GLEDER SEG: Bibliotekar Hans Martin Enger håper mange tar turen til biblioteket under Litteraturfestivalen!

Klart for litteraturfestival!

De neste to helgene blir det litteratur-bonanza i vårt lokale bibliotek. Sjekk alt som skjer!

Lørdag den 21. oktober er det klart for Litteraturfestivalen på Oppegård bibliotek, og her er det litt av hvert som skjer! 

– Bli med på et dypdykk i språkets verden på jakt etter dets betydning for identiteten vår. Alle arrangementene er gratis, opplyser bibliotekar Hans Martin Enger.

Les også: Megamoro med brettspillkveld på biblioteket

På grunn av begrenset plass bør du likevel oppsøke biblioteket og ta med deg billetter til det du vil få med deg.

– Lørdag 28. oktober anbefaler vi full pakke, men du kan også velge deg ut enkeltarrangementer. Arrangementene er støttet av Fritt Ord, opplyser Enger. 

Variert program fra dag én

Det er mye som står på plakaten under arrangementet. Lørdag 21. oktober er det klart for boklansering og utstillingsåpning klokken 12.00 for utstlilingen  «Samsang». med Ellen Linde-Nielsen, Irene Amundsen og Tordis Ørjasæter

KLAR FOR Å LESE: Bibliotekar Hilde Sjølset får med seg Kussay Alkhaldi fra Syria på den tospråklige fortellerstunden.

Kommunikasjon gjennom språk og kunst står sentralt i denne utstillingen. Gjennom ord og bilder vises hvordan det kan føles å være funksjonshemmet, ha et funksjonshemmet barn og litt om søskenforhold.Ellen Linde-Nielsen viser malerier og tegninger, og cp-rammede Irene Amundsen viser sine malerier.  Tordis Ørjasæter presenterer sin nye bok om temaet, et tema hun har vært opptatt av helt siden sin første bok, "Boka om Dag Tore" (1976), om å leve med et psykisk utviklingshemmet barn, opplyser Enger. 

Les også: Sommerles sprengte alle rekorder i år!

Klokken 13.00 er det klart for Flerspråklig fortellerstund med Hilde Sjølset og Kussay Alkhaldi

– Fortellerstund foregår på både norsk og arabisk – samtidig. Bli med inn i en spennende fortelling der du henger med bare du kan ett av språkene. Fjorårets flerspråklige fortellerstund var stappfull, så skaff billett for å være sikret plass. Hilde Sjølset er barne- og ungdomsbibliotekar ved Oppegård bibliotek, og Kussay Alkhaldi bor i Oppegård, og kom som flyktning fra Syria, opplyser Enger. 

Mange opplevelser også neste helg

KOMMER: Adel Khan Farooq.

Så går det en uke til de neste arrangementene, og fredag den 27. oktober er det klart for  «Ungdom og språk» klokken 12.00.

Å være ungdom er å forsøke å finne seg selv. Språket er en viktig identitetsskaper vi bruker både bevisst og ubevisst for å vise hvem vi er og hvem vi hører sammen med. Ingunn Ims har bidratt til den populære språkutstillingen «Oslo sier.

– Språk i byen» og den landsdekkende undersøkelsen «Rom for språk?» høsten 2015, som gir innsikt i hvordan elevenes flerspråklige kompetanse forvaltes i skolehverdagen. Tommy Sørbø er forfatter, kunsthistoriker og dramatiker, opplyser Enger. 

Lørdag den 28. oktober blir en skikkelig knalldag! Klokken 11.30 blir det filmvisning med filmen «Den norske islamisten». Deretter blir det bokbad med Adel Khan Farooq klokken 12.30. 

Les også: Biblioteket mot strømmen

– Våren 2017 ble Adel Khan Farooqs dokumentarfilm  «Den norske islamisten» vist på NRK Brennpunkt. Over flere år intervjuet han Ubaydullah Hussein og kom svært tett på ham. Filmen viser blant annet hvordan Hussein rekrutterte norsk ungdom til tjeneste for IS i Syria. Farooq har også skrevet romanen «Mine brødre» som skildrer det samme miljøet. Bokbader er Intern bokbader, opplyser Enger. 

KOMMER OGSÅ: Kyrre Andreassen.

Klokken 13.30 blir det lunsj med salg av baguetter og kaffe, før det blir nytt bokbad med Kyrre Andreassen klokken 14.00. 

– Kyrre Andreassen utga i fjor brageprisnominerte «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges». Boka er skrevet på drammensdialekt. Hva gjør det med en bok når skriftspråket ikke følger offisielle skriveregler? Bokbader er forfatter og tidligere leder av forfatterforeningen Sigmund Løvåsen, sier Enger. 

Etter salg av vin og mineralvann klokken 14.40, blir det panelsamtale om språk og identitet klokken 15.00. 

Les også: Luftig feiring for BUA - ett år med utlånsglede!

– «Språk og identitet» avsluttes med en samtale ledet av litteraturviter Maria Alnæs hvor Kristin Fridtun og Toril Opsahl deltar. Hva gjør språket med oss? Hvordan vil språket utvikle seg?Fridtun er skribent og  sakprosaforfatter. Blant mye annet ivrer hun for at pronomonet «hen» skal inn i dagligtalen, fordi for mange kan både «hun» og «han» være feil. Opsahl er språkforsker og blant annet kjent fra Språkteigen i NRK radio, opplyser Enger.

Dermed er det bare å glede seg og ta turen til de mange flotte arrangementene i dagene som kommer!

Powered by Labrador CMS