APRILSNARR: Legger ned Vinmonopolet på Kolbotn
Folk i Oppegård drikker for mye, mener Helsedirektoratet. Nå ryker polet.
NB! Denne artikkelen var Oppegård Avis' 1. aprilspøk 2019.
Etter påske er det kroken på døra for det populære alkoholutsalget på Kolbotn Torg.
Butikksjef Hege Rugaas og de andre på polet på Kolbotn har fått munnkurv i saken, men bekrefter avviklingen gjennom en plakat ved inngangen til butikken (se bildet).
- Utslaget på Kolbotn er ett av en håndfull vinmonopol i Norge som avvikles som følge av for høy omsetning. De andre er Tana, Mysen, Grong og Enebakk, sier adm. direktør Hilde Britt Mellbye i Vinmonopolet til Oppegård Avis.
Artikkelen fortsetter under bildet!
Helsedirektoratet
Det er Helsedirektoratet som har bestemt at Kolbotn blir uten pol. Bakgrunnen er det alkoholmyndigheten kaller «unaturlig høy omsetning».
«Vi finner ingen annen forklaring på den høye omsetningen enn at Oppegård-folk drikker for mye», skriver direktoratet i en pressemelding.
Nyheten om avvikling av polutsalg med for høy omsetning, kommer bare noen måneder etter at det samme Helsedirektoratet foreslo å forby «pappvin» (vin på kartong).
Danske tilstander
Nordmenn drikker ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) i gjennomsnitt nesten 7 liter ren alkohol pr. år. Snaut 3 liter av disse kjøpes på vinmonopol, resten handles i dagligvarehandelen, på byen og i tax free/utlandet.
Mengden ren alkohol kjøpt på Vinmonopolet på Kolbotn, er 4 liter. Altså 30% mer enn landsgjennomsnittet. Blant de fem polene som nå avvikles, er det bare Tana (4,5 liter) som har høyere omsetning pr. innbygger som «sogner» til alkoholutsalget.
Artikkelen fortsetter under bildet!
Legger man til grunn at Oppegård-folk er like tørste på restaurant og i butikken som på polet, havner vi i «Norden-toppen» når det gjelder alkohol. Der ligger ikke overraskende danskene, som inntar 9,4 liter ren alkohol pr. år.
400.000 liter
De fire literne er altså omregnet til ren alkohol. Tar man antall liter totalt, uavhengig av alkoholstyrke, omsettes det nesten 400.000 liter over polskranken på Kolbotn. Og tallet er stigende.
Størst oppgang er det i hvitvin (8,9 prosent), som i fjor utgjorde omtrent en fjerdedel av omsetningen (102.708 liter). I formildende retning går brennevinsalget litt ned i Oppegård, -2,8 prosent til 32.818 liter.
Holmlia neste
For Oppegård-folk som er glad i en tår, blir det nå tilbake til 1999 da kommunen sist var uten pol.
Den gang kjørte Oppegård-folk til Holmlia eller Ski for å handle alkohol over 4,7 prosent. De aktuelle avstandene er som følger:
Kolbotn Torg – Holmlia vinmonpol (4,1 km.)
Oppegård nærsenter – Ski vinmonopol (7,2 km.)
NB! Ifølge kilder Oppegård Avis har vært i kontakt med, blir det tømmesalg på polet på Kolbotn 12. og 13. april. Det er ikke lov å annonsere for en slik type salg i Norge, så her er det jungeltelegrafen og børstemann til mølla som gjelder.