– VI STÅR PÅ: Virksomhetsleder Heidi Tomten i Oppegård kommune forsikrer alle om at de står på og gjør sitt ytterste for å holde veiene kjørbare og trygge.Yana Stubberudlien
– Vi er godt skodd for vinteren og gjør vårt ytterste
Tirsdag var det fullstendig kaos på alle lokalveier, og det kan lett skje igjen denne vinteren. Kommunen er likevel godt forberedt på slike dager.
Biler sto fast og feide av veien, bussene kom ikke opp bakker og til slutt ble alle ruter innstilt gjennom Oppegård, togene stod og folk tok til slutt ski og apostlenes hester fatt på tirsdag da det kom flere titalls centimeter med snø i Oppegård og andre steder i og rundt Oslo.
Det var kaos, bokstavelig talt, og alt av tilgjengelig materiell og personell var ute på veiene for å måle, strø, skrape og andre ting for at trafikken skulle gå bra.
NB! Saken fortsetter under bildet!
– Godt skodd
Ifølge virksomhetsleder Heidi Tomten i UTE i Oppegård kommune er det lite man kan gjøre utover det man allerede gjorde, for eksempel på tirsdag.
– Vi har rutiner på dette, og følger kontinuerlig med på værvarslet, og forsøker så godt vi kan å forberede oss når det er meldt slike forhold som det var natt til tirsdag. Videre blir da andre kommunale oppgaver satt til siden for å få ryddet de kommunale veiene. Det er to ansatte som er på kontinuerlig vakt, som så har ansvar for å tilrettelegge og tilkalle øvrig mannskap. Mandag kveld sørget først vaktene for brøyting og deretter kalte de ut resten av mannskapet i 2-tiden natt til tirsdag, sier Tomten.
–Det er klart at det kan være utfordrende å være så godt forberedt ved slike "ekstreme" situasjoner, men vi gjør så godt vi kan med de mannskapene og ressursene vi har tilgjengelig. Vi har også en prioriteringsliste, og det er slik at bussveiene er høyest prioritert, og så kommer de lokale veiene etter tur, sier Tomten.
NB! Saken fortsetter under bildet!
Vinteren fremover
Dette blir nok neppe siste gangen i vinter det blir utfordrende føre, og når denne snøen smelter, kommer også glatta.
– Vi har samme type beredskap også for glatte dager, og strør så godt vi kan på de kommunale veiene, som vi har ansvaret for. Det er temperatursvingningene som er verst - så lenge det er stabilt kaldt så går dette greit. Folk skal være trygge på at vi gir alt for at veiene skal være fremkommelige og sikre, sier Tomten.
Her er prioriteringslisten
På kommunens hjemmesider, står det følgende å lese om prioriteing for brøyting og strøing.
Brøyting settes i gang ut fra følgende verdier:
Bussveier: 3 cm våt / 5 cm tørr snø
Samleveier: 5 cm våt / 10 cm tørr snø (gjelder hovedveier der det ikke går buss, f.eks. Augestadveien og Flåtestadveien)
Atkomstveier: 8 cm våt / 15 cm tørr snø (gjelder lokale småveier og boligveier)
Rene gangveier: 5 cm våt / 10 cm tørr snø
Gangveier/fortau: Brøytes sammen med tilstøtende vei
Prioritering
Bussveiene
Gangveier, som leder til kollektivtransport prioriteres i hver enkelt rode
Veiene på Svartskog
Øvrige kommunale veier
Utkalling av ekstramannskaper
Andre brøytemannskaper kalles ut når det er 7 cm våt snø, eller 10 cm tørr snø. Her viser vaktene skjønn. Er vaktene i tvil, kontakter de arbeidsleder eller virksomhetsleder.
Frister ved snøvær om natten
Bussveier brøytes innen kl. 05.30 på hverdager og kl. 07.00 på lørdag/søndag
Utbrøyting og brøyting av busslommer skjer umiddelbart etterpå
Samleveier brøytes innen kl. 06.00 på hverdager, kl. 07.00 på lørdager og kl. 08.00 på søn- og helligdager
Atkomstveiene brøytes etter at buss- og samleveier er brøytet
Brøyting av fortau/gangveier skal være minst så bra som kjøreveien
Strøing
Veiene strøs i samme rekkefølge og tidsfrister som for brøyting
Ansvarsfordeling
Kommunen har ansvar for vedlikeholdet på alle kommunale veier. Men riks- og fylkesveiene tar Statens Vegvesen seg av.
Statens Vegvesen har også ansvar for gang og sykkelveiene langs riksveiene, men kun fortauene langs fylkesveiene.Det vil si at Statens vegvesen har ansvar for Skiveien (som riksvei) fra syd til Kolbotn og Mastemyrveien videre til E18, inkludert gang og sykkelveiene. Vegvesenet har videre ansvar for fylkesveiene som går fra Skiveien opp Sønsterudveien, til E6 (via Kongeveien og Taralrudveien) samt Tverrveien og Skiveien nord for Kolbotn. I tillegg kommer Kolbotnveien ned til Gjersjøen og Gamle Mossevei, inkludert fortau.
I praksis vil dette si at Statens Vegvesen har ansvar for fortauet på den ene siden av Sønsterudveien, mens kommunen har ansvar for gang- og sykkelveien på den andre siden.
Statens vegvesen har også ansvar for Bekkenstenveien, Ingierstrandveien og det meste av Roald Amundsens vei på Svartskog.