MUSIKK

TRIOEN FRA KOLBOTN: Nekromantheon ved Carl Christian Holm, Sindre Solem og Arild Myren Torp er aktuelle med et nytt album som skal slippes 30. april. Foto: Annika Mortensen.

Slipper nytt album: – Mest metal av alt vi har laget

Etter ni lange år stiger Kolbotn-trioen Nekromantheon frem fra undergrunnen med bandets tredje album, «The Visions of Trismegistos», som har gresk mytologi som rammeverk.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er vårt mest kompromissløse album så langt, mest metal av alt vi har laget, sier Sindre Solem (33) og Carl Christian Holm (33).

Her kan du få en liten smakebit fra den nyeste platen.

Sammen med kompis Arild Myren Torp (33) utgjør de det legendariske Kolbotn-bandet Nekromantheon som har mange fans i Norge og rundt omkring i verden. Bandet, som ble dannet i 2004, spiller thrash metal med mye inspirasjon fra black metal, og representerer en av de store eksportsjangerne i Norge.

TO AV TRE BOR NÅ I OSLO: Carl Christian Holm (33) bor fortsatt på Ingierodden, men Sindre Solem (33) flyttet fra Kolbotn til Oslo for ti år siden. Til tross for at mesteparten av bandet bor i Oslo for tiden, møttes de ofte for å spille sammen. Foto: Yana Stubberudlien

Aggresjonsforløsende musikk

Vi er egentlig veldig lite ekstreme som personer, men slipper ut mye aggresjon gjennom musikken vår.

Carl Christian Holm og Sindre Solem, Nekromantheon

– Vi spiller aggresjonsforløsende musikk, som Jørn Stubberud (bassist i det norske black metal-bandet Mayhem fra Langhus) formulerte det en gang. Vi fokuserer mye på energien i musikken vår, og er opptatt av at det vi lager skal være energisk og intenst. Vi er egentlig veldig lite ekstreme som personer, men slipper ut mye aggresjon gjennom musikken vår, sier Holm og Solem, som møtte Oppegård Avis på Kolbotn mandag 1. mars.

– Hva utløser denne aggresjonen hos dere?

– Det er jo mye rart som foregår i samfunnet. Maktmisbruk og korrupsjon blant annet, sier 33-åringene som har vokst opp på Kolbotn.

– Hvem er målgruppen for den siste platen?

– Alle som liker skitten metal. De vil få en ordentlig metalsalve, lover Holm og Solem.

AKTUELLE MED TREDJE ALBUM: Nekromantheon ved Sindre Solem, Arild Myren Torp og Carl Christian Holm. Foto: Sanna Charles

Startet på Vassbonn fritidsklubb

Da vi startet bandet, fikk vi mye støtte fra Christian Lund og Nicklas Erdal. Dette var viktig for oss. De oppmuntret oss også til å delta på lokale festivaler som blant annet Sumprock og Tårnåsenfestivalen.

Carl Christian Holm, Nekromantheon

Nekromantheon ble startet av tre kompiser fra Slalåmveien og Fjellveien for snart 16 år siden med et mål: De skulle spille kjapp, skitten og hard thrash-metal lik "avgudene" før dem.

Med Slayer, Sadus, Kreator, Dark Angel og Sepultura som forbilder, gikk bandet til frontalangrep på moderne metal.

Det hele startet i 2004 på Vassbonn fritidsklubb hvor trioen startet å øve. Tre til fire år senere øvde de på Hølet (fritidsklubben på Tårnåsen).

DET FØRSTE BILDET AV BANDET: Det første bildet av bandet ble tatt utenfor Tårnåsen skole en høstkveld i 2006. Da bestod Nekromantheon av fire medlemmer: Sindre Solem, Arild Myren Torp, Glenn Airey Iversen (tidligere vokalist fra Tårnåsen) og Carl Christian Holm. Foto: Nekromantheon

– Da vi startet bandet, fikk vi mye støtte fra Christian Lund og Nicklas Erdal (lederne av de lokale fritidsklubbene på Vassbonn og Tårnåsen). Dette var viktig for oss. De oppmuntret oss også til å delta på lokale festivaler som blant annet Sumprock og Tårnåsenfestivalen, sier Carl Christian Holm.

– Vi var heldige

Holm og Solem innrømmer at publikumet deres består hovedsakelig av folk på mellom 25 og 45 år, mens tidligere så de yngre tilhengere på konsertene.

– Trender går i bølger, men ungdomsskolene bør satse mer på å tilrettelegge for band-musikken. Vi var heldige, sier Holm.

Senere leide bandet et rom på kulturskolen i Kolben i fem år før de fant en ny lokasjon i Slalåmveien 1. Her leide de øvingslokaler fram til 2017.

Trender går i bølger, men ungdomsskolene bør satse mer på å tilrettelegge for band-musikken. Vi var heldige.

Carl Christian Holm, Nekromantheon

Vant Spellemannsprisen i 2012

Etter debuten med EP-en «We’re Rotting» i 2007 hadde bandet bygget et navn for seg selv i undergrunnsscenen.

Ettersom fokuset kjapt ble mer og mer sentrert rundt det å fange thrash metal-lyden fra midten av 80-tallet, som var høydepunktet for sjangeren, begynte gitarist Arild «Arse» Myren Torp fra Fjellveien og trommis Christian «Kick» Holm fra Ingierodden å bygge bandets eget studio på gutterommet.

Snart stod «KickArse Studio» ferdig på Kolbotn, og etter det tok det ikke lang tid før bandet slapp sitt første album, «Divinity of Death» (2011). Det vakte internasjonal oppmerksomhet og ga Kolbotn-bandet plass på prestigetunge undergrunnsfestivaler som Maryland Deathfest i USA og Live Evil Festival i Storbritannia.

Oppfølgeren «Rise, Vulcan Spectre» (2012), løftet bandet til nye høyder. Det holdt fortsatt 80-tallets upolerte standard, som en rød tråd for Nekromantheon helt fra starten av. Albumet ble møtt med suveren kritikk og mottok Spellemannsprisen for Beste Metal Album i 2012.

Ventetiden på ni år

Nekromantheons ekstremt perfeksjonistiske tilnærming til låtskriving kombinert med at flere av medlemmene også er aktive deltakere og kreatører i band som Obliteration, Black Viper, Flight, Deathhammer, har gjort at det skulle ta år før den tredje platen, «The Visions of Trismegistos» (2021), endelig skulle tre ut av mørket.

Det tok hele ni år å produsere den nye skiven, men ventetiden ble ikke kastet bort.

– Vi fokuserte på å spille konserter basert på våre tidligere utgivelser istedenfor å produsere noe nytt, men vi har spilt aktivt hele tiden, og vi har spilt mange konserter i utlandet, i blant annet Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Belgia, Dubai, India og USA, sier Holm og Solem.

Sindre Solem spiller også i Obliteration, som ble nominert til Spellemannsprisen i 2013 for «Black Death Horizon». Som medlem i de to fremste ekstreme metalbandene i Follo, vant 33-åringen fra Fjellveien også Årets Kulturnavn i Oppegård det samme året.

– Produserte nye ting hele tiden

Kolbotn-musikerne sier at de konsekvent har valgt å holde seg til undergrunnsscenen. De har gjennomført nøysomt utvalgte opptredener både innenlands og utenlands, mens de sakte, men sikkert har jobbet med nytt materiale.

– Vi produserte nye ting hele tiden, men brukte mye tid på å forkaste materialet vi ikke var fornøyd med. De siste et par årene jobbet vi mer effektivt. Selv om vi ikke spilte konserter det siste året som følge av pandemien, jobbet vi intenst med den nye platen, innrømmer de.

ØVER: Kolbotn-bandet spiller mye sammen ennå. På bildet kan du se Carl Christian Holm og Arild Myren Torp. Foto: Peter Beste

Innbakt i gresk mytologi

Greske myter var en stor inspirasjon til det siste albumet. Albumtittelen «The Visions of Trismegistos» (Hermes Trismegistos er gudenes skriver i gresk mytologi) er ikke valgt tilfeldig.

Trioen sier de samarbeider om tekstene, men det er Carl Christian Holm som står for mesteparten av tekstene til den siste platen.

Selv om Nekromantheon består av ateister, brukes myter og religiøse termer mye i tekstene.

Her kan du høre på single Thanatos fra den nye platen.

Studerer idéhistorie

– Vi tolker ikke mytene bokstavelig, men metaforisk og anagogisk. Det kan jo tenkes at det var sånn slike tekster opprinnelig var ment å leses, og at moderne religiøse går glipp av hele poenget, sier Holm, som fortsatt bor i Slalåmveien.

Ved siden av jobben studerer han idéhistorie på Universitetet i Oslo.

– Det var mye norrønt mytologi i norsk black metal, men vi mener at gresk mytologi kan være like mye spennende. Vi brukte mytologi som rammeverk for å kamuflere dagsaktuelle ting, sier Holm.

Han påpeker at bandet vil gjøre et poeng ut av å ikke bruke så mye moderne terminologi for å skape en mer tidløs atmosfære

– Da passer det perfekt å bruke antikken som utgangspunkt, sier Holm.

Slippes ut 30. april

Bandet har valgt å benytte seg av gammelt, analogt utstyr for å beholde det varme, autentiske lydbildet, slik som tidligere.

– Sammen har vi jobbet for å lage en perle fra 80-tallets storhetstid da thrash, death, og black metal var uutforskede og upolerte sjangere som ofte overlappet og fremhevet de samme stemningene, sier Holm og Solem.

«The Visions of Trismegistos» skal slippes 30. april. Albumet ble spilt inn i Chaka Khan Studio i Oslo, supplert av et par andre lokasjoner, av Nekromantheon selv for å best beholde impulsiviteten og råskapen i låtene, ifølge dem selv.

TREDJE ALBUM: Den nye skiven skal slippes 30. april. Plateomslaget: Zbigniew Bielak.

Digital lanseringskonsert

– Albumet skal slippes ut på Indie Recordings og Hells Headbangers i USA. I april blir det en digital lanseringskonsert, sier Solem.

Om smittesituasjonen med covid-19 roer seg ned til høsten, kan du også oppleve Nekromantheon på årets Hellbotn Metalfest i Kolben i slutten av august.

Bandet lover også å sette i gang med det femte albumet snart.

– Vi skal være effektive og skal ikke la det ligge i ni år til, sier de.

Powered by Labrador CMS