Vintervedlikehold av gangveier
– Prøver å fraskrive seg alt ansvar
Innbyggerne på Solbråtan frykter gangveien fra Heimenveien til jernbanestasjonen ikke blir brøytet i år heller.
Halvor Stormoen (70), som bor på Solbråtan, har i mange år kjempet for trafikksikkerhet i nærområdet sitt. Han vet at vintersesongen byr på flere utfordringer for mange barn og voksne i området.
70-åringen synes det er trist at etter så mange år med fokus på manglende brøyting av den kommunale gangveien som går fra enden av Heimenveien til Solbråtan jernbanestasjon og bussholdeplass, har kommunen ikke sørget for en forsvarlig vinterdrift av den.
– Denne gangveien har i alle disse årene blitt forsømt av kommunen til tross for stadige påminnelser.
Halvor Stormoen, bor på Solbråtan
Les også: Færre syklister enn i 2015
Rundt 100 boenheter
– Det er rundt 100 boenheter i Heimenveien, som er en blindvei. Den aktuelle gangveien ligger på kommunal grunn, men den har i alle år blitt forsømt av kommunen til tross for stadige påminnelser, sier 70-åringen, som har fått rollen som talerør for innbyggerne i området.
Stormoen legger til at situasjonen er like vanskelig ved utkjøringen fra Heimenveien ved Shell.
– Der har fotgjengere en evig kamp for å komme over Skiveien, sier han.
Les også: – Manglende snørydding tvinger fotgjengerne ut i kjørebanen
500.000 kroner til utstyr
Stormoen påpeker at i vedtatte retningslinjer om prioritet innen vintervedlikehold skriver kommunen følgende: "Gangveier som leder til kollektivtransport prioriteres i hver enkelt rode."
– Gangveien blir ikke brøytet og er et betydelig problem hver vinter. Kommunen, som selv eier og har bygget gangveien, skylder på at den er for smal. I budsjettet for 2019 er derfor bevilget en halv million kroner til brøyteutstyr og opplegg for brøyting av smale gangveier, men det ser ikke ut at kommunen har tenkt å bruke det nye utstyret her allikevel, sier den engasjerte 70-åringen.
Les også: – Skiftende vær skaper ujevnheter på underlaget
– Ren sabotasje
Stormoen sier at sist vinter sendte han et brev til rådmannen, men brevet ble ikke besvart.
– Det var en snørik vinter i fjor. Da en av naboene valgte å måke gangveien med egen snøfreser, kom kommunens brøytere og stengte hele atkomsten til gangveien med en voldsom brøytekant. Det føltes som en ren sabotasje! Vi sendte et brev til kommunen og forklarte utfordringene med manglende brøyting, men fikk aldri noe svar tilbake, sier han.
Les også: UTE Oppegård ut fra Oppegård
– Ser på andre tiltak
Oppegård Avis har i forbindelse med saken stilt flere spørsmål til kommunen. Konstituert virksomhetsleder for UTE Oppegård, Gry Larsen, har sendt oss følgende svar: "Det stemmer at det er bevilget midler til utstyr for å brøyte smale gangveier. Når det snør, må tilgjengelig mannskap brøyte kommunale veier, fortau samt gang- og sykkelveier. Etter dette må de strø de samme stedene. Dette arbeidet tar inntil to dager, og vi har ikke mannskap til å brøyte stier og snarveier i Oppegård kommune samtidig. Vi ser derfor på andre tiltak for å gjøre det enklere å komme fram i Heimenveien, blant annet varmekabler i enden av Heimenveien mot Tjernveien."
– Hvorfor skal kommunen brøyte og strø andre steder i to dager når den aktuelle gangveien skal ha prioritet, i henhold til retningslinjer som kommuneadministrasjonen selv har laget og fått politisk godkjent? lurer Stormoen på.
Les også: Kommunesammenslåing resulterer i enda flere ledere
– Dette vil føre til mer bilbruk
Etter å ha lest svaret fra kommunen, frykter Stormoen at det ikke blir noen endring i saken den kommende vinteren.
– Iverksetting av tiltak med varmekabler som kommunen skal vurdere, kommer til å ta tid. Vi får inntrykk av at kommunen forsøker å bagatellisere det hele ved å kategorisere gangveien som de selv har bygget til en sti eller snarvei, og fraskrive seg alt ansvar, sier han.
Stormoen påpeker at barnefamilier med barnevogn er et viktig tema i saken.
– Dette er bare et forsøk på ansvarsfraskrivelse i forhold til brøytereglementet fra 2015.
Halvor Stormoen, bor på Solbråtan
– Det er ingen hemmelighet at manglende brøyting fører til mer bilbruk. Når barnefamiliene med barnevogn ikke kommer fram, er de nødt til å bruke bil, sier han.
– Blir ikke brøytet
– Hvorfor kaller dere den aktuelle gangveien for en sti/snarvei? Har veien blitt omregulert til dette?
– I henhold til reguleringsplanen fra 1994 er strekningen regulert som «gangsti», sier virksomhetsleder for UTE Oppegård, Gry Larsen.
Hun sier den aktuelle strekningen er regulert som gangsti, og er ikke en ordinær gang- og sykkelvei.
– Strekningen blir ikke brøytet. Som tidligere nevnt har kommunen ved snøfall ikke kapasitet til å også ivareta snarveier og stier i Oppegård kommune, sier Larsen.
Halvor Stormoen reagerer sterkt på dette:
– Vi har aldri blitt møtt med at dette ikke er en gangvei i hele saksforløpet. Den er sågar skiltet "Til Heimenveien". Dette er bare et forsøk på ansvarsfraskrivelse i forhold til brøytereglementet fra 2015, sier han.
Befaring med elektriker denne uken
Når det gjelder tiltak med varmekabler istedenfor brøyting, sier hun at kommunen må få avtalt en befaring med elektriker for å kartlegge hvor man kan ta ut strøm til varmekablene.
– Vi håper å få til dette denne uken. Er dette kurant, vil det ikke være noe problem å få på plass kabler i år, sier Larsen.
Les også: Slik blir vintervedlikeholdet i Oppegård i år