Slår et slag for flere sykehjemsplasser
– Jeg skjønner ikke hvor de eldre skal gjøre av seg om de blir for syke til å bo hjemme.
På et tidspunkt kunne ikke Inger Furu spise med kniv og gaffel selv. Hun ble en av mange som trengte hjelp fra det offentlige helsevesenet. Hun takker Oppegård kommune for at det gikk bra, men mener fortsatt at noe kan forbedres.
Stor nytte av sykehjemsplass
Nylig skrev ordførerkandidat Cecilie Dahl-Jørgensen Pind ett innlegg i Oppegård Avis om hva Høyre ville gjort annerledes dersom de satt med makta i Nordre Follo kommune.
Med et uttalt mål om å «gjenopprette de 43 plassene som er nedlagt siden 2020 og så må vi øke antallet ytterligere», traff de en nerve hos Furu. Hun er frustrert over den siste tidens prioritering av sykehjemsplasser, når hun selv har hatt så stor nytte av hjelpen hun har fått.
Bjørkås ble redningen
I 2018 kom Furu til Bjørkås sykehjem. Da var hun veldig dårlig, og hadde blitt funnet ute på Tårnåsen hvor hun bodde, etter at naboer hadde ringt ambulanse. Det ble etter hvert for farlig for helsen å fortsette å bo hjemme.
– De var fantastisk flinke til å få meg på beina igjen. Etter en stund parkerte jeg både rullator og krykker, sier hun.
Hun forteller at opplegget minnet om hvordan de jobbet med henne i tiden på Sunnaas, et av Norges største rehabiliteringssykehus. Hun fikk en kontrakt på hjelp med detaljert forklaring på hva hun skulle få hjelp til. Deretter ble planen fulgt opp etter som hun ble bedre.
– Jeg vet ikke om alle fikk en sånn kontrakt, men jeg opplevde at de virkelig ville jeg skulle bli bedre, roser hun det tidligere tilbudet som ble lagt ned.
Mange får bivirkninger av medisiner
– Jeg skjønner ikke hvor de eldre skal gjøre av seg om det blir for syke til å bo hjemme. Jeg synes eldre mennesker som har jobbet i mange år ikke skal oppleve å bli hoppet bukk over når de blir gamle og syke, sier Furu til Oppegård Avis.
Hun poengterer at det ikke er et reelt alternativ å belage seg på pårørende.
– Jeg ser hvor mye min egen sønn må ta vare på meg. Med jobb og barn å ta seg av, må ikke de eldre bli nok et barn som de må ta seg av, argumenterer hun.
For det blir naturligvis mer oppfølgingsbehov ettersom man blir eldre. En av utfordringene man kanskje ikke reflekterer så ofte over, er hvor mange bivirkninger som kan følge med av å bruke mye medisiner.
– Bivirkningene kommer gjerne så gradvis at du tror det skyldes noe annet, forklarer hun.
Tilpass tilbudet etter behovet
Selv om Furu i dag bor på KOMBO (Kolbotn omsorgsboliger), og er fornøyd med leiligheten og at det er kafé der, så stenger denne kaféen klokken 15. Det tilbudet burde vært utvidet, mener Furu.
Hun poengterer at man trenger å spise etter dette tidspunktet også, ikke minst hadde det vært fint med åpningstider også i helgene. Det har hun hørt flere etterlyse, sier hun.
– På Bjørkås fikk vi servert middag to ganger i uka, og da var det i et fellsskap. Det ble også arrangert sommerfest. Vi betalte selv, og det var frivillig å bli med. På KOMBO har Røde Kors sommergrill, og de kommer hit på 17. mai, men det fikk vi ikke vite før en uke før, forteller hun.
Roser kommunen
Nå henger det stadig flere oppslag om arrangementer i heisen på KOMBO også, noe Furu synes er en bra ting.
Hun setter også stor pris på at slike som Pind setter fokus på mangel på sykehjemsplasser.
– Gamle folk som har jobbet hele livet fortjener det, sier hun.
Hun sier at hun opplever at de som jobber på sykehushjem gjør så godt de kan, men hun sier også at hun savner nærheten som var på Bjørkås. Om en ny person skulle ha noe med henne å gjøre, ble personen presentert gjennom en som kjente henne fra før.
– KOMBO er jo et større hus, hvor det kanskje skal ligne litt mer på et sykehus? spør hun.
Furu poengterer at hun vil dra frem Oppegård kommune. De hjalp henne da hun trengte det. Men det kunne de gjøre fordi det fantes en plass hvor hun kunne være, og hun kunne få den hjelpen hun trengte. Derfor håper hun dette også blir en prioritering i kommunen fremover.