KVARTETT: f.v. Brannmester Carl-Erik Lie, brannkonstabel Andreas Lund, brannkonstabel Daniel Combs og underbrannmester Michael Christensen, er på vei tilbake til brannbilen etter et rutineoppdrag.

I fyr og flamme!

Hvert sekund gjelder når alarmen går, og den kan gå når som helst. Oppegård Avis fikk følge en “vanlig” arbeidsdag på Nordre Follo brannstasjon.

Publisert

Klokken er 8:00 en helt vanlig torsdag på Oppegård Brannstasjon. Nattskiftet (Lag-A) går av og Lag B tar over. Erfaringer fra forrige døgn utveksles og oppgaver overføres.

Lag B består i dag av brannmester Carl-Erik Lie, underbrannmester Michael Christensen, brannkonstabel Andreas Lund, og brannkonstabel Daniel Combs. Andreas er vikar fra Moss, og Daniel fra Oslo Brannvesen, på grunn av ferieavvikling.

På Oppegård Brannstasjon er det 4 lag, som jobber 24 timers turnuser. På hvert lag er det alltid fire som jobber. Hvert lag jobber fra 8:00 til 8:00 (24 timer), men aktiv tid er fra 8:00 til 21:00. Oppegård Avis fikk være med på en arbeidsdag på Oppegård Brannstasjon.

Les også: Trygghet for alle - også på nett

Tid er alt

Klokken er 9:00 og underbrannmester Michael jobber sammen med vikarene Andreas og Daniel. De går gjennom skapene på mannskapsbilen (S-2.1) og øver på hvilket utstyr som er bak hvilke dører. Dette er viktig for å spare tid med å finne utstyr når det står om minutter under utrykning.

Når det er husbrann, gjelder det å være fort på stedet. 

– Et brannmannordtak er “en brann sprer seg sekunder oppover, minutter til siden og timer nedover”, forteller Andreas.

 

 

 

 

Samhold

Klokken 11 er det tid for trening i gymsalen som brannstasjonen deler med Friskis & Svettis. Det spilles fotball for å få inn varmen og pulsen.

Konkurranseinstinktet er stort. Etter kampen er det styrketrening på treningsrommet. Under treningen er det mye prat og tøysing mellom brannmennene.

Samholdet og trivsel er viktig, forteller brannmester Carl. Det beste med å jobbe i brannvesenet er miljøet synes jeg. Han forteller at de fire på Lag B blir en sammensveiset gjeng.

Les også: Testet nødetatene

Alarmen går

Klokken er ett og det er tid for en øvelse. Brannmester Carl Erik ringer 110 og ber om å simulere et ‘signal’ om en husbrann på Sofiemyrveien 8 (adressen til brannstasjonen)

Alle radioene til Lag B begynner å ule, og alle løper til mannskapsbilen S-2.1. Der står brannbukser og jakke klart til å ta på.

– Ting vi gjør er egentlig ganske enkle, men tidspresset vi har gjør det vanskelig

Brannmester Carl Erik Lie

Det går bare 40 sekunder fra de får signalet til alle fire er i bilen klare til å rykke ut. De kjører en runde ut Sofiemyrveien til Kongeveien og tilbake til stasjonen. På veien til ulykkestedet eller brannstedet snakker alle sammen om oppgaver og strategi.

Bak garasjen stopper de, hopper ut av bilen, drar ut slangene og gjør seg klare til å røykdykke. 

 

Hvert lag prøver å få til i hvert fall én øvelse for hver døgnturnus. Når hvert sekund teller, gjelder det å ha så mye som mulig innøvd. 

Vertikal redning

Klokken 15:00 og laget møtes på brannstasjonen for å øve på tauredning.

Laget finner en skrent ved siden av stasjonen, og de to brannkonstablene Andreas og Daniel står på toppen av skrenten, rigger utstyret og så rappellerer Daniel deg ned og “går” opp igjen. Tauredning er todelt fordi utstyret som brukes er det samme som sikring på tak.

 

Les også: Her kjemper brannvesenet mot flammene

Partyløver

Brannkonstablene har måttet rykke ut til mye forskjellig. Andreas forteller at det rareste meldingen han hadde fått var om var en fugl som satt i et tre. 

– Det var en undulat som hadde fløyet opp i treet, men var borte lenge før vi kom fram, forteller han.

Etter at Oppegård Avis hadde dratt fra brannstasjonen var det en selvantenning i et blomsterbed, som var i ferd med å sette fyr på ytre husbekledning.

Etter den utrykningen og en god natt søvn på stasjonen var det på tide for Lag B å avslutte sitt arbeidsdøgn klokken 8 neste morgen.

Powered by Labrador CMS