Spent på boligåret 2018
Selve verdien er ikke viktigst når du skal kjøpe bolig, det er livskvaliteten som teller i lengden, skal vi tro DNB-meglerne, som tror årets boligmarked vil bli bra i Oppegård, selv om prisnedgangen ikke er over ennå.
– Vi tror ikke den nedadgående trenden hva boligprisene i Oppegård angår, er over riktig ennå. Og vi er spente på hvordan resten av året blir. Vi tror også volumet av solgte boliger vil bli større enn normalt, siden det er ferdigstillelse av de fleste større prosjektene i kommunen.
Dette sier Sverre Martin Hagh hos DNB Eiendom, som videre forteller at på prosjektsiden har de nå Kantor Terrasse 2 på gang, antagelig det siste prosjektet i Oppegård med så sentral plassering.
Rolig desember
På tampen av fjoråret gikk ting som de ofte gjør på tampen.
– Desember var preget av et lavt salgsvolum i hele kommunen, men er også normalt den roligste måneden vi har i året. Av boliger vi slapp ut i markedet i romjulen, så er 90 prosent solgt etter første visning, forteller Hagh.
Hagh tror det kan være gunstig å investere i bolig i år, men mener andre faktorer bør gå foran.
– Det kommer an på horisonten man har. Er man langsiktig, fem til ti år, er svaret ubetinget ja. Kort eiertid og kjappe gevinster har jeg derimot mindre tro på i den nærmeste tiden.
NB! Saken fortsetter under bildet
Mindre å rutte med
– Jeg håper de fleste ser verdien i hjemmet sitt som en ikke-økonomisk størrelse og et rent investeringsobjekt. Verdien av gode naboer, unger som trives i nærområdet og en hverdagslogistikk som fungerer, er vanskelig å sette en pris på, men er kanskje det viktigste av alt når man skal etablere seg, poengterer han.
Boliglånsforskriften har ifølge Hagh påvirket ved at den gjengse husholdning har mindre å rutte med enn de hadde til og med mars 2017. Da løp de siste finansieringsbevisene utstedt i 2016 etter gamle regler ut.
Les også: Boom på Myrvoll - selger som hakka møkk
– Mindre tilgang på kreditt vil påvirke prisnivået på sikt, slik vi har sett siste året, sier han.
Vil bestå
Selv om boliglånsforskriften i utgangspunktet skal gjelde frem til 30. juni 2018, tror Hagh den vil bestå inntil videre.
– Den har hatt den politisk ønskede effekten, og man fikk bremset den unaturlige prisutviklingen som var. Jeg tror ordningen kan brukes til å både stimulere og begrense svingninger i boligmarkedet lokalt, og inntil vi eventuelt ser en økning i arbeidsledigheten som følge av stans i boligbyggingen, tror jeg ordningen lever videre, sier han.
– Skjer det noe med forskriften, ser jeg for meg en mulig oppmykning ved at bankene kan ta en større grad av individuell vurdering for hver enkelt kunde. Både på betjeningsevne og krav til egenkapital, avslutter han.