Her er våre tilfluktsrom
Forhåpentligvis trenger du aldri å bruke denne informasjonen, men skulle Nordre Follo få behov for beskyttelse av sivilbefolkningen, er dette stedene du må merke deg.
Vladimir Putins invasjon i Ukraina fortsetter i skrivende stund med uforminsket styrke. I hovedstaden Kiev har mange innbyggere søkt beskyttelse under jorden, i tilfluktsrom. Per nå er det særdeles lite som tyder på at Norge og innbyggerne i Nordre Follo skal bli involvert på noe vis.
Krigens premisser kan imidlertid endres raskt, og vi har derfor vært i kontakt med Nordre Follo kommune om hvilke muligheter vi som innbyggere har, dersom vi mot formodning skulle trenge beskyttelse.
Fagsjef i Nordre Follo kommune Espen Hallan er først og fremst krystallklar i sitt budskap om at folk ikke skal være redde, og heller fortsette å leve som normalt.
– Det er viktig å understreke at trusselsituasjonen ikke er endret – folk kan leve som normalt. Det bør være budskapet, sier han til Oppegård Avis.
To offentlige rom
Tilfluktsrom er permanente vernerom som har som mål å redusere omfanget av skader på befolkningen som følge av krigshandlinger.
I Nordre Follo er det den kommunale avdelingen Eiendom og Bydrift som har det daglige ansvaret for tilfluktsrom som eies av kommunen. Denne typen tilfluktsrom finnes det faktisk bare to av i hele Nordre Follo kommune.
– Offentlige tilfluktsrom er permanente anlegg for alle. I vår del av kommunen har vi to slike anlegg. Greverud Fjellhall og Langhuset på Langhus, forteller Espen Hallan, fagsjef i Nordre Follo kommune.
De nærmeste alternativene ut over våre egne kommunegrenser er Holmlia senter, fjellhallen under Mortensrud senter og under Ås rådhus.
Plass til 8.000
I tillegg til de offentlige alternativene, finnes det også en rekke private tilfluktsrom som er plassert i ulike offentlige og private bygg, beregnet på de som oppholder seg i bygningen. Det kan for eksempel være beboere på sykehjem, elever på skoler, beboere i boligblokker osv.
Oppegård Avis har ikke oversikt over hvor de ulike private alternativene finnes, men ifølge Hallan ligger kommunens totale kapasitet (bygg som det offentlige enten drifter eller eier) på drøye 8.000 personer. Det inkluderer plass til rundt 2.400 på Greverud og cirka 320 på Langhuset.
Sivilforsvaret drifter
Kommunen er eier av de to lokalene nevnt over, men det er sivilforsvaret som har ansvar for bruk og drift i en beredskapssituasjon.
– De offentlige tilfluktsrommene er konstruert og utstyrt i henhold til de krav som gjaldt på det tidspunkt de ble bygget, sier Hallan.
Skulle det, en eller annen gang, komme til det punkt at vi i Nordre Follo har behov for evakuering og beskyttelse av sivilbefolkningen, er det også Sivilforsvaret som sørger for dette.
– Beskyttelse av befolkningen i en beredskapssituasjon, herunder bruk av tilfluktsrom og evakuering, er Sivilforsvarets ansvar, fortsetter han.
– Ha god egenberedskap
Espen Hallan har også noen generelle råd til innbyggerne i Nordre Follo, som også gjelder under vanlige omstendigheter. For han er nøye med å poengtere at det ikke er noen endring i Norges beredskap eller risiko.
– Det viktigste folk kan gjøre, som vi alltid gjentar og anbefaler, er å ha en god egenberedskap. At man er i stand til å ta vare på seg selv noen dager uansett årsak. Det er lurt å ha et lite lager av vann, mat, medisiner man er avhengig av, og en batteriradio, understreker han.
Hvilke varer du anbefales å ha tilgjengelig ser du i faktaboksen i denne saken.