Hvem kjøper boligen din?
Vi har sett litt nærmere på hvem som er kjøperne av brukte boliger i Nordre Follo.
Det har til tider kokt i boligmarkedet i Oppegård og Nordre Follo de siste årene. En forklaring vi ofte har hørt er at «nå skal Oslofolket ut av de trange leilighetene sine og heller kjøpe rekkehus og eneboliger».
Men stemmer det? Ikke nødvendigvis, ifølge den lokale eiendomsmegleren Jon Syver Ternå fra Privatmegleren Kvadrat på Kolbotn. Han har sett litt nærmere på statistikken og gjort noen svært interessante funn.
To av tre er herfra
Det viser seg nemlig at hele 63 prosent av alle brukte boliger som er solgt de siste tre årene, ble kjøpt av noen som allerede bodde i Nordre Follo. Kun 24 prosent ble kjøpt av noen fra Oslo.
– Den korte oppsummeringen er i alle fall at det ikke er noe grunn til å påstå at det er flere Oslo-kjøpere nå enn tidligere. Tallene er ganske like som før, begynner Ternå.
Han presiserer at tallene kan være annerledes for nye boliger, men funnene overrasker den rutinerte megleren.
– Dette med korona-press fra Oslo er en myte jeg etter hvert hadde begynt å tro på selv. Nå viser det seg kanskje ikke å stemme helt, og det er litt overraskende, fortsetter han.
– Bruk lokale meglere
Den lokalkjente megleren passer også på å lure inn litt mel til egen kake.
– Det finnes vel knapt et sterkere argument for å bruke en lokal megler, enn akkurat disse tallene. Jeg vet at mange har tenkt at det kanskje er lurt å bruke en Oslo-megler, siden «så mange av de potensielle kjøperne er derfra», men det er ikke et argument som holder, smiler han lurt.
Hvor den ovennevnte myten kommer fra, er han ikke like sikker på.
– Kanskje er det noe Oslo-pressen har skapt med artiklene om at folk trekker ut «på landet», og at det har satt seg. Og så kan det jo utmerket godt stemme at Oslo-folk flytter ut, men de flytter ikke nødvendigvis hit ifølge statistikken, sier Ternå.
Slår markedet
Går du med et salg i magen kan det være verdt å merke seg et par andre av funnene, fra de siste tre årene.
Gjennomsnittsalder på kjøperne for alle boligtyper er 43 år, mens snittselgeren er 55 år. Det er store forskjeller på de ulike boligtypene. Ved leilighetskjøp er nemlig snittkjøperen 52 år, for rekkehus og tomannsboliger er snittkjøperen 37 år og for eneboliger er snittet 38 år.
Så til noen svært hyggelige nyheter for alle som tenker på å selge.
Boligprisstatistikken for det siste året viser en prisoppgang for Norge generelt på 5,2 prosent. Boligprisstatistikken viser en prisoppgang for Oslo på 2,2 prosent. I Nordre Follo er oppgangen på 6 prosent.
– Boligprisene i Oslo er såpass høye nå at en ikke kan forvente like høy prisstigning i Oslo som i vår kommune. Det er tegn som tyder på at det er bankenes egenkapitalkrav som stopper det. Mange kjøpere hadde nok vært villige til å betale enda mer. Her er boligprisene generelt lavere. Det er selvsagt farlig å være bombastisk, men det kan jo nesten tyde på at prisene i Oslo har nådd et slags tak, sier Ternå.
Optimistisk
Han er optimistisk for de kommende årene for boligmarkedet i vårt lokalmiljø. Helt sikker kan man imidlertid aldri være.
– Vi lever i et samfunn hvor det er raske svingninger. Før var boligmarkedet mer som et tankskip som styrte sakte av gårde. Jeg tror på et solid boligmarked i vårt distrikt fremover, med moderat prisutvikling, spår megleren.
Den økte bruken av hjemmekontor kan også være et ekstra lodd på vekten til tettsteder som Oppegård.
– Det at folk fremover gjerne skal eller kan bruke hjemmekontor i større grad, tror jeg gjør at attraktiviteten til steder som Oppegård bare øker. Det er enda et insentiv til at du ikke trenger å bo i byen, hvor du jobber. Pluss på regnestykket er Oslo og bil – det er nesten bare gode grunner til å flytte hit, sier han med et smil.