Jan Baalsruds plass får ord å gå på
Rundt 400 bokstaver skal males på hellene på Jan Baalsruds plass, for å invitere til aktivitet og stimulere til læring.
Møter du opp på Jan Baalsruds plass fredag formiddag rundt klokken 10:00, kan du se ordfører Hanne Opdan male de to siste bokstavene som en slags symbolsk «snorklipp» for det midlertidige installasjonsprosjektet «Ord i Nordre Follo».
Prosjektleder Anna Lina Toverud vil også være til stede. I en pressemelding skriver kommunen at det tar tid å skape god og levende by, og også gjennomføring av uteromsprosjektet i Kolbotn sentrum vil strekke seg over noen år.
– Som en forsmak på det som skal skje i Kolbotn sentrum, planlegges det et midlertidig installasjonsprosjekt på Jan Baalsruds plass sommeren 2021. Vi har vært i en krevende nedstenging av samfunnet og går mot en sommer der det fortsatt vil være begrensninger i reisevirksomhet. Dette har motivert for å gi torget en installasjon som kan invitere til aktivitet og stimulere til læring, skriver kommunen videre.
Skal utføres av to lokale illustratører
Ifølge kommunen skal installasjonen appellere til alle aldersgrupper fra de minste barna som kun kan kjenne igjen «sine» bokstaver til nysgjerrige voksne som kan more seg over ordspill og sammenhenger.
Prosjektet vil også ha fokus på positive ord for å skape god stemning og håp etter et vanskelig år.
Kommunen har engasjert to lokale illustratører til å utforme en midlertidig «installasjon» på torget, Kristin Roskifte og Svein Størksen fra Kolbotn.
Allerede torsdag morgen skal de sette i gang med installasjonen. Rundt 400 bokstaver skal da males på hellene på Jan Baalsruds plass, på to av feltene mellom amfibenkene og stålkulene foran Kolben.
Les også: Brukte 87,4 millioner på eksterne konsulenter i fjor
Finn ordene-lek
Slik ble forprosjektet beskrevet av de to illustratørene:
«Ord i Nordre Follo» er både tittel og forklaring på prosjektet, som vil bestå av mellom 300 og 400 bokstaver malt på hellene på to av feltene ved lekeapparatene på torget. Det vil være en «finn ordene-lek» i det som tilsynelatende er en ansamling enkeltbokstaver, men ved nærmere ettersyn vil man oppdage mange ord og sammenhenger".
Prosjektet vil ledsages av et notat i form av plakat på stedet samt på hjemmesiden til Nordre Follo kommune, med forslag til måter å bruke installasjonen på.
Les også: Kvikkleire i Oppegård – Kan vi lære noe fra Gjerdrum?
Eksterne konsulenter til 2 millioner
Oppegård Avis har skrevet at pandemien har påvirket næringslivet stort. For å kunne finne ut hva som kan gjøre uterommene i Kolbotn sentrum mer attraktive, har kommunen hyret inn eksterne konsulenter fra konsulentfirmaet Multiconsult og skal betale 2 millioner kroner for dette oppdraget.
Målet med prosjektet er å skape et levende sentrum som tiltrekker seg innbyggere i alle aldre.
– Nå ser både vi, beboere og de som bruker sentrum tydeligere hva som fungerer og hva vi mangler. Vi har et godt besøkt kulturhus, et kjøpesenter midt i sentrum, åpne plasser, parkområder og Kolbotnvannet. Men vi mangler en god sammenheng, helhet og rom, som er tilrettelagt for lek, opphold og samvær, sa ordfører Hanne Opdan tidligere i år.
Les også: 2 millioner til konsulentbistand i Kolbotn sentrum
Flere planer fra tidligere
Det er ikke slik at det er mangel på planer for Kolbotn sentrum. I forbindelse med områderegulering av Kolbotn sentrum i 2017 ble det laget en mulighetsstudie der fire arkitekter presenterte spennende planer for Kolbotn sentrum.
I 2019 ble det laget en plan for utforming av grøntområder og offentlige rom i Kolbotn sentrum, med en oversikt over konkrete tiltak for perioden 2019-2024. Tidligere rådmann har også foreslått å lage en arkitektkonkurranse for en ny bro over Kolbotnvannet.
Les også: Foreslår arkitektkonkurranse for ny bro over Kolbotnvannet