LOKALT NÆRINGSLIV

STORKOSER SEG MED HÅNDVERK: Maria Grewe har laget mange hageskulpturer i løpet av de siste fem årene, og interessen for denne hobbyen blir bare større og større.

Kort vei fra hobby til næring

I fem år har Maria Grewe fra Ødegården laget japansk-inspirerte hagelykter av betong. Det som startet som hobby bringer nå frem inntekter.

Publisert Sist oppdatert

Maria Grewe, som bor med familien i Harald Hårfagres vei på Ødegården, kom til Norge fra hovedstaden Minsk i Belarus (Hviterussland) for 22 år siden. Til daglig jobber hun i et reisebyrå, mens på fritiden driver hun med ekte håndverk.

JAPANSK-INSPIRERT: Hagelykten Oki-doro.

– Som barn var jeg alltid glad i å forme trolldeig og lage store bilder av tekstiler, sier Grewe.

I snart fem år har hun drevet med en ny hobby, som handler om å lage hageskulpturer av betong, og interessen for den blir bare større og større.

PAGODE: Tasōtō-pagode med tre etasjer.

Asia-inspirert

– Jeg har reist mye i Asia og er veldig glad i asiatisk hageskulptur, og da særlig i hagelyktene fra Japan og andre asiatiske land. Siden jeg ikke fant noen av de skulpturene jeg ønsket i norske butikker, prøvde jeg å lage mine egne skulpturer av betong, sier Grewe.

Etter å ha lært teknikkene og sett det vellykkede resultatet, begynte hun å lage hagelyktene for salg.

– Jeg la ut flere hagelykter på Finn.no og oppdaget fort at disse falt i smak hos mange. Det er også hyggelig å se at nordmenn med asiatisk bakgrunn er blant mine kunder. Når jeg får slike bestillinger, tar jeg det som en kompliment og føler at jeg lager disse skulpturene på en riktig måte, sier Grewe.

Hagelykter og pagoder

Dette ga mersmak. Det som startet som hobby bringer nå frem inntekter. For tre år siden opprettet Maria Grewe et firma, Dewberry Garden, men hun innrømmer at mesteparten av hagelyktene selges via Finn.no.

STOLT: Denne hageskulpturen er Maria Grewe veldig stolt av. – Jeg har jobbet med den i ett år, sier hun.

Siden den gang har Maria investert i mange ulike støpeformer for å kunne lage flere ulike varianter av hagelyktene. Ifølge Grewe tåler hennes skulpturer frost og er laget for norske forhold, med betongen som forsterkes med armering.

– Jeg har laget mange japansk-inspirerte hagelykter i ulike former og størrelser siden den gang. Noen er også Bali- og Thailand-inspirerte, og ser ut som templer/ pagoder med flere "etasjer". Jeg driver også med utforming av små bonsai, og lager små dekorasjonsfigurer og broer av betong som kan settes opp ved siden av disse miniatyrtrærne, sier hun.

Tidkrevende

– Jeg driver med dette ikke hver dag, men når jeg har tid og lyst, så det kan ta fra tre uker til ett år å produsere en hagelykt, sier Grewe.

De minste av hennes skulpturer er på en størrelse med en valnøtt, mens de største er 80 centimeter i høyden.

– Hagelyktene har forskjellige navn i Japan. De små kalles for Oki-doro og plasseres vanligvis ved vannet. De som står på sokkel kalles for Tachi-doro og fremstiller en hieroglyf som betyr "å bringe lykke", sier Grewe, mens hun viser frem sine kreasjoner av betong.

Powered by Labrador CMS