MINNELUNDEN PÅ JAN BAALSRUDS PLASS
– Stemorsblomstene lot seg ikke gjenbruke grunnet slitasjen de var utsatt for fra regn
Til tross for at kommunen hadde lovet å gi bort de 500 stemorsblomstene fra Kolbotn sentrum gratis til innbyggerne slik de pleier å gjøre i Ski sentrum, ble alle plantene fra minnelunden fjernet og kastet.
Totalt skulle Nordre Follo bruke 531.426 kroner på årets beplantning i hele kommunen. Cirka 22.000 kroner av totalbeløpet skulle gå til kjøp av 2.000 planter av småblomstret stemor, hvorav 500 planter skulle plantes i minnelunden på Jan Baalsruds plass.
I gamle Ski kommune var det en tradisjon for at innbyggerne kunne komme og hente stemorsblomstene fra de store blomsterbedene ved rådhuset i slutten av mai før kommunen skiftet ut stemorsblomstene med sommerblomstene.
Det samme skjedde tirsdag 26. mai i fjor da de 6.000 stemorsblomstene foran Nordre Follo rådhus i Ski ble gitt bort til folk. Det har ikke vært noe avvik der i år heller.
Kommunen bekrefter at stemorsblomstene foran Nordre Follo rådhus i Ski ble satt ut og tilbudt gratis til innbyggere fra søndag 6. juni. Dette ble annonsert av kommunen via et innlegg på kommunens Facebook-side fredag 4. juni.
Les også: Slik skal det plantes i Nordre Follo i år
500 stemorsblomster ble kastet etter en måned
Tradisjonen med å gi bort stemorsblomstene til innbyggerne skulle også videreføres på Kolbotn, men slik ble det ikke.
Like før 17. mai plantet kommunen 500 stemorsblomster i minnelunden på Jan Baalsruds plass. Mandag denne uken (21. juni) var alle plantene fjernet.
Les også: Folk som bor i Ski klarer vel å kjøpe stemorsblomstene sine selv?
"Jeg skvatt da jeg så at de flotte stemorsblomstene ble fjernet. De var jo så vakre og velholdt. Hvorfor ble de fjernet?" lurte Monica Coll på.
"Det virker håpløst!" skrev Jeanette Steen Thoresen på Facebook-siden til Oppegård Avis da hun så bildet av det tomme blomsterbedet.
Coll, Thoresen og flere andre innbyggere reagerer på at kommunen valgte å kaste så mange flotte stemorsblomster. Flere av leserne har påpekt at stemorsblomstene pleier å sette frø og nye planter pleier å komme igjen om våren.
Les også: Skeiv satsing på tvillingbyer?
Kastet flere hundre stemorsblomster
Da Oppegård Avis publiserte bildet av det tomme blomsterbedet fra minnelunden på Jan Baalsruds plass mandag denne uken, fikk vi flere henvendelser fra våre lesere som lurte på om disse stemorsblomstene ble gitt bort gratis til innbyggerne.
Oppegård Avis prøvde å finne ut annonsering av det ovennevnte. Vi sjekket både Facebook-siden og hjemmesiden til Nordre Follo kommune i håp om å finne svar, men uten hell. Det viser seg at stemorsblomstene ikke fikk leve videre. Kommunen valgte å kaste alt sammen.
– Stemorsblomstene ble fjernet mandag 21. juni. Disse lot seg ikke gjenbruke grunnet slitasjen de var utsatt for fra regn, sier Nina Larsen Tveten, avdelingslederen for plan- og prosjektavdelingen i virksomheten Vei og park i Nordre Follo.
– Hardere vær nord i kommunen
"The rain in Spain, stays mainly in the plain! Dette har nok å gjøre med de geografiske værforholdene i kommunen – det er antakelig hardere vær nord i kommunen enn i sør. Det skyldes nok klimaendringene, for det var jo ikke slik tidligere", spøker en av leserne våre i kommentarfeltet til saken etter å ha lest svaret fra kommunen.
– Hvorfor ble stemorsblomstene i Ski gitt bort gratis til innbyggerne? Var de i noe mindre grad utsatt for regn enn stemorsblomstene på Kolbotn?
– Stemorsblomstene i Ski ble fjernet for cirka to og en halv uke siden, mens stemorsblomstene på Jan Baalsruds plass ble fjernet 21. juni. Dermed ble stemorsblomstene på Jan Baalsruds plass utsatt for regn i en lengre periode enn de i Ski før de ble fjernet. Da stemorsblomstene på Jan Baalsruds plass ble fjernet, var det tydelig at disse ikke kunne gjenbrukes, skriver Tveten.
Reagerer på kjøp og kast i Nordre Follo
Ikke alle lesere var godt fornøyde med kommunens svar:
– Svaret er vel heller at kommunen ikke husket eller gadd å ordne det slik at befolkningen kunne hente plantene, sier Sturla Kristoffer Naas Johansen fra Kolbotn.
Det er forholdene med kjøp og kast i Nordre Follo han reagerer mest på.
– Om disse blomstene først skulle kasseres, så ville jeg synes det var fint om de kunne komme noen til gode. Det skal helt ekstremt vær til for å ødelegge planter, så dette dreier seg nok mest om at kommunen ikke har husket på, eller ikke tatt seg tid til å legge til rette for, at innbyggerne kunne hente plantene. Synes det er bra at det satses på stauder nå, men forstår ikke helt hvorfor man ikke kunne ha plantet disse med en gang? lurer han på.
Naas Johansen sier han ønsker at kommunen satser på stauder i alle kommunale blomsterbed, og at det gjerne velges slike stauder som kommer insektene til gode.
Les også: Slik hjelper du humlene
Satser nå på stauder
Siden det er mange som lurer på hva slags planter kommunen kommer til å plante i det aktuelle blomsterbedet, har vi bedt kommunen om en slik oversikt.
– Beplantningen som er bestilt for det aktuelle stedet, er stauder. Disse krever tid for å vokse seg til. Blomsterbedet vil med stor sannsynlighet se noe glissent ut den første tiden og kanskje ut inneværende sesong. På den annen side er dette planter vi kan nyte synet av i flere sesonger, sier Tveten.
Nedenfor kan du se en oversikt over den foreløpige beplantningen kommunen har mottatt:
- Skogbregne (7 stk.)
- Gresk Rødknapp (9 stk.)
- Solhatt hvit (6 stk.)
- Solhatt rosa (19 stk.)
- Fagerklokke (12 stk.)
- Hasselurt (21 stk.)
- Japanstarr (18 stk.)
- Høstanemone hvit (4 stk.)
- Høstanemone rosa (15 stk.)
- Storkenebb (14 stk.)
- Stor stjerneskjerm (12 stk.)
- Silkekinagress sinensis var. Purpurescens (4 stk.).
– Det vil tilkomme enkelte planter utover disse for å fylle ut beplantningen i de nederste trinnene, det vil si bak bysten og opp mot Taraldrud-bautaen. Tilleggsbestillingen skyldes at mottatt levering avviker fra bestillingen, sier Tveten.
Foreløpig ukjent beløp
– Beplantningen på det aktuelle stedet dekkes av investeringsmidler ettersom arbeidene skjer i forlengelse av prosjektet med minnestedet på Jan Baalsruds plass, sier Tveten.
Oppegård Avis har bedt kommunen om innsyn i utgiftene for beplantningen som skal erstatte stemorsblomstene på det aktuelle stedet. Ifølge Tveten kan hun foreløpig ikke opplyse om et endelig beløp, men lover å oversende det når fakturaen er mottatt.
– Fakturaen er ikke mottatt ennå, så vi har dessverre ikke en sluttsum å vise til på nåværende tidspunkt. Dette er fordi det er avvik mellom opprinnelig bestilling og det vi har endt med å motta, noe vi er i dialog med leverandøren om. Endelig liste med antall planter og navn skal oversendes sammen med det endelige beløpet når fakturaen er mottatt, sier hun.
Les også: Ble for dyrt med tropiske planter
Stauder på Kolbotn, sommerblomster i Ski
– Skal det plantes stauder også foran rådhuset i Ski, på lik linje som her på Kolbotn?
– Dette spørsmålet ble tatt opp til vurdering i fjor, men på grunn av kapasitetsmessige hensyn kunne vi ikke gå videre med planlegging da, sier Tveten.
Hun forklarer at foran rådhuset i Ski sentrum er det foreløpig ikke aktuelt med stauder.
– Denne sommeren er det plantet sommerblomster foran Nordre Follo rådhus, slik det var tidligere planlagt, mens minnelunden på Kolbotn får stauder, sier Tveten.
Her kan du se hele listen over beplantningen.
Minnelunden får løk til høst
– Bedene foran rådhuset i Ski må endres dersom stauder skal plantes der, sier Tveten.
Videre påpeker hun at bruk av stauder ikke vil gi den samme blomsterfloraen som kommunen opplever med for eksempel stemorsblomster, men innrømmer at dette kan avhjelpes ved å plante løk.
– På Jan Baalsruds plass skal vi nå plante stauder. Her skal vi også plante løk i høst. Innkjøp av løk er imidlertid mer kostbart enn stemorsblomster, sier Tveten.
På spørsmålet om økt bruk av stauder sier hun at forhold som for eksempel ønsket blomsterflora og kostnader må vurderes samlet opp mot både budsjett og kapasitet.
– I høst vil vi fremlegge temaplan for skjøtsel av kommunale uteområder til politisk behandling, hvor vi vil komme inn på blant annet bruk av planter i det offentlige rom. Spørsmålet om økt bruk av stauder i det offentlige rom er noe vi vil belyse i temaplanen, sier Tveten.
– Vi er i rute med dette
Flere lesere har også stilt spørsmål rundt manglende skjøtsel langs Kolbotnveien, ved Sentrumsbygget. Bildet nedenfor viser at sommerblomstene er i konkurranse med ugresset.
Oppegård Avis har stilt flere spørsmål til kommunen i forbindelse med disse henvendelsene. Nina Larsen Tveten svarer følgende om manglende skjøtsel på stedet:
– Dette er et type arbeid som planlegges iverksatt når avdeling for drift av park og idrett er forsterket med sommerhjelper. Sommerhjelpene er nå på plass og derfor er de i gang med disse oppgavene. Vi er dermed i rute med dette. Vi har forståelse for at innbyggerne våre stiller spørsmål om dette og er glad for at de engasjerer seg.