MYE FOLK: Det var mange fra lokalbefolkningen som tok turen til beredskapssenteret på lørdag.

– Det er også lyden av beredskap

Slik forklarer politiet hva som skjer når naboene til beredskapssenteret hører helikopterstøy.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag var åpen dag på Politiets nasjonale beredskapssenter på Taraldrud, og det var lite å si på oppmøtet. Ansatte sto klare med boller, kaffe og saft, og det var fullt av folk, klare for å få en omvisning på senteret de hadde hørt så mye om og fra, men så langt ikke sett.

Vil vise frem senteret

Apropos hørsel, senterets forventende støymengde ble heftig diskutert før det i det hele tatt ble bygget. Mange i lokalbefolkningen engasjerte seg også i den lokale organisasjonen Stopp Støyen, og senteret er fortsatt omstridt i lokalbefolkningen.

Dette inntrykket har politiet lyst til å endre.

– Vi har en interesse av å vise fram, spesielt til naboer, hva det egentlig er som er bygget på området. Det har vært mye snakk om støy og hvilke utfordringer dette senteret ville gi for naboer, og nå håper jeg vi klarer å gi et bilde på hva det egentlig er som er bygget her, sier Martin Strand, politiinspektør ved PNB.

VILLE VISE FREM: Martin Strand, politiinspektør ved PNB, var på tilbudssiden på lørdag.

Mange besøkende

Folk strømmet gjennom senterets porter fra klokken 11, og fikk blant annet se og høre om helikoptrene og skytebanen. Mange av barna fikk sjekke ut en politibil, og i hinderløypen på senteret snakket vi med familien Fjell Narvesen.

– Det er kult å se hvordan politiet har det på beredskapssenteret og se hvordan de har øvelsene sine og sånt, sier Ragna Fjell Narvesen.

Hun og broren Konrad går på Tårnåsen skole, og hører det av og til når helikoptrene flyr. De er likevel positive til senteret, og på spørsmål om det er plagsomt, kommer det et kontant nei.

I HINDERLØYPA: Ragna og Konrad Fjell Narvesen, og faren Stein Erik Narvesen koste seg i hinderløypa på beredskapssenteret på lørdag.

Tenker dere at det er viktig at politiet har et beredskapssenter?

– Ja, de må trene, må de ikke det? spør pappa Stein Erik Narvesen.

POPULÆRT: Politiets hinderløype var det mange som ville teste seg i.

Viktig

Anne Brit Lilletun Johansen tok også turen til åpen dag sammen med barnebarnet Marie, og var en av mange som fikk høre om helikoptrene av politiinspektør Hilde Straumann.

– Vi bor sånn til at vi ser og hører helikoptrene, så det er morsomt å se dem på nært hold, sier Johansen, som ikke plages nevneverdig av dem.

Også hun har forståelse for at beredskapssenteret ligger der det ligger.

– Det er viktig at vi har et i Norge, og den plasseringen her skjønner jeg veldig godt at de vil ha. Det er sentralt, og trygt for oss som bor her, mener Lilletun Johansen.

BESØK FRA BERGEN: Anne Brit Lilletun Johansen tok med seg barnebarnet Marie Lilletun Botnevik til senteret, som var på besøk fra Bergen.

Støy

– Vi har ikke noen utfordringer med skytestøy og annet som vi driver på med, men det er en del som synes helikoptertrafikken vår er krevende, og det har vi veldig forståelse for, sier politiinspektør Strand.

Hilde Hognestad Straumann sto ved helikoptrene og snakket med de besøkende, og hadde også forståelse for dette. Hun forklarte at de får noen klager på støy, men at de prøver å fly der det ikke plager folk.

– Vi håper jo også at folk kan tenke at når de hører helikoptrene, så er det også lyden av beredskap, det er lyden av at folk blir redda, og det er også lyden av at folk blir fanget, slik at vi får et tryggere samfunn, forklarer Straumann.

BRÅK ELLER BEREDSKAP?: Støy fra helikopterne er også lyden av beredskap, forklarte Hilde Hognestad Straumann.

Vi snakket også med Dag Rieber, som er akustiker, og var med på å planlegge senteret.

– Mange trodde jo at det skulle bli helt forferdelig, men nå i praksis, det er jo ikke støy, når du nesten ikke klarer å oppfatte at det foregår. Det som lager mest lyd, er eksplosivene, når de sprenges fro å knuse vinduer for å øve på å gå inn i bygninger, og det kan man høre noen steder. Særlig oppe på Bjørndal, men den smellen du hører da, er akkurat like høy som når du smeller igjen en bildør 10 meter unna, sier Rieber.

Han forklarer også at det folk hører mest av, er helikopterstøy, men at det ikke kun er politiet som er ute og flyr. Både Forsvaret og private aktører flyr en del i området.

– Jeg tror politiet får skylda for ganske mange helikopterflyvninger som ikke er politiet, ler han.

Skal bistå

På senteret trener de masse på skyting og å nøytralisere bygg. De som er på senteret for å trene, er i tjeneste, som betyr at hvis det skjer noe, rykker de rett ut.

– Hadde det ligget et annet sted, hadde det betydd at de bare hadde trent når de var her, og at de bare hadde vært i tjeneste, men nå kan de gjøre begge deler samtidig, sier Rieber.

Politiinspektør Strand er klar på hva deres oppdrag er.

Oppdraget vårt er jo terror og alvorlig kriminalitet. Vi er en enhet som skal bistå alle politidistrikt i Norge når de har utfordrende situasjoner, sier Martin Strand.

Rykket ut

En slik situasjon oppsto i forrige uke da en mann i Kongsberg drepte flere med pil og bue, og da rykket de ut fra PNB.

– Vi kom oss ut dit, men nå greide lokalt politi å få kontroll på situasjonen før vi kom til stedet, forklarer Strand.

Powered by Labrador CMS