– Har ikke ressurser til slike saker
Saker om mindre skadeverk hvor politiet ikke har åpenbare spor, blir henlagt. – Vi har dessverre ikke ressurser til å etterforske slike saker, sier politioverbetjent og seksjonsleder for Nærpolitiet ved Follo politistasjon, Marius Gunnerud.
– Hittil i år har vi fått 20 anmeldelser om ulike skadeverk i tidligere Oppegård. Det er ikke bare skadeverk på bil, men også på hus og annet. I den samme perioden i fjor hadde vi 24 anmeldelser, sier sier politioverbetjent og seksjonsleder for Nærpolitiet ved Follo politistasjon, Marius Gunnerud.
Oppegård Avis har skrevet at i løpet av de siste ukene har flere biler på Trollåsen blitt utsatt for skadeverk. Til sammen 18 kjøretøy har fått skruer inn i dekkene sine.
I tillegg er det blitt limt limbånd over baklys på flere av bilene og to biler har blitt ripet opp på panseret.
Det siste tilfellet har blitt meldt inn i dag, ifølge styreleder Mette Moberg (65) i Trollåsen Grendelag (TGL).
– Nå fikk vi akkurat melding fra en til som har fått skruer i begge bakdekkene, sier hun.
Les også: Flere biler utsatt for hærverk på Trollåsen
Mottok kun én anmeldelse
Ifølge Marius Gunnerud ved Follo politistasjon har lokalpolitiet mottatt kun en formell anmeldelse om skadeverk på bil fra Trollåsen.
– Vi har heller ikke fått signaler om at Trollåsen er spesielt mye utsatt for hærverk, sier Gunnerud.
Han påpeker at som oftest er det unge gutter som står bak skadeverk som i den ovennevnte saken fra Trollåsen, men at det også kan være andre grupper.
Blir trolig henlagt
– Det er vanskelig å etterforske saker om hærverk uten noen konkrete spor eller observasjoner. Vi er helt avhengig av tips fra publikum, sier Gunnerud.
Videre påpeker han at videoovervåking på egen eiendom øker sannsynlighet for å oppklare saker om skadeverk.
– Saker om mindre skadeverk hvor vi ikke har åpenbare spor, blir henlagt. Vi har dessverre ikke ressurser til å etterforske slike saker, sier Gunnerud.
Oppegård Avis har tidligere skrevet at tidligere Follo politidistrikt var på nest siste plass i hele Norge når det gjelder bemanning og ressurser. Som en del av Øst politidistrikt håper lokalpolitiet fortsatt på å bli bedre prioritert.
Bistår med grensekontroll
Ifølge Marius Gunnerud har det blitt avsatt midler i statsbudsjettet som kan komme lokalpolitiet til gode.
Han sier lokalpolitiet har bidratt mye under pandemien.
– 20 ansatte bistår med et grensekontroll-oppdrag ved Ørje. Vi har fått tilskudd til dette oppdraget, sier Gunnerud.
– Skuffende og skremmende
– Jeg synes det er skuffende at politiet ikke prioriterer å i det minste av og til kjøre innom steder hvor det er så mye hærverk som det er her på Trollåsen grendelag for tiden, sier styreleder Mette Moberg i Trollåsen Grendelag.
Hun sier grendelaget vurderer å innføre en vaktordning i området.
– Samtidig synes vi det er litt skremmende når politiet går ut og sier at de ikke har kapasitet til å følge sånne småsaker. Det betyr jo egentlig at det er fritt frem for småkriminelle handlinger, sier Moberg.
– Blir feil å legge for mye arbeid i denne saken
Politiet avviser den sistnevnte påstanden:
– Det er ikke fritt frem for småkriminelle handlinger, for i de sakene der vi får opplysninger som kan føre oss til en gjerningsperson, så vil de blir fulgt opp av oss, sier Marius Gunnerud ved Follo politistasjon.
Seksjonslederen for Nærpolitiet i Follo sier han har forståelse for at det er skuffende for beboerne i TGL at politiet ikke prioriterer å etterforske saken om skadeverkene på Trollåsen, men samtidig påpeker han at det blir feil av politiet å prioritere den aktuelle saken.
– I mindre saker der det ikke er spor, videoovervåking eller andre opplysninger om gjerningsperson, så blir det feil av oss å legge for mye arbeid i en sak vi sannsynligvis ikke vil komme i mål med, sier seksjonslederen for Nærpolitiet i Follo.
Videre sier han at når politiet kun har fått én anmeldelse fra publikum om skadeverk på Trollåsen hittil i år, så har heller ikke problemet på Trollåsen fremstått stort for politiet.
– Jeg oppfordrer derfor de som har opplevd skadeverk på sin eiendom eller eiendel til å anmelde dette til politiet. Dette kan gjøres enkelt på politiet.no. Vi vil da få et mer korrekt bilde av omfanget av problemet og kan da styre ressursene dit vi ser at problemene er størst. Nå har vi jo fått opplysninger som belyser problemet og dette har våre patruljemannskaper fått beskjed om, så ved tid og anledning vil vi være til stede, sier Gunnerud.