ÆSJ: Her ser du den ekle, brune karen som vår leser fant i dag. Brunsneglen er altså nå tilbake!

Å nei! Brunsneglene er tilbake!

Dette er alt annet enn en gladnyhet, men det er viktig å spre budskapet for å hindre spredning.

Dette er ikke akkurat noen god nyhet, men det er viktig å spre den.

Vår leser Elin Vaage Slenes fant denne brune, slimete og ekle karen i dag.

– Brunsneglen ble funnet på søppelkassen vår i Pauline Hallsvei. Det fine var at den la seg lagelig til for hugg. Oooops, og der ble den delt i to, skriver hun til oss.

Les også: Nykokt gress med brunsnegle

Dermed er det bare å sette i gang med nødvendige tiltak, levere hageavfall på gjenvinningsstasjonen og annet som trengs for å forhindre videre spredning. Det er viktig at alle i kommunen støtter opp om dette og er med, slik at vi får en sneglefattig sommer!

Dette kan du gjøre

Brunsneglen er fryktet av mange hageeiere, og det er mange av dem her i Oppegård også. Vi har hentet noen gode tips fra Naturvernforbundet om hvordan du kan forhindre en invasjon!

Fjern skjulesteder og bygg barrierer

Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder. Du kan bruke barrierer langs hagegrensen slik at sneglene ikke får adgang til plantene dine. 

Velg planter som ikke frister

Bytt gjerne til planter som brunsneglen ofte unngår som rhododendron, roser, bartrær, begonia, eføy og lavendel.

Ta vare på de naturlige fiendene til brunsneglen

Hagedammer tiltrekker frosk, padder og fugler som er naturlige fiender til brunsneglen. Hekker og striper med blomsterrike planter tiltrekker seg også naturlige fiender.

Noen naturlige fiender er imidlertid ikke verdt å ta vare på. Boakjølssneglen er en naturlig fiende av brunsneglen, men også den er en fremmed art som kan være skadelig for lokale arter. Les mer hos Artsdatabanken.

Vurder kompostbeholder

En åpen komposthaug gir gode forhold for brunsnegler. En løsning for å unngå dette kan være å gå til innkjøp av en lukket, isolert eller uisolert kompostbeholder der sneglene ikke kommer inn. En isolert binge er det sikreste. Døde snegler kan graves ned i komposten, men ikke la dem ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde "kamerater".

Se opp for snegle-egg

Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for brunsnegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter. Du kan også finne brunsnegleegg i hagen - de er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene. For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.

Plukk snegler

Begynn allerede om våren å plukke snegler. Du kan putte sneglene i kokende vann ellere dele sneglene i to og la dem tørke ut eller ligge som åte for nye snegler. Plukk også snegler utover høsten - særlig de små, som skal overvintre og som er de som lager nye brunsnegler til neste år.

NB! Salt bør unngås og plukk riktig snegle! Les mer om ulike snegler hos Bioforsk.

Legg ut sneglefeller

Du kan legge ut “åte”, f. eks.  øl, oppklippet døde snegler og hundemat. Da er det lettere å plukke og avlive dem.

Powered by Labrador CMS