Ensom overlevelse bak en glassvegg
Hva gjør man når man plutselig er avsondret fra omverden i dystopiske omgivelser uten annet selskap enn en hund, ei ku og en katt?
Hver uke anbefaler dyktige fagfolk god litteratur på oavis.no. Målet er å tipse våre lesere om bøker du kanskje ikke visste at du burde lese. Ukens bok handler om fysisk isolasjon, handlekraft og en dystopisk virkelighet. Den kom to år etter Berlinmuren ble bygget, og har blant annet inspirert forfattere som Stephen King.
Veggen
av Marlen Haushofer
Anbefalt av Kristin
Det er april. En kvinne er på besøk i kusinens jakthytte i Alpene et par dager. En kveld skal kusinen og mannen hennes ned til landsbyen en tur, mens kvinnen blir igjen i hytta. Når morgenen kommer, er vertskapet ennå ikke tilbake kommet tilbake.
Kvinnen går for å se etter dem, sammen med hunden Luchs. Luchs løper i forveien, men kommer klynkende tilbake med blødende snute. En spettmeis dukker opp, pipende og hardt skadet. Hva skjer der framme?
Glassvegg
Mellom jakthytta og den øvrige verden har det vokst fram en usynlig og ugjennomtrengelig glassvegg. Bak glassveggen kan landsbyen skimtes. Skikkelsene der er fastfrosset i sine bevegelser. Røyken fra pipene har avtatt. Det er helt dødt der utenfor veggen. Kvinnens oppgave blir nå å holde seg og Luchs i live, med de ressursene hun har til rådighet.
I hytta finnes det – enn så lenge – mat, fyrstikker og våpen. Dyr trekkes mot jakthytta og dens beboere. Både Katten og kua Bella blir en del av den lille familien, og alle prøver å overleve ut ifra sine artsspesifikke forutsetninger. Først etter lang, lang tid stiller kvinnen seg spørsmålet: hvorfor?
Dystopi og feminisme
«Veggen» er full av symbolikk. Separasjon fra omverdenen er et klassisk tema. Skildringene av forholdet mellom menneske og dyr er respektfull. Boka er sterkt feministisk.
Den passer for deg som vil lese om alle disse tingene i en bevegende dystopi.