KOLBEN: Bibliotekarene Kristin, Unni, Sara, Frank og Hans Martin anbefaler bøker i alle regnbuens farger i anledning pride.

– Vi feirer skeiv kjærlighet, mangfold og fellesskap

Juni er farget i regnbuens farger i anledning Pride, som er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold, og med fokus på like rettigheter og menneskeverd. Og bibliotekarene på Kolben serverer også i år en mangfoldig lesetipsliste.

Publisert Sist oppdatert

– Vi feirer skeiv kjærlighet, mangfold og fellesskap, sier Kristin Myklebust, som er bibliotekar på biblioteket i Kolben.

– Hos oss finner du bøker og filmer som på ulike måter tar opp kjønnsnormer, identitet, kjærlighet og familierelasjoner, og som minner oss om viktigheten av å fortsette kampen for aksept og inkludering.

Ikke bare for skeive

Hun og flere av de andre bibliotekarene har i anledning pride satt sammen en skikkelig spennende pakke med gode bokanbefalinger. 

Og dette både kan og bør leses av alle, for det handler i stor grad rett og slett om god litteratur.

Her er årets regnbueanbefalinger

Ungdomsbøker for alle aldre, en tegneserieroman, den første store norske  familieromanen om to mammaer, og en oppvekstroman fra et begravelsesbyrå, denne lista har noe for enhver:

Den andre moren 

av Tina Åmodt 

Anbefalt av: Unni 

Silje Marie er gift med Helene. Sammen har de sønnene Olav og Henry. Helene og barna reiser på ferie, og Silje Marie blir igjen i huset som skal pakkes midlertidig ned og klargjøres for oppussing. Hun føler uro rundt de valgene hun og Helene har truffet. Hvilken retning vil livet deres ta? Og hun tenker den forbudte tanken om at hun opplever ulik tilknytning til sine to barn. 

Dette er en roman om motsetningene som finnes i et menneske, om en mor i krise, som er utro og tvilende. I alt kaoset mener Silje Marie å finne svaret i biologi. Boken treffer som et knyttneveslag, og kan nok oppleves som ubehagelig. Setninger og avsnitt i boken er innimellom så velskrevne, eller intense, at man bare må stoppe opp og puste litt. 

Passer for de som liker å lese om familierelasjoner. Dette er trolig den første store norske lesbiske familieromanen. 

Kanskje du også vil like «Det blir aldri lyst her» (2014) av samme forfatter og «En velskapt pike» av Pia Edvardsen (2024). 

Fordelene med å være veggpryd

av Stephen Chbosky 

Anbefalt av: Hans Martin

«Resten av skoleåret behandlet lærerne meg annerledes og ga meg bedre karakterer selv om jeg ikke ble noe flinkere. Skal jeg si hva jeg tror, tror jeg at jeg gjorde dem nervøse.» 

Få bøker skildrer den fantastiske, uutholdelige, sprudlende, triste og eksistensielle overgangen fra ungdom til voksen bedre enn kultromanen Fordelene med å være veggpryd. 

Charlies beste og eneste venn har ganske nylig tatt livet sitt, og nå skal Charlie begynne på High School. Som bokas tittel tilsier, er hans eneste ønske å gå i ett med veggen, og bli så lite involvert og lagt merke til som mulig. Det er imidlertid ikke lett når han blir trukket inn i gjengen rundt det gnistrende og forførende søskenparet Patrick og Samantha, kalt Sam. 

Det er alt det som skjer med denne vennegjengen som gjør boka så god. Ta Patrick og hans kjæreste Brad for eksempel, fotballspilleren med den homohatende og voldelige faren. Det er provoserende å se hvor ond og destruktiv omverdenen kan være, og det er ikke vanskelig å forstå at Brad helst vil holde forholdet hemmelig. Kontrasten til Patricks utilslørte åpenhet skaper sterke spenninger. 

Verken Brads forsøk på å holde ting skjult, eller Charlies forsøk på å være veggpryd, kan lykkes i lengden. For alt kan ikke holdes nede, følelser siger til overflaten, livet skjer og mennesker påvirker og former hverandre, enten vi vil eller ei. 

Fordelene ved å være veggpryd er en av klassikerne blant «coming of age»-bøkene, mer enn 25 år etter at den kom ut. 

Last night at the Telegraph Club 

av Malinda Lo 

Anbefalt av: Sara

Last Night at the Telegraph Club er en historisk ungdomsroman som tar leserne med til 1950-tallets San Francisco. Gjennom øynene til 17 år gamle Lily Hu, en kinesisk-amerikansk jente, får vi et dyptgående innblikk i en turbulent tid preget av identitetskriser og samfunnsendringer. Lily navigerer mellom det å være kinesisk og amerikansk, og samtidig oppdager hun sin egen seksuelle identitet. Fascinert av en lesbisk klubb i Chinatown blir hun kjent med en verden av skeiv kjærlighet og motstand, som utspiller seg under dekke av dragshows for turister. 

Denne romanen passer perfekt for ungdom og unge voksne som er interesserte i historier om identitet, mangfold og historie. Jeg synes også at voksne vil kunne sette pris på og lære av denne boken! Det er helt fantastisk hvordan bøker som dette kan gi deg innblikk i liv som du aldri ville ha opplevd selv. 

For lesere som likte «Last Night at the Telegraph Club» anbefaler jeg «Girl, Woman, Other» av Bernadine Evaristo og «The Seven Husbands of Evelyn Hugo» av Taylor Jenkins Reid. 

Kunsten å være normal 

av Lisa Williamson

Anbefalt av: Frank

 David Piper er 14 år, og han har et dypt ønske om å bli jente. Familien hans vet ingenting, men han har fortalt det til sine to beste venner. David blir hakket på av klassens bølle og om David skulle gjøre alvor av å begynne et nytt liv som jente, kan han forestille seg hva som venter ham av ekstra oppmerksomhet på skolen. 

David har en bok hvor han skriver ned sine mest personlige tanker. En dag blir han overmannet av bølla som åpner boken og begynner å lese høyt fra den. Men plutselig får bølla et hardt slag midt i ansiktet, og knekker sammen. Han som slår er Leo Denton, en ny gutt på skolen. 

Leo bærer på sin egen hemmelighet, som ligner på Davids. Dette er en sterk ungdomsroman om to transseksuelle ungdommer med hver sine forsvarsmekanismer, og et håp om å bli så normale som mulig.

Gender Queer 

av Maia Kobabe

Anbefalt av Kristin 

 Gender Queer er en selvbiografisk tegneserieroman av amerikanske Maia Kobabe (f. 1989). Forfatteren er skeiv, biseksuell og ikke-binær, og tegner og forteller om sin egen oppvekst, full av spørsmål knyttet til kjønn og identitet. Historien beveger seg i en troverdig, forvirrende, sårbar og på alle måter broket linje gjennom barndom, ungdom og ungt voksenliv. Kobabe beskriver hvordan alle personene i omgivelsene er med i en læringsprosess, ikke bare den som er skeiv. De skrev boka for å gjøre det lettere for unge mennesker å forstå seg selv, og ikke minst for å finne et språk som forklarer hvem de er. Boka har blitt hyllet av mange, men skremmende nok er det også en av USAS mest forbudte bøker. På slutten av boka står det en vakker dedikasjon til Kobabes foreldre: 

«Selv om jeg har strevd med å være datteren deres, er jeg så, så glad for at jeg er barnet deres.» 

Les Gender Queer, og bli litt klokere. 

BIBLIOTEKET: Kristin, Frank, Hans Martin, Unni og Sara ved en av flere utstillinger av skeive bøker som står fremme nå ut juni.

Husfred 

av Alison Bechdel

Anbefalt av: Kent

Alison vokser opp i en dysfunksjonell familie. Faren til Alison driver familiebedriften; et begravelsesbyrå. Han er en emosjonelt distansert perfeksjonist og bruker all sin tid på å restaurere familiens viktorianske hjem. Når Alison flytter hjemmefra oppdager hun at hun er lesbisk og at faren har levd hele sitt liv som homofil i skapskjul. Faren dør brått og Alison mistenker at det ikke var en ulykke.

I denne grafiske selvbiografien utforsker Bechdel sin oppvekst og sin relasjon til sin far; hennes rolle som maskulin jente i en familie styrt av en dominerende og feminin farsfigur som har levd et dobbeltliv. Boken er en meditasjon over død, skam og savn. En ærlig hedring av et liv levd kontrastert mot et liv ikke levd; om å være tro mot seg selv og de man er glad i før det er for sent.

Bechdel bruker rikelig med litterære referanser, fra gresk mytologi til Proust og Camus, for å speile og kontrastere handlinger, følelser og personligheter. Boken er et glimrende eksempel på hvordan vi kan bruke litteratur for å forstå og bearbeide våre opplevelser og erfaringer.

Les også Gender Queer av Maia Kobabe eller se TV-serien Seks Fot Under.

Powered by Labrador CMS