NY AKTUALITET: Espen Holm skrev krimromanen "Syk pike" for 10 år siden. Med koronautbruddet har den fått ny aktualitet.

Plutselig ble krimromanen til Espen fra Ingierodden svært aktuell

For 10 år siden ble romanen hans utgitt. Tema: Hvordan pesten vender tilbake.

Krimforfatter Espen Holm har en kombinasjon av skrivestue, atelier og drivhus i hagen. Hvordan kom han på å skrive en roman om en verdensomfattende pandemi?

 – Forfattere er over gjennomsnittet nysgjerrige, jeg ville undersøke hvor sårbart vårt samfunn er. Hva skjer hvis en ny, ukjent bakterie slipper løs blant folk?

– Og det resulterte i boken «Syk pike»?

– Tom Clancy skrev hvordan terrorister kapret et fly og kjørte det rett inn i Twin Towers. Syv år før det skjedde.

Meget dødelig

– Og? Er vi forberedt denne gang?

– Vi er flinke til å løse problemer etter at de har oppstått. Karantene, gummihansker, pustemaskiner og alt det der. Men vi er hjelpeløse i å forhindre at sykdommen oppstår. I middelalderen, da pesten kom til Europa, trodde vi den skyldtes rottene nede i skipslasten. Senere har vi funnet ut at rottene bar på blodsugende lopper, disse hadde i seg den dødelige bakterien Yersinia pestis.  Et loppebitt, og du kunne bli infisert.

˗ Fantes det ingen kur?

˗ Pesten kom først med sjømenn til Italia, derfra spredde sykdommen seg raskt rundt i Europa. Kirkens menn prøvde seg med klokkeklang, andre mente det var Guds straff, resten spiste hvitløk. Ingen ting hjalp. Vi trodde smitten spredde seg med rottene. Feil. Den vandret fra menneske til menneske, som dråpesmitte. Halve Norges befolkning døde.

˗ Men i dag har vi munnbind og antibiotika.

˗ Stemmer. Men samtidig har mange sykdommer blitt motstandsdyktige mot antibiotika. Pesten er ekstremt smittsom og, ubehandlet, meget dødelig. Den kan fort bli en bakteriologisk bombe.

Festbefengt gnager

˗ Biologisk terror, altså. Er det det boken handler om?

OMSLAGET: Krimromanen av Espen Holm finnes fortsatt i flere av landets bokhandler.

˗ Jeg ville se om det var mulig å skaffe seg pestbakterier, ta dem med til laboratoriet, dyrke dem frem, gi dem nye egenskaper og gjøre bakteriene antibiotika-resistente.

˗ I historien, som finner sted i Oslo, Berlin og London, lar du den norske biologistudenten Vera Lang være hovedpersonen. Hun reiser også til Kasakhstan, hva gjør hun der?

˗ I Kina og det gamle Sovjetunionen er det av og til mindre pestutbrudd, det skyldes den samme smittebærende rotta som forårsaket Svartedauden. Vår hovedperson reiser dit i dekke av å forske på klimaendringer, fanger en pestbefengt gnager, tapper blod og tar det med tilbake til laboratoriet.

˗ For å gjøre hva?

˗ Det vil jeg ikke si.

Hva driver mennesker?

˗ Men hvem er hun? Hva driver henne?

˗ Godt spørsmål. For det er mye som er mulig. Det interessante er hvorfor mennesker handler som de gjør. Hva driver dem? Hvor langt er de villige til å gå?

 ˗ Hva er Vera Langs motiv for å dyrke frem pest?

˗ Den unge damen vil redde verden?

˗ Hvordan da?

˗ Hun er i ferd med å gi opp kampen for miljøet. Vera skjønner at vi mennesker ikke gjør det vi må før problemet står på trammen. Og at det må bli verre før det kan bli bedre.

«Syk pike» for 10 år siden, er den fortsatt til salgs?

– Boken er vanskelig å få tak i. Men hos Norli på Kolbotn Torg har de nok eksemplarer til å dekke Kolbotn-folks påskebehov for krim og spenning.

Espen Holm har også en løsning dersom bokhandelen skulle være stengt: 

– Da får du sende en SMS til 915 76 485, så kommer boken i postkassen.

Powered by Labrador CMS