Økt helikopterstøy i to uker
To netter på rad fikk politiet en rekke meldinger om helikopterstøy på Sofiemyr og Tårnåsen.
Ifølge Jessica Marks som twitret om hendelsen til politiet var det snakk om fire-fem runder hvert femte minutt med nærgående helikopter over Kolbotnvannet rundt klokken 01:00 natt til onsdag.
Det var militære helikoptre på stedet. Dette får vi bekreftet av major Stig Morten Røstad i Forsvaret.
– Mandag denne uken har Forsvaret satt i gang med militærøvelse på Østlandet, sier han.
I to uker vil det nå foregå militær øvingsaktivitet med helikopter på Østlandet med øvingsområder i Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Flygingen vil forekomme på kvelds- og nattetid, og vil vare frem til fredag 10. september.
– Publikum i berørte områder vil måtte påregne økt helikopterstøy kveld og natt i perioden øvelsen varer, sier Røstad.
Framtidig virkelighet?
Det var flere som klaget på voldsom helikopterstøy de to siste nettene. Selv om øvelsen er en del av et årlig treningsprogram, ifølge Morten Røstad i Forsvaret, har flere innbyggere vist sin bekymring.
Nattesøvnen til de lokale aktivistene i Stopp Støyen har også blitt forstyrret. «Hvis dette blir den framtidige virkeligheten ved beredskapssenteret på Taraldrud, bør de snarest finne et annet sted å legge helikopterplassen», skrev de på Twitter.
Paal Sjøvall i Stopp Støyen påpeker at Forsvarets øvelse med helikoptre ikke kan direkte sammenlignes med støyen den normale trafikken fra Taraldrud helikopterplass er lagt opp til.
Les også: Lover godt airmanship
Manglende informasjon til innbyggere
Det står klart i konsekvensutredninger at befolkningen på Bjørndal vil oppleve å våkne opp på natten av helikopter fra Taraldrud og at det anbefales å lukke vinduer.
Paal Sjøvall, Stopp Støyen
– Dessverre har Forsvaret informert for dårlig, slik at mange innbyggere hadde dårlige opplevelser på natten av deres øvelser. Politiet vil jobbe nært med befolkningen for å unngå ekstra støy rundt støyen. Det står derimot klart i konsekvensutredninger at befolkningen på Bjørndal vil oppleve å våkne opp på natten av helikopter fra Taraldrud og at det anbefales å lukke vinduer, sier han.
Stopp Støyen tror prosjektet vil måtte regne med ikke ubetydelige utgifter i ettertid når det gjelder håndtering av støy.
– Det er nærliggende å trekke paralleller til de tiltak Follobanen måtte gjøre både med kontinuerlig støymålinger, tilleggsutredninger rundt støy og omfattende avbøtende tiltak på boliger, med nye vinduer, isolering av tak, balansert ventilasjon og ny støyskjermet uteplass. Verdens raskeste statlige reguleringsplan som Paul Torgersen, prosjektsjefen for beredskapssenteret, sa det så fint har hoppet bukk over noen utfordringer, sier Sjøvall.
Strenge støyreguleringer
Da statsminister Erna Solberg besøkte anleggsområdet til beredskapssenteret på Taraldrud forrige uke, beroliget hun innbyggerne og lovet at det skulle gjøres støymålinger for å se hvordan helikopteraktiviteten skulle bli fremover.
– Støyreguleringen er streng, så det skal gjøres støyreduserende tiltak, sa hun til Oppegård Avis.
Støyreguleringen er streng, så det skal gjøres støyreduserende tiltak
Erna Solberg, statsminister
– Hvordan kan regjeringen sikre at hensynet til lokalbefolkningen blir ivaretatt når det gjelder støy fra beredskapssenteret?
– Det er gjort strenge støyreguleringer her, faktisk strengere enn de som plan- og bygningsloven i utgangspunktet setter. Politiet har også vært tydelige på at støyen skal minimeres. Samtidig må vi ha noen felles funksjoner i vårt samfunn, og de må plasseres et sted. I Oslo-området er det viktig for politiet å ha nærheten til Oslo, at det er lett å komme til, også for de funksjonene de skal fylle, og da er det nesten ikke noe annet sted å velge. Det er ofte slik at man ikke vil ha en rusinstitusjon eller en barnevernsinstitusjon eller en stor kommersiell aktør i nærheten av sitt boområde, men disse samfunnsfunksjonene må være et sted, sa statsministeren til Oppegård Avis.