ni av ti brystkreftrammede med små svulster slipper å fjerne brystet.

Publisert

For bare noen tiår siden måtte de fleste fjerne hele brystet og vel så det. Mange fikk kroniske smerter, hevelser og problemer med å bevege arm og skulder.

– Forskning har løftet brystkreftbehandlingen til et helt nytt nivå. Det gir mer skånsom kirurgi slik at flere får beholde sitt eget bryst. Vi har også mer persontilpasset medisin slik at færre får cellegift og det blir mindre senskader, sier regionleder i Kreftforeningen Oslo og Akershus, Christine Lager Nesje, bosatt på Kolbotn.

– Vi ser at forskning nytter fordi færre dør av brystkreft og langt flere overlever enn tidligere. Det er takket være forskning og bedre medisin, sier Lager Nesje.

Med brystbevarende kirurgi fjernes kun svulsten, mens resten av brystet bevares. Etter operasjonen får pasienten strålebehandling. Dette gir minst like gode resultater for overlevelse og tilbakefall som når hele brystet fjernes. 

– Kvinner som bevarer brystet har bedre selvfølelse og er viktig for den mentale helsen, sier Lager Nesje.

FLERE, MEN IKKE ALLE: Ni av ti med små svulster beholder i dag brystet. For andre er det ikke aktuelt, fordi de ikke ønsker eller kan.

Enorme fremskritt

I dag overlever ni av ti brystkreft, og det er færre bivirkninger enn tidligere. Utviklingen er et resultat av screening, mer nøyaktig diagnostikk og bedre behandling.

– Vi ser en revolusjon innen kreftbehandling. Den blir i økende grad skreddersydd for den enkelte pasient, og stadig flere får skånsom behandling som reduserer risikoen for senskader. Brystbevarende kirurgi er et eksempel på det, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Astrid Langeby Kolbekk.

I løpet av 25 år har Rosa sløyfe-aksjonen bidratt med 465 millioner kroner til brystkreftsaken. I hele oktober jobber Brystkreftforeningen og Kreftforeningen sammen for videre forskning og økt kunnskap om sykdommen.

ÅRETS SLØYFE: Slik ser altså årets utgave av den rosa sløyfen ut, designet av den norske designeren Pearl Octopuss. Y

Ikke i mål

Fremdeles dør 600 kvinner av brystkreft hvert år, mange lever med spredning, får tilbakefall og sliter med senskader.

–Fremtiden er fortsatt usikker for de med de mest alvorlige formene for brystkreft. Vi trenger flere innovative og målrettede behandlinger, så flere kan få livet sitt tilbake, sier Lager Nesje.

Fakta om Rosa sløyfe:

  • En internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober.
  • Målet med aksjonen er å vise støtte til de som rammes av brystkreft, øke kunnskapen om sykdommen og å samle inn penger til brystkreftforskning.
  • Det er 26. gang Brystkreftforeningen og Kreftforeningen arrangerer Rosa sløyfe-aksjonen i Norge.

Kilde: Brystkreftforeningen/Kreftforeningen 

Fakta om brystkreft i Norge:

  • Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner.
  • I 2023 fikk over 4000 kvinner og 35 menn brystkreft.
  • 9 av 10 kvinner som rammes, overlever sin brystkreft i fem år eller mer.
  • Årlig dør rundt 600 personer av brystkreft.
  • I dag er det rundt 59 000 som har blitt friske av, eller lever med, brystkreft.

Kilde: Kreftregisteret

 

Powered by Labrador CMS