Klare for det grønne skiftet
De lokale eiendomsutviklerne Paal og Ulla Gundersen har stått bak flere av Oppegårds største utbyggingsprosjekter. Nå er kjøperne mer kvalitet- og miljøbevisste enn noen gang.
Kjenner du til boligprosjekter som Odlo, Dalens Hage, Sentralen eller Roof Gardens på Myrvoll? Disse, og flere andre prosjekter, er signert Paal og Ulla. Rettere sagt er de signert selskapet Bolig & eiendomsutvikling AS, som ekteparet eier sammen med Hans Olav Bjerketvedt.
De siste 20 årene har de nytt godt av en ukuelig optimisme i markedet for nye boliger, men nå er det ting som tyder på at toppen foreløpig er nådd. Pandemien har nemlig også ført med seg noen uventede bivirkninger i boligmarkedet. Den aller viktigste er råvareprisen.
– Råvareprisen på materialer har steget kolossalt i korona-perioden. Blant annet er det 60 til 80 prosent økning på treverk, og det er nesten det samme for stål og aluminium. Det er dramatisk, begynner Paal Gundersen.
Knapphet på råvarer
Prisøkningen skyldes først og fremst knapphet på råvarer. Det er det tre hovedforklaringer på: Sykdom på trevirke fra Canada, logistikkproblemer og et ekstremt høyt aktivitetsnivå i byggebransjen i Kina.
Resultatet er at det i 2021 kostet 10 prosent mer enn året før å kjøpe materialer for å bygge en blokk. For en enebolig bygd av tre er det enda større vekst. Der har byggekostanden økt med 20 prosent det siste året.
– Det er en grense for hvor mye man kan legge på prisen også da, sier Ulla, på spørsmål om hvem som tar regningen.
Nerve i markedet
Kombinasjonen knapphet på råvarer og krevende logistikk har ført til en faktisk usikkerhet rundt hva man får tak i av materialer. Nerven i markedet er merkbar.
– At det er økte priser og økt nerve i entreprenørbransjen gjør at utviklere som oss, skrinlegger prosjekter om dagen. Vi tror det er en grense for hvor mye mer sluttbrukeren er villig til å betale. Frem til sommeren 21 klarte vi å regne det hjem, men vi merker et slags foreløpig metningspunkt, sier Gundersen.
Ny normal
– Alle som har drevet med dette, har lenge tjent godt i alle ledd. Men kanskje må man også kollektivt skru ned forventningene til fortjeneste i alle ledd, sier Paal.
Han sier det veldig raskt har etablert seg et nytt kostnadsnivå. Spørsmålet er bare hvor mange som vil og kan være med på «hamsterhjulet» i boligmarkedet.
– Tidligere kunne vi bygge for 40.000 per kvadratmeter her ute og selge for kanskje 70.000. Det skjer ikke lenger. Byggeprisene har skutt i været og i sentrum her kan salgsprisene fort gå opp mot 100.000 per kvadratmeter. Det må folk kanskje smatte litt på, sier Ulla og Paal.
Mange vil ha ny bolig
Selv om også prisene på brukte boliger har steget jevnt, er det nye objekter som har økt mest. Ulla tror hun har en forklaring.
– Det er ikke til å legge skjul på at det kan være store standardforskjeller mellom en ny og gammel bolig. Og det er faktisk ikke alle som ser sjarmen i å skulle pusse opp. Med en ny bolig får du det freshere, du får tettere og mer miljøvennlige bygg og mer forutsigbare kostnader, sier Ulla.
Grønt skifte
Det grønne skiftet har omsider kommet til boligmarkedet også, ifølge eiendomsutviklerne.
– Vi begynte å snakke om det på 90-tallet, men det er først nå det har skjedd noe med hva folk faktisk velger. Vi ser nå for første gang en betalingsvilje for å velge bærekraftig eller grønt, selv om det er dyrere, sier de to, som selv har blitt sertifisert Miljøfyrtårn.
Ulla fortsetter.
– Folk, og da særlig de litt yngre, er opptatt av hvilket avtrykk de etterlater seg i boligmarkedet. Det holder ikke med solforhold, parkeringsplass og kort vei til butikken lenger. Folk er opptatt av mer dyptpløyende detaljer som bergvarme og solceller.
– Fikk Ulla på kjøpet
Historien om BEU er en suksesshistorie fra eiendomsmarkedet. Det er også historien om Paal og Ulla.
Paal startet firmaet i 2000 sammen med en kompis, og hadde kontor i Moss. Året etter gikk turen til Kolbotn for å kjøpe en tomt. Tilfeldighetene ville det til at megleren fra Postbanken eiendomsmegling var en viss Ulla.
– Jeg kjøpte tomten og fikk Ulla med på kjøpet, ler han.
I 2011 flyttet de til gamle Oppegård og «resten er historie».
– Hva er så drømmeprosjektet?
– Vi har veldig lyst å bygge noe her i Kolbotn sentrum, men det viktigste og beste er prosjekter hvor det åpenbart blir godt å bo for kommende generasjoner. Jeg er sikker på at Myrvoll blir et slikt sted, hvor vi har vært med på å skape en «ny bydel». Det er vi stolte over, sier de to.