MYE Å GJØRE FOR TIDEN: Desember, januar og februar er årets travleste måneder for brannvesenet når det kommer til boligbranner. Her rykket de ut til en boligbrann i Plogsvingen på Kolbotn i forrige uke, hvor en person omkom.

– Verstingtid for boligbranner

Det lokale brannvesenet ber folk sjekke over slokningsutstyr og vise forsiktighet i julehøytiden.

Boligbranner i førjulstiden er ikke et nytt fenomen,
dessverre. Dette er hva brannvesenet lokalt omtaler som «verstingtiden» på året.

I forrige uke omkom en person i en boligbrann i plogsvingen på Kolbotn. Nå ber det lokale brannvesenet folk om å passe ekstra på, samt å sjekke sloknings- og varslingsutstyret sitt!

– Perioden desember, januar og februar er en tid hvor det er mye inneaktivitet, og gjerne mye bruk av levende lys. Nå i juletiden og førjulstiden er det også en tid hvor vi tenner lys og det er ekstra mye aktivitet på kjøkkenet. Vi bruker elektriske installasjoner som julepynt og lignende. Det ser vi også på brannstatstikken, sier branninspektør i Follo Brannvesen, Daniel Antonsen.

PS! Artikkelen fortsetter under bildet!

 

Mange branner starter på kjøkkenet

TRAGISK UTFALL: Det var i denne boligblokken på Kolbotn at en person omkom i en brann natt til søndag i forrige uke.

Mange av brannene i denne perioden starter nettopp på kjøkkenet, akkurat som brannen i Plogsvingen gjorde. Anthonsen sier det er noen enkle forebyggende tiltak som kan gjøres av alle som gjør at man både kan bli varslet bedre og få slokket eventuelle branner raskere.

– For det første bør man gå gjennom og kartlegge slokkingsutstyret sitt. Sjekk at utstyret ditt er i henhold til brannforskriftene, og sørg for å ha godt med slokkingsutstyr. For eldre beboere kan det også lønne seg å ha «lettere» slokningsutstyr og et brannteppe tilgjengelig, for de store ti-kilos slokkeapparatene kan ofte være tunge å håndtere, sier han.

– Alle boenheter skal ha en husbrannslange eller et slokkeapparat med pulver eller skum. Vi pleier generelt sett å si at man aldri får nok slokke- og varslingsutstyr. Noe som også er svært viktig er å sjekke røykvarslernes batterier. Den 1. desember er røykvarslerens dag, men det kan være lett å glemme batteriskiftet. Gå over og bytt batteriene med jevne mellomrom slik at du vet at slokningsuststyret er inntakt, sier han.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

TA EN SJEKK: Å sjekke utstyret er en viktig livsforsikring!

 

Komfyrvakt

Brannen i Plogsvingen skjedde i et borettslag. Antonsen mener det også er lurt å sjekke hva slags varslingsutstyr som finnes i det enkelte borettslaget.

– Ikke alle borettslag har felles varslingsuststyr. Noen har for eksempel bare varsling i fellesområdene, så det kan være lurt å kartlegge dette i forhold til hva slags utstyr du selv skal ha, sier han.

– I tillegg kan det også være smart å skaffe seg en komfyrvakt, som er et utstyr som registrerer høy varme- eller røykutvikling rundt komfyren, og kutter strømmen til den dersom det er noe unormalt, sier han.

Powered by Labrador CMS