– Grønt er skjønt
Fruene Fryd & Gaven gir deg vårens beste råd for uterommene.
Det går mot vår, og mange er utålmodige etter å komme i gang i hagen og på terrassen. Dessverre kan Kong Vinter gi oss en og annen overraskelse, som han gjorde mandag 24. april.
– Dagen i dag viser definitivt at det gjelder å ha litt is i magen, for hvis man er for snar med å sette ut sommerblomster- og planter som er avhengig av varmegrader, kan man fort gå på en smell nå. Det er jo slik hvert eneste år, og i år ser ikke ut til å være noe unntak, sier Åse Hoff hos Fruene Fryd & Gaven på Tårnåsen.
– Det viktigste rådet jeg kan gi til folk akkurat nå er å være tålmodige og vente til været er stabilt nok til å plante utendørs. Det er kjedelig dersom alt visner og man må begynne på nytt. Dette er også grunnen til at vi ikke har tatt inn sommerblomster ennå. Vinteren kan fortsatt by på noen overraskelser. Man pleier å si at man bør vente til rundt 17. mai med å plante utendørs, men det er nok aller viktigst å følge med på værvarselet, sier Hoff, og legger til:
Les også: Slik lager du ditt eget drivhus
– Men skulle det klø fryktelig i fingrene, ta plantene inn igjen natterstid eller legg en beskyttelsesduk over dem om det blir kaldere, sier hun.
PS! Saken fortsetter under bildet
Grønn vår
Rødt og oosa har vært svært populært lenge, men denne våren er det bladplanter og grønne planter som gjelder, både utendørs og innendørs.
– Grønne planter i alle varianter er virkelig i skuddet for tiden. Mange ønsker seg «vedlikeholdsfrie» hager med planter og vekster som tåler en trøkk og lite vanning i perioder, , og det er veldig populært med grønne planter og vekster som kan stå ute året rundt. I tillegg er det mange forskjellige størrelser og varianter man kan velge mellom, sier Hoff.
– Variasjonsmulighetene er uendelige, sier hun.
PS! Saken fortsetter under bildet!
Krukkehage
I tillegg til vintergrønne vekster, er det en «terracotta-trend» i mange hager rundt i Oppegård for tiden. Her kommer noe annet grønt inn i bildet, nemlig urter.
– Terracotta-trenden er veldig inn for tiden. Det å ha et grønt felt med krukker med friske urter i man kan plukke er himmelsk. Dessutten dufter det også svært godt av mange urter. Her må man velge det man bruker mest eller synes dufter best, og gjerne plante i krukke rman plasserer rundt i hagen på forskjellige steder, sier Hoff.
– Det er imidlertid viktig å huske på god jord når man skal plante i krukker. Start også med et godt fundament. Start med 1/3 Leca-kuler i bunnen, så en duk og deretter kvalitetsjord på toppen. Da får det du planter i krukkene en best mulig grobrunn slik at de trives bedre, og du slipper at krukkene sprekker om vinteren, sier Hoff.
PS! Saken fortsetter under bildet!
Balansen er viktig
Det er også viktig å balansere farger og mønster, ifølge Hoff.
– Dersom du har mye variasjon i mønsteret å krukkene, kan det være lurt å tone ned fargevariasjonen på det du planter. Har du ensfargede krukker, kan du godt være litt mer «gæærn» med hva du planter, sier Hoff.
Å ha en krukkehage krever imidlertid også mer på vanningsfronten.
– Vekster i krukker tørker fortere ut. Skal du reise bort noen dager, allier deg med naboen, og dersom plantene står uten innsyn, kan du eventuelt velge det gamle trikset med å sette en vannflaske opp ned i jorden, sier Hoff.
PS! Saken fortsetter under bildet!
Kvalitet
Når det gjelder både krukkebeplantning og mer tradisjonell beplanting, og plenen for den saks skyld, er det aller viktigste å velge kvalitet, ifølge Hoff.
– Kjøp urter og blomster hos en faghandler som er beregnet for å stå utendørs. Hva gjelder urter, så er for eksempel ikke dem du kjøper i dagligvarebutikken beregnet for å stå ute. Det er også¨svært viktig å velge kvalitetsjord, og ikke spare på pengene her. En jord med mye torv gir ikke god næring til plantene, så velg kvalitetsjord før du andler, sier Hoff.
– Et godt grunnarbeide gir alltid det beste resultatet, og sjekk med fagfolk for gode råd, avslutter hun.