COAL BOTTOM: Sigurd O. Dancke skriver i dette leserinnlegget om Kolbotn og tyngre rockemusikk. Her avbildet med musikerkompisen, Tom R. Andresen, i forbindelse av oppsetningen av en musikal.

Black Metal på Coal Bottom er en lokal kulturskatt

Hvorfor strømmer folk fra hele verden til Hellbotn? Kølabonn er selve arnestedet for den tyngre rockemusikken i Norge, skriver Sigurd Dancke i dette leserinnlegget om den tyngre rockemusikken fra Kølabonn. 

Publisert

Kølabonn er selve arnestedet for den tyngre rockemusikken i Norge. Allerede tidlig på 60-tallet kunne man høre tonene fra Kinks-låter som "You realy got me" og "All day and all over night" strømme ut fra Den Gamle Realskolen i Kapellveien. Det var bandet The Hugger Muggers som øvde. The Kinks var kanskje det første engelske bandet som spilte heavy-rock, og musikken slo tidlig røtter på Kølabonn. (Vi var flere som var ute på kveldstid, i bakgården, for å lytte når HM øvde.) Hugger Muggers ble et av Norges største band på 60-tallet. 

Ut over 70- og 80-tallet dukket det opp uvanlig mange dyktige band på Kolbotn i ulike sjangere, gjerne med bakgrunn fra en lokal ungdomsskole og/eller fritidsklubb. (En kjent lokal musiker har et så sterkt forhold til sin tidligere ungdomsskole at han har gravd opp en busk der og plantet den hjemme i sin egen hage...) 

Pamparius er hellig verden over

Arve Sakariassen og Morten Jacobsen, (fra Sect og Beems), spilte på 70-tallet med det første store heavy-rock bandet her i landet, Flax. I 1980 var Kjøtt med Helge Gaarder et av de største punk-band i Norge. Turboneger hadde også sine røtter på Kølabonn, og Pamparius Pizza er fortsatt et hellig sted for mange Turbo-fans fra hele verden. 

Black Metal kom med Darkthrone og Mayhem. Legendariske album som "A Blaze in the Northern sky" og "Deathcruch" er innspilt i Creative Studio på Landerud-senteret. (Sofiemyr senter.) Mayhem er et band med en sjelden dramatisk historie, mord og selvmord. Darkthrone og Gylve Fenriss har sluttet å turnere, men de har utgitt 23 album! Et av dem (A Blaze...) har legende-status og er utstilt både på Nasjonalmuseet og på Nasjonal-biblioteket! 

Ole Jørgen Moe er en annen sentral person i dette miljøet. Han har spilt med Aura Noir, Immortal, Gorgoroth, Satyricon m.fl. Sindre Solem er en annen sentral musiker, bl.a. med Obliteration og Nekromantheon. Vi snakker her om band og musikere som vinner Spellemanns-priser opptil flere ganger. Sindre har vært tydelig på at Ole Jørgen og Gylve har vært hans læremestre. Likeledes at støtten fra ungdomsklubber + Christian Lund og Nils Yngve Nilsen har vært viktig. (Jeg har selv opplevd at skole, ungdomsklubb og nærmiljø har vært viktige m.h.t. øvingslokale.) 

Det skal godt gjøres å ikke høre rockemusikk på Kolbotn

Kølabonn har gjennom et halvt århundre opparbeidet seg et navn for rockemusikk, punk, metall o.a. (Ikke minst impulser fra storbyen noen kilometer lenger nord, har nok bidratt her...) Helt siden tidlig på 60-tallet var det rock nede i sumpen, on the Bayuo, i ungdomsklubben i det gamle Samfunnshuset. Nå har Kolben overtatt. Går du en runde rundt Kolben om kvelden skal det godt gjøres IKKE å høre rockemusikk fra en av etasjene. Alle konsertsalene er fullbooket nesten hver eneste dag. - Ikke glem at Sumprock nylig feiret 25 år i sumpen! 

Det er ikke flust med konsert-arrangementer som Hellbotn, men denne musikksjangeren har mange fans som er villig til, og er vant med(!) å reise langt for å høre sine favoritt-band spille. Norsk hard rock-og metall er meget populære i utlandet, og ingen andre norske band tilbys høyere honorarer enn Darkthrone... 

Nå er det nok en gang tid for "Hellbotn": Black Metal på Coal Bottom. Hellbotn er en dyktig arrangør med 10 års erfaring, og de får tak i mange kjente band fra inn- og ut-land. Kolben er jo et av de flotteste kulturhus i Norge, og Hellbotn-kulturen tar de på største alvor, år etter år, og åpner absolutt hele huset. Det gjør også lokale hoteller, for mange av billettene inneholder hotell-pakker. 

Mette og Nicklas Erdal er selve drivkraften bak arrangementet og de får solid hjelp fra nærmere 60 frivillige. Mange av disse har i utgangspunktet nær tilknytning til lokale ungdommer, f.eks. som miljøarbeidere, utekontakt, klubbverter o.a. Nicklas har forresten også en musikalsk karriere bak seg fra metall, - riktignok fra hardcore punk-metall.... 

Powered by Labrador CMS